In realitate, lucrurile nu stau chiar asa, daca ne luam dupa bucatarii faimosi care lucreaza la restaurante prestigioase londoneze si pentru care trebuie sa sapi adanc in buzunar ca sa te bucuri de o mancare gatita macar sub indrumarea lor.

Cat de scump ar fi acest lux? Revista "Forbes" a facut un studiu care arata cam cat de mult ar trebui sa scoatem din buzunar pentru o masa obisnuita, la cele mai pretentioase restaurante din lume. Sumele incep de la cateva sute de dolari si ajung la cateva mii. De exemplu, o cina cu un singur fel, pentru doua persoane, cu cate un pahar de vin, la Sketch, in Londra, unde il gasim pe Pierre Gagnaire, poate sari binisor de 600 de dolari.

Evident, nu numai in Londra trebuie sa iti verifici portofelul inainte sa te asezi la masa. Se intampla la fel si la Paris, unde s-au dus vremurile cand te puteai bucura de peisajul parizian si de faimoasele sale delicatese la un pret rezonabil. Cu aproximativ 200 de dolari, pret care nu include bautura si bacsisul, poti lua cina in Arpege, un restaurant unde maestrul bucatar a facut o arta din gatirea legumelor. La Tokyo insa, unde "Forbes" spune ca se manca bine si ieftin, gasim cel mai scump restaurant de pe lista revistei americane: Aragawa, unde o masa, la fel, fara bauturile alcoolice si bacsis, ajunge la 300 de dolari. Pe lista celor mai scumpe restaurante din lume se mai inscrie Milos din Atena, Whampoa Club din Shanghai, Petermannīs Kunststuben la Zurich sau Travetino la New Delhi.

Citeste si:

Vadrozsa din Budapesta, pare un loc de-a dreptul accesibil, prin comparatie, pentru ca aici o masa pentru o singura persoana ajunge la doar 60 de dolari. Putin mai mult ar costa sa mananci in luxosul Cipriani din Rio de Janeiro, unde cina te usureaza de 70 de dolari.

Ce au in comun toate aceste restaurante? Bucatari de renume, un decor realizat de cei mai faimosi designeri din domeniu si mai ales... faima.