L-a sarutat si l-a tras cu ski-jet-ul

Elena Basescu si-a petrecut weekendul la mare, cu fiul lui Viorel Hrebenciuc, Andrei. Cei doi au fost surprinsi de paparazzii nostri sambata, la pranz, pe plaja Hotelului Rex, de la Mamaia, in mari tandreturi (pupaturi, dulcegarii s.a.m.d.), anuntand chestii ce ar putea deveni serioase. Andrei a venit la plaja ceva mai tarziu decat Elena, el fiind dirijat prin celular de catre fiica presedintelui, pentru a se descurca printre cearsafuri. Si tot Elena a fost cea care, dupa ce s-au sarutat de bun venit, l-a tras pe apa cu ski-jet-ul, distractia, prelungita ore bune, pana pe la cinci dupa-amiaza, atingand cote maxime. E clar ca intre cei doi exista niste sentimente solide, de prietenie stransa, daca nu chiar dragoste. Neclar e impactul pe care l-ar putea avea povestea lor asupra scenei politice romanesti, pentru ca, fara nicio exagerare, insasi cariera lui Basescu ar putea avea de suferit grav de pe urma acestui potential love story. Dincolo de acest aspect, se ridica din nou problema mai veche a revoltei odraslelor de politicieni impotriva parintilor, ilustrata cel mai bine pana acum de fiicele lui Petre Roman, problema care merita, ea singura, o abordare amanuntita, chiar daca nu asta ne propunem in randurile care urmeaza.

Povestile de succes ale celor doi amorezi

Elena Basescu e fiica cea mica a presedintelui, frumoasa, adulata, celebra, in ascensiune puternica dupa venirea tatalui la sefia statului: aparitii in presa, contracte grase de publicitate pentru firme de prestigiu precum Ziggo, Guess ori Schwarzkopf, studenta la SNSPA. Plus o cariera politica pe cale de infiripare, dar "nu ca cea a Elenei Udrea" (Elena dixit). Andrei Hrebenciuc e fiul papusarului nr. 1 al politicii ultimilor 18 ani, pesedistul Viorel Hrebenciuc. Cunoscut drept un baiat cuminte si silitor la invatatura, spre deosebire de alti fii de politicieni care se luptau cu repetentia, Hrebe Jr. a terminat cu note excelente Colegiul "Sf. Sava" si e student la economie, ajungand patron la doar 19 ani. A reusit, totusi, sa intre in gura presei cand s-a aflat ca firmele lui - intre care La Magic Roma SRL, Hrema Insurance Broker SRL si Moda Zilei Group 2004 SRL - acumulasera datorii uriase la stat, in timp-record. S-a mai aflat si ca tatal sau a luat anumite credite bancare pe numele sau. Cei doi tineri au fost localizati prin mai multe locuri cu fite din Bucuresti, precum Bamboo, White Horse etc.

Implicatii politice

Sindromul "Romeo si Julieta" in forma clasica: parintii celor doi sunt la cutite, politic vorbind. Basescu a ajuns la putere infierand exact coruptia reprezentata de Hrebenciuc, de trei ani incoace presedintele nepierzand vreo ocazie sa isi execute public "victima". Ultimul atac al sefului statului: "Pana la urma va trebui sa-l puna cineva in cuier si sa-i spuna: "Baietas, nu vezi ca nu mai ajungi la Parchet?"". De aici apar marile probleme pentru presedinte: cum sa ii ia electoratul mesajul in serios, atat timp cat cei doi sunt aproape cuscri? Nu e de gluma pentru Basescu: el se confrunta, deja, cu acuzatia ca numai gura e de el si ca nu prea a facut nimic din ce a promis in materie de coruptie. La anul, Basescu are de tras caruta PD-PLD in alegeri, iar peste inca un an trebuie sa impuste un nou mandat prezidential. Cu tinicheaua Hrebenciuc de coada, e cam greu de crezut ca acest lucru se va intampla, pentru ca adversarii stiu exact, de acum, unde sa atace. Lui Hrebe, in schimb, ii va prinde bine: ce procuror se va lua de el stiind ca meciul cu Basescu se poate termina oricand cu logodna sau nunta celor doi copii?

Revolta fiicei contra tatalui?

Observatie importanta: flirtul celor doi tineri s-a consumat, sambata, practic, sub privirile presedintelui, care se afla, si el, tot pe litoral. Ceea ce poate insemna doua lucruri:
- Basescu stie si aproba relatia celor doi, ceea ce inseamna ori ca isi asuma riscurile de a fi atacat pe acest subiect, ori ca relatia sa cu Viorel Hrebenciuc e mai buna decat ar vrea sa se creada.
- Basescu nu e de acord, caz in care asistam la o revolta a fiicei contra parintelui, la o sfidare de-a dreptul fatisa si umilitoare pentru seful statului.