O chelnerita al carei singur vis este sa devina boxer profesionist, un antrenor care refuza sa lucreze cu femei si un fost pugilist care le spune povestea au adus patru Premii Oscar pentru filmul lui Clint Eastwood, “Million Dollar Baby”. CinemaPro, fostul “Luceafarul” preluat si renovat de trustul MediaPro, se deschide astazi pentru public cu premiera romaneasca a recent premiatului film.

Frankie (Clint Eastwood) este antrenorul de box care citeste mereu o carte de Yeats si conduce o sala de antrenament pentru boxeri. Maggie (Hilary Swank) este chelnerita care isi intretine familia de la 13 ani si se lupta singura, in fiecare seara, cu sacul de box. Scrap (Morgan Freeman) a fost luptator profesionist in tinerete, iar acum locuieste in sala lui Frankie, fostul sau antrenor. El este primul om care are incredere in tenacitatea si forta lui Maggie si il convinge pe Frankie sa o antreneze.

Americanii lauda filmul lui Eastwood

"Este un "film de box", in sensul ca urmareste cariera lui Maggie si are multe scene de lupta, dar nu acesta este subiectul", potrivit criticului american de film Roger Ebert. ""Million Dollar Baby" este despre o femeie hotarita sa reuseasca si un barbat care nu vrea sa o ajute, dar sfirseste prin a face totul pentru ea", a spus Ebert.

Cotidianul american "The New York Times" apreciaza ca "Million Dollar Baby" (care s-ar putea traduce "O tipa de milioane") este cel mai bun film lansat anul trecut de studiourile hollywoodiene.
"Este linistit, o drama intima in trei, regizata cu rabdare si lejeritate", a spus A.O. Scott, criticul publicatiei americane. "Universul lui Eastwood este un loc violent si neiertator, unde singura protectie impotriva nihilismului sint regulile profesioniste ale brutalitatii si obligatiile mutuale ale prieteniei", a adaugat acesta.

Mihai Kirilov: "Sint curios sa vad ce a impresionat atit de mult Academia de Film"

Pelicula lui Eastwood a cistigat anul acesta Oscarul pentru cel mai bun film, cea mai buna regie, cea mai buna actrita (Swank) si cel mai bun actor in rol secundar (Freeman).

Multi dintre criticii romani de film nu vazusera pina ieri pelicula lui Eastwood. Expertii nostri in cinema sint, in majoritate, sceptici ca "Million Dollar Baby" se va dovedi mai bun decit marele perdant al Oscarului, "The Aviator", regizat de Martin Scorsese.
Criticul de film Irina Margareta Nistor nu crede ca ceea ce a regizat Eastwood in ringul de box este mai spectaculos decit Hollywoodul in plina glorie ecranizat de Scorsese. "Sint foarte indoita", a spus ea. "Sint uluita ca a mers fantastic in Franta, ma face extrem de curioasa", a adaugat aceasta.
Mihai Chirilov este la fel de sceptic in ceea ce priveste valoarea unei "miniaventuri minibugetare miniregizate" prin comparatie cu pelicula lui Scorsese. "Eastwood se repeta, are un stil foarte batrinicios de a face cinema, lucru care se intrevede si in cazul acestui film", a spus criticul. "Sint curios sa vad ce a impresionat atit de mult Academia de Film", a adaugat el.

Andrei Gorzo: "Clint e o personalitate unica"

Cu totul alte asteptari are Andrei Gorzo, un admirator al actorului si regizorului Eastwood. El a spus ca intelege antipatia stirnita de premiul "furat" de "Million Dollar Baby" filmului lui Scorsese, dar ca nu i se pare justificata.

"Multi comentatori si cinefili s-au comportat de parca Eastwood ar fi fost un jefuitor de banci si ar fi pus revolverul la timpla lui Scorsese", a spus Gorzo. Criticul a vazut toate filmele regizate de Eastwood si nu-l considera cu nimic mai prejos decit Scorsese.
"Clint e o personalitate unica, e ultimul star dintr-o categorie de duri care, practic, nu se mai fabrica. Oamenii acestia stiau sa poarte duritatea ca pe niste cizme uzate de cowboy, nu o scoteau in vitrina, cum fac vedetele macho de azi", a adaugat Gorzo.
Intr-adevar, mai multi critici americani, citati de "Evenimentul zilei" inainte de decernarea Premiilor Oscar, au anticipat victoria filmului lui Eastwood in fata "Aviatorului" lui Scorsese, pentru ca a fost lansat mai tirziu in America si era mai viu in memoria membrilor Academiei, care voteaza filmele nominalizate.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.