Iahturi uriase si luxoase au devenit un accesoriu banal al milionarilor lumii. La moda au venit acum submarinele proprii. Potrivit "Financial Times Deutschland", oceanele lumii sunt strabatute de circa 100 de astfel de ambarcatiuni private.

Companiile care se ocupa de vanzarea si cumpararea lor nu dau numele clientilor care stau la coada pentru obtinerea unui mijloc subacvatic de transport. "Daca v-as divulga identitatea pretendentilor la un submarin, va trebui dupa aceea sa va impusc", citeaza publicatia mentionata afirmatia lui Bruce Johnes, presedintele si creatorul companiei americane US Submarine, care produce astfel de ambarcatiuni pentru clienti particulari. Oricum, nu oricine isi poate permite un submarin. Adancurile sunt brazdate in lung si in lat doar de cei foarte bogati si excentrici. O astfel de "barca" a fost comandata de cofondatorul companiei Microsoft, Paul Allen. Este tot ce se stie. "Credeti-ma, nu am dreptul sa spun nimc despre acest submarin.

Dar este cu adevarat de un lux aparte", afirma Fred Rody, unul dintre inginerii de la Olympic Tool & Engineering, care a proiectat ambarcatiunea. in 1995, Herve Jober, fost puscas marin, a construit primul submarin privat. Astazi, el conduce compania Exomos, cu sediul la Dubai, si care construieste elegante mijloace subacvatice de deplasare. "Sunt poet si fac iahturi subacvatice pentru oameni cu multi bani", exclama el. Jober poate propune clientilor sai 14 modele de submarine. incepand din 2005, impreuna cu cei 170 de angajati ai sai, el a lansat la apa 18 submarine. si are comenzi pentru inca 26. "Proteus este un fel de autobuz submarin. Stingray iti aduce maxim de satisfactii, el alearga precum un Ferrari. Partea superioara a micului batiscaf este din sticla, interiorul este tapitat cu piele naturala. Exista un mini bar. Masoara nava 2,7 m lungime si 1 metru inaltime, fiind de neinlocuit pentru plimbari scurte".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.