“The Aviator”, al lui Martin Scorsese, a cistigat cele mai multe Oscaruri, dar pelicula lui Clint Eastwood, “Million Dollar Baby” - despre o femeie care ajunge campioana la box - a primit cele mai valoroase distinctii la cea de-a 77-a editie a Premiilor Academiei Americane de Film, duminica noaptea, la Los Angeles.

• Productia "Million Dollar Baby", regizata de Clint Eastwood, a luat Oscarul pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai buna actrita intr-un rol principal si cel mai bun actor in rol secundar.
• Din cele 11 nominalizari, "The Aviator", regizat de Martin Scorsese, a cistigat cinci Oscaruri, insa in majoritate premii tehnice. Cea mai importanta distinctie intrata in palmaresul filmului a fost Oscarul acordat actritei Cate Blanchett pentru cel mai bun rol secundar.
• Jamie Foxx a devenit cel de-al noualea actor afro-american distins cu Premiul Oscar, in 77 de ani de istorie a ceremoniei americane. Foxx a fost desemnat cel mai bun actor pentru rolul din "Ray" biografia legendarului cintaret american de R&B, Ray Charles.

Un Oscar pentru 37 de zile

Clint Eastwood, regizorul celui mai bun film al anului 2005, "Million Dollar Baby", a multumit duminica seara echipei care l-a ajutat sa realizeze o pelicula de Oscar in doar 37 de zile, cu un buget "umil" in comparatie cu marele sau rival, "The Aviator".
Din echipa lui Eastwood fac parte si cea mai buna actrita, Hilary Swank, si cel mai bun actor intr-un rol secundar, Morgan Freeman.
Swank a cistigat Oscarul pentru rolul "Maggie", o chelnerita care reuseste sa convinga personajul interpretat de Eastwood sa o transforme intr-o campioana la box.

Swank: Doar o fata cu un vis

"Sint doar o fata dintr-un parc de rulote care a avut un vis", s-a caracterizat Hilary Swank in lungul sau discurs la primirea distinctiei. In virsta de 30 de ani, ea a mai cistigat Oscarul pentru cea mai buna actrita in 2000, interpretind rolul unei transsexuale in "Boys Don’t Cry".

Actorii de culoare, in top

Premiul pentru cel mai bun actor in rol secundar "a facut istorie" la Hollywood, a spus cistigatorul la aceasta sectiune, Morgan Freeman. A fost pentru a doua oara in istoria Oscarurilor cind doi actori de culoare au primit cele mai importante distinctii - Foxx (rol principal), si Freeman (rol secundar) - si pentru prima data cind au fost nominalizati patru actori de culoare pentru cinci categorii.
Tot in "Million Dollar Baby", Freeman a interpretat partitura unui fost boxer ramas pe drumuri, Eddie "Scrap-Iron" Dupris.

"Ray" Charles a cistigat Oscarul

Jamie Foxx a trait duminica seara "visul afro-american" atunci cind a urcat pe scena Kodak Theatre din Los Angeles pentru a primi distinctia pentru cel mai bun actor. El a multumit echipei filmului "Ray", Academiei, dar mai ales familiei sale.
Bunica "Marie" a fost primul sau profesor de actorie, care il batea atunci cind nu interpreta corect, a marturisit Foxx.

Spania a cistigat doua Oscaruri

Productia spaniola "The Sea Inside", regizata de Alejandro Amenabar, a cistigat Oscarul pentru cel mai bun film strain.
Tot spre Spania a plecat si premiul pentru cel mai bun cintec, "Al Otro Lado del Rio", din filmul "The Motorcycle Diaries", despre revolutionarul Che Guevara. Este prima data cind Oscarul pentru cea mai buna piesa de film este acordat unei melodii interpretate in limba spaniola.

Cenzura pregatita minutios

Producatorul ceremoniei decernarii Premiilor Oscar, Gil Cates, l-a invitat pe actorul de culoare Chris Rock sa fie gazda spectacolului pentru "a intineri" audienta. Actorul a fost insa obligat sa promita ca-si va controla limbajul. Un miliard de telespectatori au putut urmari ceremonia, cu un decalaj de aproximativ sapte secunde insa, pentru a permite inlaturarea eventualelor momente "nepotrivite".
Totusi Rock nu s-a dezmintit si a reusit sa-i ia peste picior nu numai pe actori, dar si pe presedintele american, George W. Bush.
"Tobey Maguire este doar un baiat in izmene" sau "Cine e Jude Law si de ce este in toate filmele pe care le-am vazut in ultimii cinci ani?" au fost printre cele mai acide replici ale actorului american.

Filme de Oscar in Romania

PRO TV va transmite in seara aceasta inregistrarea ceremoniei Oscarurilor, intr-o emisiune de doua ore, care va incepe la 23.30.

Million Dollar Baby (2004)
Premiera in Romania
25.03.2005
Produs de Lakeshore Entertainment

Ray (2004)
Premiera in Romania
11.02.2005
Produs de Universal Pictures

The Aviator (2004)
Premiera in Romania
25.02.2005
Produs de Miramax Films
Warner Bros

The Incredibles (2004)
Premiera in Romania
26.11.2004

Produs de Walt Disney Pictures, Pixar Animation Studios : "The Aviator", marele invins

Cate Blanchett, de origine australiana, a adus peliculei "The Aviator" Oscarul pentru cea mai buna actrita in rol secundar. Ea a interpretat rolului lui Katharine Hepburn din perioada in care aceasta era iubita miliardarului american Howard Hughes (Leonardo DiCaprio).
Actrita s-a declarat surprinsa de premiu si a multumit echipei "The Aviator" pentru ca a ajutat-o sa intruchipeze un personaj "inspaimintator de celebru". Actrita Katharine Hepburn a murit in 2003, la virsta de 96 de ani.

"Si multumesc, desigur, doamnei Hepburn. Longevitatea carierei sale este o inspiratie pentru noi toti", a adaugat Cate Blanchett.
Filmul "The Aviator" a mai cistigat Oscarul pentru cinematografie, costume si imagine.
La categoria cel mai bun film de animatie, "The Incredibles" a cistigat in fata productiilor "Shark Tale" si "Shrek 2".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.