Serialul in sapte episoade dedicat Romaniei de revista germana „Stern” a inclus si o parte dedicata „celui mai cunoscut designer vestimentar” de la noi, dupa cum l-a descris autoarea articolului pe Catalin Botezatu (41 de ani).

Acesta isi aminteste ca, la 18 ani, i-ar fi placut sa studeze actoria, insa s-a inscris la Fizica Atomica si a luat examenul de admitere. A incercat ulterior si la IATC, dar s-a clasat al patrulea si nu erau disponibile decat trei locuri pentru sute de candidati. Asa ca si-a incercat norocul ca manechin si a prins gustul meseriei. A inceput sa studieze la Institutul de Moda si apoi a castigat o competitie de modele, la Leipzig. "O victorie la acest concurs era pentru noi, esticii, ca si cum un occidental ar fi obtinut titlul de Supermodel of the Year", spune Bote. Iar succesul a atras atentia Elenei Ceausescu asupra tanarului. Sotia dictatorului a devenit astfel, intr-un fel, primul mentor al lui Catalin, impulsionandu-i cariera, noteaza "Stern", aratand ca manechinul favorit participa la toate paradele de moda pentru oaspetii straini ai cuplului Ceausescu, oferindu-i Elenei obligatoriul buchet de flori de la finalul prezentarii. Experienta acumulata pe podiumuri si cunostintele despre regia unui show de moda l-au facut sa inteleaga ca vrea sa devina designer.

Astfel ca, dupa Revolutie, a obtinut o bursa pentru Institutul de Moda din Milano, unde l-a cunoscut pe faimosul Gianni Versace. "El m-a influentat incredibil de mult", recunoaste Catalin. Fascinatia trebuie sa fi fost reciproca, noteaza publicatia germana, de vreme ce Versace l-a invitat pe tanarul roman sa lucreze cu el. Insa Catalin avea alte planuri: de ce sa fie colaboratorul cuiva, cand putea fi "rege" in tara lui? Asa ca s-a intors acasa si, in 1990, a deschis prima Casa de moda privata, chiar daca nu din banii personali. Patru ani mai tarziu, si-a creat propriul atelier, "Delfi by Catalin Botezatu", iar pentru prima sa prezentare ca designer, a realizat un show impresionant, la care i-a invitat pe Ted si Olivier Lapidus, Paco Rabanne si cateva cunoscute topmodele internationale. "Voiam sa aratam tuturor ca am depasit epoca intunecata si ca avem potential", afirma Bote, despre care "Stern" spune ca este, ca majoritatea conationalilor lui, un patriot.

Designerul precizeaza ca Romania nu are numai cersetori, hoti si copii ai strazii si ca il doare atunci cand se discuta numai in acesti termeni despre tara sa. "Nimeni nu vorbeste despre marea noastra bogatie spirituala, despre artistii si intelectualii nostri", rabufneste Botezatu, care se pronunta deschis impotriva snobilor si parvenitilor din randul clasei instarite. Multumindu-i mamei, care l-a invatat sa-i respecte pe cei din jur, indiferent de conditia sociala, el spune ca nu ezita sa realizeze rochii de seara si pentru 200 de euro, daca atat isi permite o clienta mai modesta. Cat despre viata personala, Catalin sustine ca s-a saturat sa fie privit ca un trofeu si ca prefera sa ramana singur, canalizandu-si energia asupra profesiei: a deschis un restaurant, un club elitist, a creat o linie de mobila, covoare, scaune si vesela. Si cum dezamagirile suferite l-au facut sa devina neincrezator in relatiile cu altii, nu concepe sa impovareze pe cineva cu problemele sale si sa fie ascultat din simpla politete. Botezatu recunoaste totusi ca si-ar da sufletul, faima si cariera pentru putina fericire.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.