In ’94-’95, patru tineri moldoveni urlau hardcore american la Chisinau. Incet, dar sigur, s-au facut iubiti de public pentru ineditul cantecelor lor. Din ’98, Zdob si Zdub au inceput experimentele cu folclor si au introdus in gama de instrumente folosite pe scena trompeta, vioara, tambalul, iorgafonul, fluierul si altele.

Treptat, instrumentele aerofone au devenit permanente si reprezentative pentru stilul adubilor, in timp ce formatia a "crescut", ajungand la sapte membri, plus lautarul MC Vasile. O data cu schimbarea stilului muzical, au intervenit si mici frictiuni in sanul trupei. Mai greu a fost cu gasirea unui limbaj comun sau a unui compromis muzical. Disconfortul psihologic s-a rasfrant asupra relatiilor profesionale si personale dintre rockerii basarabeni.

NOUL CHITARIST

De cateva luni de zile, Roman Iagupov, liderul trupei, a anuntat ca se cauta oameni noi pentru Zdob si Zdub. Fara scandaluri, interviuri incendiare in presa sau dezvaluiri de budoar. Acum cateva zile, s-a facut si anuntul oficial. Rijik si Vicosh au fost inlocuiti de Igor Buzurniuc, chitaristul fostei trupe Millenium. Igor se trage dintr-o familie cu traditie muzicala bogata: tatal sau canta in orchestra populara "Lautarii", sub conducerea maestrului Vasile Botgros. Noul membru Zdob si Zdub are 23 de ani, este student in ultimul an la Conservator, sectia vioara. "Este un chitarist virtuos, carismatic si poseda ureche muzicala perfecta", spun zdubii despre noul coleg. "Rijik si Vicosh sunt o parte importanta din istoria trupei si muzicieni cu o experienta artistica deosebita.

Este cert faptul ca o sa-si poata realiza pe deplin potentialul creativ si in alte proiecte", sunt de parere zdubii, in declaratia oficiala despre schimbarile din trupa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.