Singurul Oscar castigat de filmul lui Orson Welles din 1941, "Cetateanul Kane", considerat cel mai bun din cariera regizorului, este scos la licitatie de casa Sotheby's, care estimeaza ca va obtine intre 800.000 si 1,2 milioane de dolari.

Filmul, despre un patron de ziar avid de putere si cu aspiratii politice, este unul dintre cele mai apreciate din istorie, ceea ce sporeste valoarea statuetei, a spus Leila Dunbar de la Sotheby's.

Statueta Oscar are un trecut aproape la fel de intortocheat ca si protagonistul filmului, Charles Foster Kane. Premiul era considerat pierdut pana cand a aparut la o alta licitatie de la Sotheby's din 1994, dupa ce fusese pastrat in secret de un cineast din Los Angeles care a lucrat la un moment dat cu Welles si l-a primit de la regizor ca plata.

Fiica cea mica a lui Welles, Beatrice, a dat in judecata casa de licitatii si pe cineast si a obtinut, intr-un final, statueta. Cand aceasta a incercat s-o vanda, la randul ei, Academia Americana de Film, care acorda trofeele in fiecare an, a dat-o in judecata in incercarea de a nu permite intrarea statuetelor Oscar pe pietele comerciale. Totusi, fiica lui Welles a castigat procesul si a vandut statueta in 2003 fundatiei Dax, un grup non-profit din Los Angeles care sprijina numeroase actiuni din domeniul educatiei sau sanatatii. Aceasta fundatia scoate acum din nou, Oscarul la licitatie.

Reprezentanta casei Sotheby's a spus ca Oscarul castigat de Welles are o valoare cu atat mai mare cu cat foarte putine filme clasice mai exista pe piata, comenteaza NewsIn.

In 1999, Oscarul obtinut de "Pe aripile vantului", pentru Cel mai bun film, s-a vandut cu peste 1,5 milioane de dolari, iar statueta primita de Vivien Leigh, pentru Cea mai buna actrita, distinctie acordata pentru rolul din acelasi film, a adunat peste 550.000 de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.