Dupa 15 ani de cariera, Daniela Gyorfi este pe punctul sa ramana fara glas! Solista sufera de disfonie, o anomalie a vocii care, treptat, devine ragusita.

Doctorii i-au recomandat, pe langa vitamine, lectii intensive de canto pentru a-si imbunatati tehnica vocala.

Cantarile pe la nunti si concerte pe care le are saptamanal si-au pus din plin amprenta pe glasul vedetei, care a devenit in ultima vreme atat de ragusit incat Daniela nu mai poate presta live nici macar o piesa de la cap la coada.

“Toti cantaretii care merg la multe concerte au aceasta problema. stiu ca si Andra a suferit de aceasta boala, nu numai eu, dar s-a vindecat foarte repede. Dupa ce voi termina cu concursul "Dansez pentru tine", care imi ocupa acum tot timpul, ma voi preocupa serios de aceasta problema, care nu trebuie nici pe departe neglijata, pentru ca exista riscul sa nu mai pot canta niciodata. Este, de fapt, in joc propria mea cariera“, a declarat solista pentru Click!. Daniela se afla deja sub stricta observatie medicala si se trateaza deocamdata cu vitamine.

“Doctorul meu mi-a recomandat sa iau multe vitamine, dupa care va trebui sa ma apuc serios de lectii de canto pentru a-mi imbunatati emisia vocala”, ne-a mai spus solista, care a luat deocamdata o pauza pentru a-si proteja glasul. Ea si-a anulat absolut toate concertele pentru urmatoarea perioada, iar la emisiunile de televiziune unde este invitata prefera sa cante in varianta playback.

Surmenajul vocal duce la disfonie

Disfonia este o anomalie a calitatii vocii care devine ragusita, stinsa, prea ascutita, prea grava sau bitonala (emiterea simultana a doua sunete). Exista doua tipuri de disfonie, dupa mecanismul implicat: tulburari ale mobilitatii laringelui prin compresia sau iritarea nervilor care il comanda, antrenand o paralizie sau anomalie a insasi mucoasei laringelui, mai ales a corzilor vocale.

Cauzele anomaliilor care afecteaza direct laringele sunt surmenajul vocii, laringitele acute, laringitele cronice, legate in particular de fumat, si mai ales cancerul laringelui. Atunci cand o disfonie este urmare a surmenajului vocal (apare la oratori, cantareti), se incearca reeducarea vocii prin tehnici de ortofonie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.