Povestea finalei nationale Eurovision 2004 pare sa se fi repetat si anul acesta sambata seara, cu ocazia anuntarii reprezentantului Romaniei la concursul international de muzica. Marii favoriti care au pierdut cursa catre Kiev, locul unde se va desfasura competitia anul acesta, au contestat modul de acordare a punctajelor, punand sub semnul indoielii valabilitatea televotingului. Daca in 2004 Elena Carstea ameninta cu contestatii oficiale nominalizarea Sandei Ladosi drept castigatoare, anul acesta principala contestatara a validitatii notelor si punctajelor s-a numit Loredana Groza, care a pierdut in fata tandemului Luminita Anghel & Sistem.

Nominalizarea Luminitei Anghel ca reprezentanta a Romaniei la concursul Eurovision 2005 reprezinta totusi un rezultat-surpriza, daca tinem cont de faptul ca, la ultima preselectie dinaintea finalei, printre concurenti circula zvonul ca favorita numarul unu este chiar marea perdanta de duminica. (Zvon confirmat de Alexandra Ungureanu, retrasa din cursa catre Eurovision, care a declarat ca unul dintre motivele renuntarii sale este tocmai faptul ca se stiu deja favoritii.)

Spre deosebire de anul trecut, nemultumirile Loredanei par mult mai fondate, interpreta sustinand indirect ca a pierdut ca urmare a faptului ca a fost boicotata chiar de catre organizatorii concursului, reprezentantii TVR-ului. Motivul acestui sabotaj il reprezinta, potrivit Loredanei, faptul ca a refuzat sa semneze cu Televiziunea Nationala contractul de cesionare a drepturilor de autor pe piesa sa, "Le Le", in cazul in care ar fi fost declarata castigatoare. Problema cu care insa Luminita Anghel nici nu s-a confruntat, lucru insa explicabil daca tinem cont ca interpreta este de-a casei in TVR, unde prezinta o emisiune ("Start in viata") la TVR International.

Razboiul procentelor

Iata insa cum a decurs confruntarea dintre cele doua cantarete sambata seara la sediul Televiziunii Romane. Cu un total final de 206 puncte (obtinut pe baza televotingului si a membrilor juriului), melodia "Let Me Try" interpretata de Luminita Anghel & Sistem, a fost aleasa sa reprezinte Romania la concursul Eurovision 2005. Luminita s-a clasat pe primul loc, insa la o distanta de doar cinci puncte fata de urmatoarea clasata, "Le Le" a Loredanei Groza, cu 201 puncte, interpreta care conducea insa in urma notelor acordate de juriu (la aceasta editie, votul juriului de specialitate a contat 75%, iar cel al publicului, prin televoting, doar 25%).

Juriul de specialitate - format din Horia Moculescu, Titus Munteanu, Daniel Alexandrescu, Crina Mardare, Oltea Serban Piriu, Berti Barbera, Vlad Cretu, Adi Despot, Eugen Mihaescu, Dan Manoliu, Andrei Kerestely si Catalin Tuta Popescu - a va-
zut-o pe Loredana pe primul loc, acordandu-i 135 puncte. Cu doar un punct mai mult decat Luminita Anghel & Sistem (134 de puncte, pe locul doi).
Luminita a recuperat insa handicapul la televoting, unde a primit 10.832 de apeluri telefonice din partea publicului, situandu-se la o distanta uriasa fata de urmatorii clasati: Loredana, cu 3.871 de voturi si Nico si Mihai Traistariu (locul trei), 3.439 de voturi.

Episodul televotingului a fost insa majoritar contestat. Dupa incheierea concursului, concurentii si jurnalistii, care erau prezenti si in culise, au inceput sa se sune pentru a vota. Nimeni dintre cei prezenti nu a reusit sa dea nici macar un telefon, fapt ce i-a facut pe numerosi interpreti sa afirme ca liniile sunt blocate. Loredana, care a venit la concurs insotita de tatal, de fratele si de fiica sa, a primit un telefon de la sotul sau, Cristi Boncea, care ramasese acasa sa se uite la televizor si sa voteze. A ramas doar cu uitatul deoarece nu a putut sa dea macar un telefon, dupa cum i-a spus sotiei sale. Infrangerea a bucurat-o insa pe fiica Loredanei, care a spus inca de la inceputul concursului ca nu vrea ca mama ei sa castige, pentru ca pleaca la Kiev si o lasa singura.

"Astia din TVR nu vor sa castig!"

Supararea Loredanei a inceput chiar de la anuntarea notelor juriului pentru melodia pe care a interpretat-o. Piesa "Le Le" a Loredanei a primit de sase ori punctajul maxim (12 puncte) de la juriu. Dan Manoliu si Crina Mardare i-au acordat 11 puncte, Eugen Mihaescu si Andrei Kerestely - cate 10 puncte, in timp ce Berti Barbera i-a dat doar 9 puncte (nota care a contribuit decisiv la victoria Luminitei Anghel). Favorizarea contracandidatei sale de catre Barbera a fost penalizata spontan de Loredana, care, in momentul afisarii notei 9, nu s-a mai putut abtine si a exclamat: "Asta are ceva cu mine! Normal, e din TVR, iar astia nu vor sa castig! E clar ca au ceva cu mine. Nu trebuia sa vin la concurs! Imi pare rau ca am pus botu'!".

