Ce este puterea? Cine este cel mai puternic/cea mai puternica? Un raspuns exact si definitiv la aceste intrebari este aproape imposibil de obtinut pentru ca puterea este fluida, iar parerile celor in masura sa raspunda sunt in mod categoric subiective. Un lucru este insa cert: reprezentantele sexului frumos sunt astazi mai puternice si mai influente, intr-o varietate extraordinara de domenii, mai mult decat oricand. MSN Encarta online a realizat un top al celor mai puternice americance, a caror influenta depaseste cu mult granitele Statelor Unite.

1. Condoleezza Rice, sefa Departamentului american de Stat. Dupa numirea sa in functia de consilier national pe probleme de securitate, in timpul primul mandat al lui George W. Bush, Rice a reusit sa devina in scurt timp unul dintre cei mai de incredere oameni ai celui mai important om in stat. Pozitia pe care o detine acum in cadrul celui de-al doilea mandat al presedintelui Bush ii va cimenta, cu siguranta, locul in manualele de istorie.

2. Karen Hughes, consilier politic. Este considerata unul dintre ajutoarele cheie ale lui George W. Bush si una dintre cele mai puternice femei care au lucrat vreodata pentru Casa Alba. Hughes a fost arhitecta strategiei de comunicare in campania lui Bush atat pentru postul de guvernator al statului Texas, cat si ulterior cand acesta a candidat pentru cea mai inalta functie in stat. Ea a iesit temporar din viata publica in 2002, pentru a petrece mai mult timp alaturi de familia sa din Austin, Texas. A revenit in 2004 pentru a organiza Conventia Nationala Republicana, dar mai ales pentru a da lovitura de gratie in campania electorala din 2004.

3. Nancy Pelosi, lidera Partidului Democrat din Camera Reprezentantilor. Este prima femeie care a condus un partid politic in Congresul Statelor Unite. Pelosi a avut o atitudine publica extrem de critica la adresa politicii administratiei Bush in ceea ce priveste Irakul. Cuvintele pe care aceasta i le-a adresat lui Bush in 2004 au ramas antologice: "America trebuie sa reprezinte o lumina, o speranta pentru omenire, nu numai o racheta balistica".

4. Sandra Day O'Connor, Curtea Suprema de Justitie. Si-a inceput cariera la Curtea Suprema in 1981, ca o conservatoare convinsa, dar ulterior s-a mutat catre centru, consolidandu-si treptat aceasta pozitie intr-o institutie puternic divizata intre conservatori si liberali. Desemnata si de prestigioasa publicatie "Forbes" pe locul patru in randul celor mai puternice americance si pe locul sase la nivel mondial, O'Connor, care este prima femeie numita la Curtea Suprema, are o explicatie extrem de simpla pentru ipostaza in care se afla in momentul de fata: "puterea pe care o exercit in cadrul acestei institutii depinde de puterea argumentelor mele, si nu de sexul meu". Pe 12 decembrie 2000, O'Connor a fost unul dintre magistratii care au decis oprirea renumararii voturilor in statul Florida, decizie prin care rezultatul final al alegerilor prezidentiale din 2000 a fost hotarat in favoarea lui George W. Bush (pierdantul de atunci fiind democratul Al Gore).

5. Hillary Rodham Clinton, senator. Clinton este, pana in prezent, singura fosta prima doamna care a ajuns senator american. Ea reprezinta New York-ul, al treilea ca numar de locuitori dintre statele americane, iar importanta sa este in continua crestere in cadrul Partidului Democrat, formatiune politica aflata in plin proces de reorganizare dupa infrungerea suferita in alegerile din 2004. Nu este exclus ca Hillary Clinton sa fie desemnata in 2008 candidata Partidului Democrat pentru Casa Alba.

6. Margaret "Meg" Whitman, presedinta si directoare executiva a eBay. Inainte de a ocupa pozitia numarul unu in cadrul acestei companii care are ca obiect de activitate licitatiile online, Whitman a acumulat experienta profesionala lucrand pentru o serie de corporatii precum Procter & Gamble, Walt Disney Company (1989-1992) sau Hasbro. Dupa numirea sa in fruntea eBay, in martie 1998, Whitman a reusit sa redreseze spectaculos aceasta companie, care a ajuns in scurt timp sa detina cel mai competitiv spatiu de licitatii online. Datorita rezultatelor sale exceptionale, Whitman este considerata de catre specialisti una dintre cele mai influente si mai de succes femei de afaceri din America.

7. Ruth Bader Ginsburg, Curtea Suprema de Justitie. Dupa absolvirea Universitatii Columbia ca sefa de promotie, Ginsburg s-a straduit din toate puterile sa-si faca loc intr-o profesie, prin traditie, rezervata reprezentantilor sexului tare. Experienta si tenacitatea au ajutat-o sa-si cladeasca o cariera, dedicata foarte adesea stoparii discriminarii sexuale.

8. Anne Sweeney, copresedinte al retelei media din cadrul Walt Disney Company; presedinte al Disney-ABC Television Group (care include ABC Entertainment, ABC Kids, ABC Daytime si ABC News). Sweeney s-a alaturat companiei Disney in 1996 iar rezultatele sale in cadrul acesteia au uimit efectiv pe toata lumea. Din octombrie 2000 pana in aprilie 2004, ea a condus Disney Channel, reusind performanta ca in numai opt luni de la numirea sa in aceasta functie sa atraga un numar de patru ori mai mare de abonati. Acest canal intra acum in casele a 84 de milioane de americani.

9. Oprah Winfrey, una dintre cele mai inflente persoane din media americana. In momentul in care show-ul sau de televiziune a devenit unul de interes national, in 1986, se poate spune ca Winfrey a luat cea mai inteleapta decizie a vietii sale: a infiintat propria companie de productie si a preluat drepturile de difuzare. In acel moment s-a nascut, practic, un nou imperiu media. Compania sa editeaza si o serie de publicatii de succes iar clubul sau de carte a devenit o forta in adevaratul sens al cuvantului. Americanii au atata incredere in Oprah incat fiecare carte recomandata de ea ajunge in scurt timp pe lista best-seller-urilor. Forbes apreciaza ca imperiul lui Oprah Winfrey are incasari nete de peste un miliard de dolari.

10. Martha Stewart, vedeta de televiziune si femeie de afaceri. Chiar daca a petrecut cinci luni dupa gratii, Stewart ramane una dintre cele mai influente si mai de succes americance. Editoare de publicatii si producatoare de emisiuni axate pe retete culinare, decoratiuni interioare si gradinarit, ea a fost considerata ani de-a randul, in tara ei dar si in Asia si Marea Britanie, ambasadoarea elegantei si a bunului gust.

In primavara anului trecut, Stewart a fost declarata vinovata de obstructionarea justitiei deoarece a mintit anchetatorii care incercau sa afle in ce conditii si-a vandut cele 4000 de actiuni ImClone, cu cateva ore inainte de devalorizarea lor. Eliberata din penitenciar pe 4 martie, Stewart urmeaza sa mai ispaseasca cinci luni de arest la domiciliu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.