Un amplu proiect ce are ca scop trezirea interesului tinerilor romani pentru lectura a fost prezentat ieri de ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, la dezbaterea privind reformarea sistemului de finantare a activitatilor culturale, organizata de Asociatia Ecumest.

Proiectul va avea o dimensiune nationala si se va desfasura pe trei paliere principale. In primul rand va fi initiata o campanie in presa audiovizuala si in cea scrisa, cu o durata de un an, prin care tinerii sa fie intorsi catre carte. Ca sa isi atinga scopul, campania nu va fi "una pedagogica", ci o "campanie sexy", a precizat ministrul. Al doilea palier al proiectului priveste dotarea cu carti a bibliotecilor din tara, modernizarea si informatizarea acestora, pentru ca tinerii care au fost convinsi sa citeasca sa aiba si unde sa o faca. "Am reusit sa atrag o linie de finantare de la Banca Mondiala pentru informatizarea a 300 de biblioteci", a mai anuntat ministrul, anuntand ca va incerca in continuare sa convinga atat reprezentantii Bancii Mondiale, cat si pe oamenii de afaceri din Romania ca este "un proiect in care merita sa investeasca".

Cea de-a treia componenta a proiectului o constituie Biblioteca Nationala a Romaniei, insa in legatura cu aceasta ministrul a preferat sa nu dea si alte detalii. Aratandu-se increzatoare in reusita proiectului - "Sa nu-mi spuneti mie Musca daca nu-l voi duce pana la capat!" - ministrul Culturii a anuntat ca vrea sa implice nu numai organismele financiare internationale, oamenii de afaceri si societatea civila, ci si oamenii obisnuiti. Ideea parteneriatului public-privat si a implicarii societatii civile si creatorilor in deciziile ce privesc problemele culturale a fost, de altfel, una dintre ideile principale ale dezbaterii, ministrul Culturii anuntand sau promitand externalizarea multor activitati ce se desfasurau pana acum sub obladuirea MCC.

Atragerea banilor privati in proiecte culturale a fost un alt punct al discutiilor de ieri. "Fara bani privati nu poti face nimic. Cultura este un vehicul exceptional pentru vizibilitate, publicitate si onorabilitate pentru oamenii de afaceri. Ma voi duce la fiecare mare bancher sa ii prezint avantajele implicarii in proiecte culturale. Nu ma simt deloc jenata sa cer bani pentru cultura", a mai spus Mona Musca. Aceasta a mai promis ca va cauta o modalitate de a asigura bani pentru cheltuielile de intretinere a operatorilor culturali independenti - una dintre principalele solicitari ale celor prezenti - fara a le afecta acestora independenta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.