Dupa "caderea cortinei", cand totul era clar, invingatorii isi serbau gloria, iar invinsii, sau mai bine zis marea invinsa, Loredana, paraseau sediul Televiziunii Romane "foarte dezamagita", interpreta a declarat presei ca nu o sa mai participe niciodata la vreo selectie pentru Eurovision. Aceeasi reactie a avut-o si Elena Carstea, anul trecut, dar si Nicola, insa dupa ce a participat la concursul international, unde s-a descurcat onorabil. Ramane de vazut insa ce va face Luminita Anghel, care va participa la 19 mai la preselectia de la Kiev, pentru a se califica in finala din 21 mai.

Luminita Anghel: "O pata de culoare la Eurovision"

In tabara invingatorilor, Luminita Anghel a considerat rezultatul final drept "cat se poate de corect". "Piesa noastra are toate ingredientele pentru a reusi, ne avantajeaza din punct de vedere al showului, al liniei melodice, al interpretarii vocale. Partea grea vine de-acum incolo, pentru ca Romania trebuie sa mai treaca de o selectie in Ucraina, pana sa ajunga in finala adevarata si trebuie sa facem tot posibilul ca acest vot de incredere sa fie respectat.

Suntem printre cele 18 tari respinse anul trecut si trebuie sa trecem printr-o noua preselectie din care doar zece tari vor urca pe scena Eurovision. Avem insa un atu in plus fata de ceilalti concurenti pentru ca venim cu percutie, fata de majoritatea care se prezinta la concurs doar cu dansatori. Va fi o pata de culoare la Eurovision", a declarat Luminita. Intrebata daca a semnat contractul de cesionare a drepturilor cu TVR, invingatoarea a precizat laconic: "N-am apucat, dar daca trebuie, normal ca vom semna".

Loredana Groza: "TVR-ul e stat in stat"

Ocupanta locului doi, Loredana, a acuzat TVR-ul de "conspiratie", spunand ca i s-a cerut, inainte sa intre pe scena, sa semneze un contract de cesionare a drepturilor de autor asupra piesei in caz de castig, insa a refuzat. "In acel moment am stiut ca nu voi merge la Kiev. N-am reusit niciodata sa trec de juriul TVR, nici in 1994, cand am participat alaturi de Directia 5, si nici acum. Mai mult, prietenii mei si chiar eu am incercat tot timpul sa sunam pentru a vota si nu am reusit nici unul! Practic, am fost legati de maini si ne-au aruncat in gol. Dar acum nu mai conteaza. Showul conteaza si cantecul care se vinde si care e hit, il canta de la copii de 5 ani pana la batrani.

Nu ai cum sa faci scandal. TVR-ul e stat in stat, nu ai cum sa-l controlezi. Imi pare rau ca tocmai cei din TVR au votat fatis ca sa degradeze punctajul, dar asta mi-a dat de inteles ca este o conspiratie. Imi pare rau ca a iesit asa pentru ca eu am venit cu tot sufletul si regret ca inca nu se poate trece de anumite orgolii, sa lasam si publicul sa voteze, pentru ca nu a fost lasat sa voteze. M-au sunat prietenii plangand ca voiau sa ma voteze si nu puteau. Doar cateva apeluri la inceput au fost receptionate. Luminitei ii doresc succes, e o fata foarte buna, o cunosc de atatia ani. Sunt convinsa ca isi doreste sa ajunga acolo, dar asta nu mai este problema noastra.

Oricum, Europa nu o sa cada pe spate cand o sa-i vada cu butoaiele pe scena, pentru ca nu reprezinta o noutate, este un plagiat. Nu a inventat Sistem butoaiele. Noi am incercat sa ne facem datoria si sa determinam Europa sa cante 'Le Le>> cu noi. Nu o sa mai particip niciodata la Eurovision, imi ajunge. Daca in urma cu zece ani am zis sa mai iau o pauza cu Eurovisionul ca nu prea a iesit asa cum trebuia in '94 si '95, acum am zis sa mai incerc o data, dar a fost ultima oara. O sa ma duc la Grammy in schimb."

Clasamentul final

1. LuminiTa Anghel & Sistem -
"Let Me Try" - 206 puncte;
2. Loredana Groza -
"Le le" - 201 puncte;
3. Nico & Mihai Traistariu -
"All The Time" - 174 puncte;
4. Mandinga -
"Soarele meu" - 138 puncte;
5. Pops -
"I Need You So" - 122 puncte;
6. Juke Box -
"Lonely in Heaven" - 116 puncte;
7. De la Vegas -
"Zi si noapte" - 94 puncte;
8. Maria Magdalena Danaila
- "Learn To Say Good Bye" -
93 puncte;
9. Centru' Civic -
"Living For Today" - 83 puncte;
10. Academica -
"Heading For Glory" - 81 puncte;
11. June -
"Come Into My Life" - 58 puncte;
12. Shake -
"You're Right" - 39 puncte.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.