Cea de-a treia editie a Festivalului International de Teatru, ce se va desfasura la Beijing in perioada 8-12 aprilie, va beneficia de o deschidere de gala: premiera mondiala a muzicalului "Casablanca", spectacol bazat pe celebrul film din 1942 regizat de Michael Curtiz, cu Humphrey Bogart si Ingrid Bergman in rolurile principale.
Spectacolul din 8 aprilie este produs de Warner Bros, in colaborare cu China Arts and Entertainment Group, coregrafia si regia fiind semnate de John Clifford de la Los Angeles Ballet.

Adaptarea scenica a filmului "Casablanca" ii propune in rolurile principale pe: Giuseppe Picone (prim-solistul Ballet American Theatre, in rolul lui Rick Blaine, interpretat de Humphrey Bogart) si pe balerina de origine romana Simona Noja (prim-solista Baletului Operei de Stat din Viena, in rolul Ilsei Laszlo, rol interpretat in film de Ingrid Bergman).

Spectacol multidisciplinar

In interviul aparut pe site-ul China Daily, John Clifford a declarat ca acest proiect dateaza inca de acum doi ani, punctand insa foarte clar diferentele dintre filmul care a castigat trei premii Oscar la editia din 1944 si aceasta varianta scenica. "Avand in vedere ca in cafeneaua lui Rick au loc mai multe numere muzicale, mi se pare firesc sa transformam intr-un spectacol multidisciplinar. Ideea de a pune alti actori sa spuna dialogul fantastic dintre Bogart si Bergman si astfel sa fie comparati cu cele doua legende ale ecranului este ridicola. Cu toate acestea, propunerea ca personajele sa fie interpretate de dansatori si cantareti a starnit interesul celor de la Warner Bros.

A fost un proiect greu, deoarece nu trebuie batjocorit. Or, faptul ca cei de la Warner au inteles conceptul meu, ce se bazeaza atat pe respectarea filmului, cat si pe aducerea sa pe scena pentru o noua generatie de public, nu poate fi decat o mare onoare. Aceasta versiune nu urmareste o reeditare exacta a filmului, pentru ca acest lucru nu s-ar bucura de succes din mai multe motive. Mai mult decat atat, de ce ar incerca cineva sa reinvie magia lui Bogart si Bergman, cand filmul este perfect in varianta sa originala?", a declarat Clifford.

Replici inlocuite cu elemente de pantomima

Pregatirile pentru acest spectacol au inceput inca din luna august a anului trecut cand, in timpul unei intalniri de 30 de minute, coregraful John Clifford le-a aratat celor doi balerini cum se pot inlocui replicile din film cu elemente de dans si pantomima.

"Anumite elemente de pantomima se regasesc in toate culturile teatrale din lume. Folosind mimica, o persoana poate transmite lucruri exacte cum ar fi: , iar lista poate continua la nesfarsit", a spus coregraful care in tinerete si-a facut uncenicia la cea mai mare companie de patomima din Franta.

Pe langa aceste elemente de comunicare artistica, la premiera din 8 aprilie, Clifford va folosi o serie intreaga de efecte multimedia, ce se vor imbina perfect cu tema filmului original, piesa "As Time Goes By", cu scopul de a transforma "Casablanca" intr-o experienta teatrala unica.

"Noja si Picone sunt niste artisti fantastici"

In ciuda faptului ca aceasta adaptare i-ar determina pe multi sa considere ca fara Bogart si Bergman nu poate exista "Casablanca", Clifford are incredere totala in cei doi balerini distribuiti in rolurile principale: "Noja si Picone sunt doua vedete internationale si, in acelasi timp, doi actori fantastici. Acesta este si motivul pentru care i-am ales. Veti vedea ca, pe langa dans, miscarile lor vor transpune perfect celebra poveste de dragoste".

Si, daca tot am ajuns la vedetele spectacolului, ei bine, interviul din "China Daily" contine si parerea Simonei Noja despre acest rol extrem de greu.

"Toata lumea se gandeste la Ingrid Bergman cand spune Ilsa. Ea a dat personajului o nuanta europeana pe care colegele ei americane nu ar fi putut s-o aiba. Pentru mine, provocarea acestui rol este foarte mare, pentru ca interpretarea scenica a Ilsei trebuie sa ajunga la inimile spectatorilor intr-o maniera asemanatoare celei din filmul original.

In mod cert, spectacolul de teatru este diferit de film, pentru ca filmul este la fel indiferent de cate ori il vezi. Un spectacol live are ceva unic, este intotdeauna altfel", a declarat prim-solista Baletului Operei de Stat din Viena, Simona Noja, care este un produs al scolii de balet din Cluj...


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.