"Romanul s-a nascut poet", zice un vechi proverb romanesc cu care ne mandrim si pe care-l rostim adesea. Aceasta regula nu se aplica insa si in lumea muzicala, mai exact in cea a textierilor sau a "poetilor", cum le place sa li se mai spuna. De cate ori deschidem televizorul sau radioul, timpanele ne sunt "zgariate" de cantece cu versuri care ne dau impresia ori ca formatiile si-au concediat textierul la jumatatea melodiei, ori ca poetii au fost neinspirati. Unele site-uri (muzicabuna.ro) ii "taxeaza" pe artisti, afisand versuri care mai de care mai incarcate de greseli gramaticale sau prost scrise. Problema este insa alta, chiar si cantareti consacrati sunt trecuti pe lista celor care au melodii de calitate indoielnica. Iata cateva exemple care vorbesc de la sine: Iris "Baby": "Esti unica iubire, chiar si ultima", sau Stefan Banica Jr. "Rodica": "Dar nea Tache vrea s-o faCA CAsiera la Tarom". De ceilalti artisti ce sa mai vorbim, daca ne miscam bine si dam din toate cele, restul ce mai conteaza?

CNA nu are nici o putere

Pe langa astfel de versuri absurde, mai suntem nevoiti sa ascultam si melodii cu caracter obscen. Din pacate, nimeni nu poate sa faca nimic. Gabriela Stoica, membru CNA, ne-a declarat: "CNA nu are nici o putere. Tot ce putem face este sa impunem televiziunilor sa programeze melodiile cu versuri obscene dupa ora 22.00. In caz contrar, posturile TV sunt sanctionate. Noi putem interzice doar formatiile care incurajeaza consumul de droguri. Cat despre greseli gramaticale, ii monitorizam si le atragem atentia, altceva nu putem face".

Daca sunt idioti, sunt idioti

Specialistii sunt de parere ca acest fenomen al muzicii proaste a luat amploare. Compozitorul Adrian Ordean este foarte drastic: "Textele sunt facute de poeti, iar daca sunt idioti, atunci sunt idioti. Lumea este plina de putoi care vin si comenteaza ce este bine si ce este rau, fara sa aiba nici cea mai vaga idee despre ce este vorba. Se cer versuri usoare pentru ca prostii le inteleg mai bine. Oricum, este o criza de ispiratie in lumea textierilor".

Citeste si:
Studiu: Grupa de sânge mai vulnerabilă la noul coronavirus
Studiu: Grupa de sânge mai...

'Nu este o criza de inspiratie>>

Referitor la calitatea versurilor, Marius Chivu - critic literar, considera ca este normal ca la muzica dance versurile sa fie "tampitele". "Si afara se procedeaza la fel, numai ca textierii lor sunt mai inteligenti si fac versurile sa sune putin mai bine. La muzica tehno, versurile nici nu conteaza, totul tine de ritm. Hip-hop-ul mizeaza pe un mesaj social, mai exact unul antisistem. Este de fapt o atitudine impotriva societatii. Hip-hop-erii promoveaza lucruri interzise, cum ar fi consumul de droguri, niciodata nu te vor incuraja sa te duci in biblioteca sa citesti o carte. Nu cred ca este o criza de inspiratie in lumea poetilor care scriu versuri de dragoste. Problema este ca, literar vorbind, acest gen este suprasaturat, iar un poet trebuie sa fie meserias ca sa placa atat criticilor cat si publicului", a mai adaugat Marius Chivu.

Citeste si:
Pacient de la Pantelimon, mort in urma unei transfuzii gresite
Un pacient de la spitalul...

Ca nu sunt poetii "meseriasi" o stim si noi, drept dovada a fost "Festivalul cantecului de dragoste", unde premiul pentru cele mai frumoase versuri nu a fost acordat.

Sexxy, 'De ziua ta>>: "As vrea sa sun la tine / Dar tu esti langa mine// Colega mea a plecat demult/ Nu mai am rabdare s-o ascult/ Ma simt indragostita/Dar stiu ca sunt iubita/."

A.S.I.A., 'Printul meu>>: "I-am spus mereu nu vreau camila/ Intai de toate fa-mi o vila/ Printul meu are titei/ Pot sa fac ce vreau cu ei/.

"Este o problema a textierului. Daca asa a scris versurile, fetele asa canta", ne-a spus impasibil Florin Ionescu, impresar A.S.I.A.

Andreea Balan, 'Libera din nou>>: "Vreau sa fiu libera din nou/ Vreau sa iau viata la misto".

Andreea Balan: "Nu stiam ca piesa 'Libera din nou>> este trecuta la texte proaste, si nu sunt de acord cu acest lucru, pentru ca este un text foarte bun si daca intr-adevar este criticat, nu pot decat sa acuz realizatorii site-ului de subiectivism. Eu acord o mare atentie textelor pe care le cant, nu sunt facute la intamplare. Am vazut totodata pe acel site ca sunt trecuti majoritatea artistilor din Romania. Bineinteles ca sunt si foarte multi artisti care nu acorda foarte multa atentie textului, si probabil de aici exista generalizarea ca textierii nu au inspiratie.

Citeste si:
La ce BOLI esti predispus? Influenta GRUPEI SANGUINE asupra sanatatii
La ce BOLI esti predispus?...

Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.