Compozitorul a fost inmormintat ieri, la ora 14.00 la cimitirul Bellu. Poate pentru ca a plecat prea devreme, pamintul n-a vrut sa-l primeasca: dimensionarea cavoului a fost gresit executata, sicriul fiind mai mare decit marginea gropii.

Procesiunea funerara a intirziat cu o ora, timp in care groapa betonata a fost largita cu o dalta iar vaduva compozitorului, devastata, a facut o criza de nervi si de durere. La ora 14.00, aleea din fata capelei era arhiplina: sotia, fiica (in virsta de un an si jumatate), rude, prieteni, artisti, oameni de radio si de televiziune, oameni pe care el nu i-a cunoscut niciodata, dar le-a facut pentru citeva clipe viata mai draga cu o melodie. Cornel Constantiniu, Silvia Dumitrescu, Horia Moculescu, Andrei Partos, Maria Toghina, Cornel Palade, Romica Tociu, Bebe Ivanovic (nasul de botez al micutei Alesia), Viorel Lis au adus un ultim omagiu lui Serban Georgescu.

O aparitie fugara si surprinzatoare a fost Silvia Chifiriuc, asa-zisa amanta a lui Petre Roman. Pe coroana depusa la capatiiul defunctului, era scris numele ei, al lui Jean Constantin si al unei familii "Taubinger". Misterul acestei aparitii neasteptate a fost spulberat de unul si mai mare: absenta Madalinei Manole. Solista, care a impartit cu Serban Georgescu cincisprezece ani de viata si care ii datoreaza cele mai mari realizari ale carierei ei, din motive numai de ea stiute, nu l-a condus pe ultimul drum.

Gestul ei de ramas bun s-a consumat cu o seara inainte, la capela cimitirului. In atari situatii, nu poti sa dai verdicte, nici sa condamni, ci doar sa constati cu tristete: pentru cit de mult ii datora, putea face si ea, atit de putin! Din discursul celor care au evocat memoria disparutului, am retinut pe acela al lui Romica Tociu: "Eram in America, in turneu, cind am aflat tragedia. Mirabela Dauer a lesinat cind a auzit".

"Tati, tati, sa ai grija de noi, ca lumea e rea!"

Eniko, sotia compozitorului, si-a luat ramas bun de la sot urlind de durere: "Tati, tati, nu ne lasa! Sa ai grija de noi, Serbane, ca lumea e rea". In cortegiul funerar care se indrepta spre cavou, l-am remarcat si pe Viorel Lis, la bratul sotiei sale Oana: "Am fost apropiat de Serban Georgescu.

M-au sustinut foarte mult in campania electorala, au cintat in citeva spectacole pentru mine. Au compus si un fel de imn electoral. Domnul Lis a consimtit ca acel "au sustinut" se referea la Madalina Manole, fostul edil taranist al Capitalei precizind: "Nu am vrut sa evoc numele dumneaei intr-un asemenea context", a mai spus. Silvia Dumitrescu ne-a spus ca "Serban parca si-ar fi prevestit moartea". "L-am cunoscut mai ales in ultima vreme cind ne intilneam la diverse festivaluri pentru copii.

Era pus pe glume, cu un umor involuntar in care te atragea negresit. Rideam cu el din te miri ce. Cu copiii pe care ii pregatea relationa extraordinar - era topit dupa ei! Numai cind vorbea de fetita lui i se umezeau ochii. Era tare mindru de ea si de sotia lui, imi povestea cit de curajoasa si de puternica a fost, cum si-a dat ea toate examenele la facultatea de teatru cu bebele in burta.

L-am intrebat de ce lacrimeaza de fiecare data cind vorbeste despre micuta lui si mi-a dat un raspuns ca o premonitie: "Mi-e teama ca n-am sa apuc s-o vad crescind". Pesemne cele trei preinfarcturi suferite de compozitor il anuntasera ce avea sa urmeze curind.