O datorie de peste 6 miliarde de lei

Dupa greva din februarie a angajatilor postului Tele 7abc, care nu-si mai primisera salariile de luni de zile si sufereau din cauza lipsei caldurii si a oricaror utilitati, proprietarii postului se vad implicati intr-un nou scandal legat de neplata unor obligatii. Desi ocupa o buna parte a cladirii salii Grant (fostul Teatru Giulesti), aflata in proprietatea Primariei Municipiului Bucuresti si administrata de Teatrul Odeon, proprietarii postului nu au mai platit teatrului nici un leu din februarie 2004. Suma totala care trebuia virata de SC Cardinal Com Romania SRL, societatea care exploateaza spatiile in care se afla televiziunea Tele 7abc, in conturile Teatrului Odeon se ridica - potrivit documentatiei puse la dispozitie de conducerea acestuia - la 6,202 miliarde de lei. In octombrie 2001, intre Teatrul Odeon si SC Cardinal Com Romania SRL a fost incheiat un "contract de asociere in participatiune", pe o perioada de 5 ani, prin care societatea Cardinal urma sa primeasca spre exploatare o parte din cladire, pentru "activitati de productie si exploatare a spectacolelor de teatru si televiziune".

In urma contractului, profitul net obtinut revenea in proportie de 97 la suta societatii si de 3 la suta teatrului. In contract se mai specifica, de asemenea, ca "partea care revine teatrului nu va fi mai mica decat contravaloarea in lei a 15.000 USD lunar, cu TVA inclus". "Totul a mers bine o vreme pana am inceput sa avem probleme cu achitarea de catre Cardinal a sumelor pe care ni le datora", ne-a declarat Dorina Lazar, director al Teatrului Odeon. Acest fapt a creat dificultati teatrului, intrucat suma pe care trebuia sa o primeasca in urma acestui contract era prevazuta in buget si nu mai era acoperita de catre Primarie, finantatorul principal al teatrului. "Am avut dificultati cu ei si pentru ca nu au platit o serie de facturi la apa sau salubritate", ne-a mai spus Dorina Lazar.

Mai mult, din cauza frigului, 38 de calorifere din zona folosita de postul de televiziune au crapat, desi societatea Cardinal se angajase prin contract sa mentina spatiul folosit "in buna stare de functionare", la fel cum se angaja sa suporte contravaloarea utilitatilor (apa, electricitate, caldura). In mod surprinzator, desi in contract era prevazut explicit ca "pentru plata cu intarziere mai mare de o luna a sumei prevazuta la art. 8 alin 2 (cei 15.000 n. n.) teatrul poate rezilia unilateral contractul, fara a necesita nici o procedura prealabila", Teatrul Odeon nu poate scapa de chiriasul rauplatnic. Ca intr-o adevarata piesa absurda, solicitarile inaintate Tribunalului Bucuresti - Sectia Comerciala, de reziliere a contractului si evacuare a ocupantilor Salii Grant, au fost respinse pe 2 martie, dupa o serie de amanari, ca neintemeiate.

Decizia Tribunalului ii mira pe reprezentantii teatrului, mai ales ca aceeasi Sectie Comerciala a Tribunalului Bucuresti, intr-o alta actiune initiata de teatru, a somat firma SC Cardinal Com sa achite datoriile pe care le are (firma a deschis insa o actiune pentru anularea acestei hotarari, actiune aflata in acest moment pe rol). Conducerea Teatrului Odeon a anuntat ca intentioneaza sa atace hotararea Tribunalului, prin care acesta respinge cererea de evacuare a postului Tele 7abc. Mai mult, reprezentantii Teatrului Odeon au intrerupt, joi, alimentarea cu energie electrica a "chiriasilor rauplatnici". In ciuda insistentelor noastre, pana la inchiderea editiei nu am reusit sa contactam nici un reprezentant al Tele 7abc, la telefoanele postului neraspunzand decat portarul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.