Muncesc pe rupte, isi bat capul cu grijile tarii si abia au timp sa se mai ocupe de viata lor. Alesii neamului isi ostoiesc foamea numai prin restaurante de lux. Mincaruri fine, bauturi rafinate…

Cam de cInd e presedinte, Traian Basescu si-a schimbat si preferintele culinare. A lasat Pescarusul si cei Trei Cocosi pentru Golden Blitz de linga bisericuta din Razoare, probabil si in amintirea vremurilor in care lua masa acolo cu Elena Udrea. In timpul saptaminii, cind nu e nici la Washington cu "prietenul" Bush, nici la Moscova, nici la Berlin, si mai ales cind nu are chef de meniul de la Cotroceni, isi cheama consilierii la o "sedinta" fulger la Golden Blitz, unde, intre doua feluri de mincare, pun tara la cale. Ca un autentic comandant de nava, Basescu maninca mult peste, dar nu refuza nici vinatul. In weekend-uri e rindul primei doamne a tarii sa ia masa cu sotul, mai ales ca ea are un cuvint greu de spus in alegerea meniului. Ce-or minca ei acolo? Secret de stat. Adriana Saftoiu, consilier al presedintelui, e mare amatoare de spaghetti.

Daca in campania electorala prefera Up Town, pentru ca era la doi pasi de sediul PD, acum merge mai des la Trattoria si la Waterloo. "Am trecut in ultima vreme pe mincaruri mai usoare, pui cu legume, mai putine paste fainoase si cartofi. Incercam sa alegem restaurante fara fum de tigara, nu ca n-as fi fumat, dar iesim impreuna cu fiul nostru, Filip". In serile rezervate prietenilor, doamna Saftoiu se simte bine in compania prietenei si a fostei sale colege de facultate, Adriana Muraru, de altfel si nasa lui Filip.

In opozitie acum si la fel de pofticios, Adrian Nastase si-a pastrat obiceiul de a lua masa la restaurante cu pretentii. Printre favoritele familiei - Clubul Diplomatilor, Hotel Lido, Basilicum, McMoni’s. Daca are la masa oameni politici din strainatate, liderul PSD ii ajuta sa descopere bucataria autohtona in restaurante cu specific romanesc. In schimb, daca isi invita sotia si baietii in oras, alege meniuri ceva mai speciale, de care nu prea are parte acasa - ciuperci umplute, ficat de gisca, insotite de vin alb sec si neacidulat, de departe cel mai bun fiind Frincusa de Cotnari.

Singurele ocazii in care l-a avut partener la masa pe Ion Iliescu au fost cele din campania electorala, cind se reuneau la Casa Dante sau in alte locatii, pentru a-si pune la punct strategia de la alegeri. Proaspat plecat din PD, Cozmin Gusa se declara gurmand si frecventeaza Hilton, Intercontinental, La Capriciosa sau Casa di David. Mereu inconjurat de multi prieteni si politicieni, seful partidului care a urcat recent ursul in PIN e tot timpul in cautare de noi preparate culinare, experimenteaza in permanenta, dar in materie de bauturi e constant: vinul rosu.

Din comoditate, sau poate din cauza ca munceste prea mult, primarul Andrei Chiliman prefera mincarea gatita acasa, de soacra sau de nevasta. Cind se hotaraste sa paraseasca bucataria conjugala, primarul sectorului 1 al Capitalei se delecteaza cu preparate turcesti, dar comanda uneori si cite o mamaliguta cu brinza si smintina sau o portie de mititei.

Daciana si Ponta maninca de la acelasi bucatar

Daciana Sirbu se da-n vint dupa rafinamentul bucatariei italiene. Alaturi de prietenii bucuresteni, timisoreni sau impreuna cu familia, blonda PSD-ista alege de cele mai multe ori trattoria Il Calcio, unde, desi nu s-ar zice dupa silueta, comanda negresit paste Quatro Fromagi. Intimplator sau nu, localul preferat al lui Victor Ponta este tot Il Calcio, mai ales ca patronii ii sint buni prieteni. A stat o vreme in Italia, de unde si pasiunea pentru mincarurile din peninsula. De alcool nu poate fi vorba decit rar.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.