Eurovision fara scandal nu se poate. Iar anul acesta avem parte de una dintre cele mai rusioase si periculoase probleme ale unui concurs de muzica: plagiatul. si nu este vorba despre un singur caz, ci de doua.

Primul dintre acestea a fost solutionat: piesa "Make it", compusa de Papa Jr. si interpretata de Giulia Nahmany, a fost catalogata ca fiind plagiata si descalificata din concurs. Cel de-al doilea caz il reprezinta piesa "Dracula, My Love", compusa de Marius Moga si interpretata de Andra si Simplu, acuzata ca este copiata dupa melodia "When Religions Come To Town" a trupei E-Type.

La inceput, acuzatiile de plagiat aduse lui Marius Moga nu au fost luat prea in serios. insa lucrurile s-au inrautatit cand toata presa din Romania a primit un e-mail din partea unui anonim care acuza similitudini izbitoare intre cele doua melodii. Astfel ca "acuzatul" a luat imediat atitudine si, convins fiind de nevinovatia sa, a plecat la Londra pentru a demonstra ca asemanarile dintre melodiile incriminate reprezinta o pura coincidenta. Marius a apelat la un reprezentant al Academiei Britanice de Muzica, unul dintre cei mai mari specialisti din lume care pot da un verdict daca o melodie reprezinta sau nu un furt. Aceasta operatiune l-a costat pe "Micul Mozart" suma de aproximativ 2.000 de euro, bani pe care i-a platit din propriul buzunar. Dar rezultatul ii este favorabil. Concluzia specialistului este ca intre cele doua melodii exista asemanari datorate unei pure coincidente, si ca nu poate fi vorba sub nicio forma de plagiat. in cazul unui proces intentat de E-Type lui Moga, acesta ar avea sanse de castig 25%, in timp ce compozitorul roman ar avea sanse 75%.

"Va multumesc pentru publicitate"

Toata aceasta problema s-a dezbatut marti seara in emisiunea "Nasul" de la B1 TV. Contactat prin telefon, Marius Moga a privit situatia destul de lejer, si le-a spus celor din platou ca le multumeste pentru publicitatea gratuita pe care i-o fac. Marius este mandru ca aceasta este singura piesa din concurs despre care se vorbeste si, pe un ton ironic, fiind destul de sigur ca va iesi invingator din aceasta "batalie", el le-a urat succes si celorlalti participanti. De asemenea, Marius a recunoscut ca cele doua piese seamana, dar a spus ca este in stare sa jure cu mana pe Biblie ca prima data a auzit melodia "When Religions Come to Town" in urma cu cateva zile.

Cea mai mare nemultumire a sa este faptul ca in cazul unui conflict intre un roman si un strain, strainul este intotdeauna pus intr-o lumina favorabila, iar romanul este cel pus la zid. La randul sau, Moga a contraatacat, spunand ca Shaggy a plagiat o piesa pe care el a compus-o pentru Corina si care a fost difuzata la radiourile din Canada.

Unii il sustin, altii il desfiinteza

Andra: "Eu prefer sa nu comentez prea mult situatia. Daca vom fi pana la urma eliminati din concurs, nu va fi sfarsitul lumii pentru mine. Mihai Traistariu este cel mai bun exemplu, el participand de sapte ani la rand. Mie imi place piesa foarte mult si, daca vom merge mai departe, sper ca publicul sa ne voteze. Evident ca sunt subiectiva, dar eu sper din tot sufletul sa mergem mai departe".

Radu Fornea (compozitor): "E jenant si dezgustator ce se intampla. Nici nu mai conteaza daca este sau nu vorba de plagiat. Important e ca doua piese seamana si ne facem de ras daca ne prezentam asa la Eurovision, pentru ca ne vom certifica precum hoti in fata lumii intregi. Daca as fi in locul lui Moga, mi-as retrage piesa si as pleca acasa. Daca, intr-adevar, nu a mai ascultat piesa pana acum, inseamna ca a avut ghinion si ar trebui sa accepte acest lucru, nu sa incerce sa se disculpe. Ca toti am vazut ca cele doua melodii seamana".

Serban Huidu (membru in juriu la preselectie): "intotdeuna trebuie sa fie cineva care sa dea cu bata in balta. Asa s-a intamplat si in cazul lui Marius, avem o piesa buna si trebuie sa o desfiintam. Pana la urma, E-Type a luat din folclorul nostru o parte dintr-o melodie pe care a prelucrat-o. Piesa "Dracula My Love" reprezinta Romania si ar merita sa mearga mai departe".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.