Bono, membrul trupei U2, a primit ieri seara Medalia Libertatii pentru munca sa caritabila din Africa, din partea fostului presedinte american George H.W. Bush, la National Constitution Center din Philadelphia, informeaza NewsIn.

Celebrul cantaret a declarat in timpul ceremoniei de inmanare a medaliei, ca americanii trebuie sa continue sa incerce sa rezolve din problemele lumii, printre care saracia si, implicit, libertatea oamenilor.

"Cand te afli in capcana saraciei, nu esti liber", a spus Bono. "America nu este doar o tara, este o idee, nu-i asa? E o idee mare si puternica, ideea ca toti oamenii au fost creati egal, ca suntem inzestrati de Creator cu unele drepturi inalienabile, iar printre acestea se afla viata, libertatea si cautarea fericirii", a spus membrul U2, in discursul sau.

Distinctia pe care a primit-o Bono, este insotita de o suma de 100.000 de dolari, pe care artistul a anuntat ca o va dona organizatiei Debt AIDS Trade Africa, pe care a fondat-o in 2002, impotriva foametei si bolilor populatiilor sarace.

Medalia Libertatii a fost acordata pentru prima oara in 1989, in onoarea persoanelor sau organizatiilor ale caror actiuni reprezinta principiile de baza ale statului american. Anul trecut, fostii presedinti Bush si Clinton au primit medalia pentru ca au pus politica in sprijinul strangerii a mai mult de un miliard de dolari pentru ajutorarea victimelor uraganului Katrina si a tsunami-ului din Asia din 2004.

Alte personalitati care au mai primit distinctia sunt presedintele afgan Hamid Karzai sau fostul presedinte american Jimmy Carter. Sase dintre cei care au fost distinsi cu Medalia Libertatii au castigat apoi Premiul Nobel pentru Pace.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.