La cei 80 de ani ai sai (impliniti la 16 martie, anul acesta) celebrul comediat Jerry Lewis inca nu s-a impacat cu gindul celui mai mare esec din cariera sa: filmul "The Day the Clown Cried", turnat in 1972. Au trecut 34 de ani de atunci, iar pelicula, in stare bruta, se afla in casa lui Jerry Lewis, incuiata intr-o geanta diplomat Louis Vuitton. Sint foarte putini cei care se pot lauda ca stiu ceva despre acest film. Unii l-au vazut, altii au facut parte din echipa.

Impactul dintre cel care a creat "Profesorul traznit" cu atmosfera terifianta a lagarelor de exterminare naziste s-a produs sub semnul patetismului si al egocentrismului isteroid. Jerry Lewis la Auschwitz a parut, tuturor, poanta nereusita a unei satire tipic hollywoodiene. "Ziua in care a plins clownul" ar fi trebuit sa fie primul film serios din cariera comica a lui Jerry Lewis. Atunci cind producatorul Nathan Wachsberger i-a propus rolul clownului, actorul insusi a fost destul de sceptic: "De ce nu incerci sa-l iei pe Sir Laurence Olivier? (…) Genul meu e comedia, domnule Wachsberger, iar dumneata ma intrebi daca ma simt in stare sa duc copii neajutorati in camera de gazare. Ho-ho! E de ris! Cum as putea sa fac asta?" Producatorul a ridicat din umeri.

Helmut, un clown ticalos

Scenariul fusese scris cu zece ani in urma de Joan O`Brien si Charles Denton. Intr-un interviu acordat in 1992 revistei "Spy Magazine" scenarista Joan O`Brien povesteste: "Dupa terminarea razboiului, cind am aflat ce s-a intimplat in Germania, am fost cuprinsa de un acut sentiment de vinovatie. Mai tirziu, cineva mi-a spus ca un clown nu poate juca decit pentru copii. Am pus la un loc sentimentul acela de culpabilitate si ideea asta cu clownul si, astfel, s-a nascut tema scenariului. Helmut este un clown cu adevarat ticalos. Se foloseste de oameni. O trimite pe iubita sa la patronii circului sa-i convinga - n-are importanta cum - ca el trebuie sa fie clownul principal, capul de afis.

Desigur, patronii nu vor, fiindca Helmut este o creatura infecta. Furios, clownul se imbata rau de tot si incepe sa-l imite pe Hitler. Dupa ce executa salutul Heil, Hitler!, cade lat, pe podea. Il regasim intr-o sala de interogatoriu. Spune tot felul de minciuni ca sa-si salveze pielea dar ajunge dupa gratii. In lagar, zona detinutilor politici (in care se afla clownul) este despartita printr-un gard de sirma ghimpata de cea in care se afla evreii. Circarul ratat incearca si aici sa-i convinga pe ceilalti ca e cel mai mare artist. Dar nu reuseste sa stoarca niciun hohot de ris. Vazind ca nu poate sa-i distreze, ceilalti detinuti il arunca in noroi. Dincolo de sirma ghimpata, o fetita evreica si fratele ei incep sa rida privind scena. Helmut ia cu degetul putin noroi si isi minjeste nasul.

Tot mai multi copii se aduna si rid, amuzati de giumbuslucurile lui. Iata, sint cel mai mare clown! exclama Helmut, in extaz. Cu putin machiaj incropit din ce poate gasi, cu niste haine mari, obtinute in schimbul portiei de mincare, isi face o costumatie de clown si incepe sa dea spectacole pentru micutii de dincolo de gard. Comandantul il lasa, o bucata de vreme, sa-si faca numarul, apoi ii ordona sa inceteze. Intr-o zi, clownul vede cum copiii sint urcati intr-un camion. Comandantul, fara sa-i explice unde vor fi dusi, ii cere sa se urce in camion, pentru a mentine linistea. Ajung la Auschwitz.
Acum, rolul lui Helmut este sa-i conduca in mod amuzant pe copii in camera de gazare. In timp ce din interior incep sa se auda tipete, el continua sa faca jonglerii comice cu o bucata de piine."

Jerry Lewis visa la Oscar

Faptul care a revoltat toata echipa a fost ca Jerry Lewis, pe post de regizor si actor principal, a deturnat fundamental sensul scenariului. Din clownul lipsit de suflet, a incercat sa faca un comic trist, care plinge in final, cind copiii sint ucisi. Actorii suedezi Sven Lindberg si Harriet Anderson (filmul a fost turnat in Suedia) povestesc ca Jerry Luis era tot timpul furios si se trata cu Perconal (un amestec de aspirina si narcotic pe baza de opiu). Pentru a-si juca rolul cit mai credibil, a urmat o cura de slabire pe baza de suc de grepfrut, in urma careia a pierdut 18 kilograme. Slabit si nervos, a transformat viata celorlati actori intr-un infern. In scurt timp, s-au trezit ca nu mai sint bani. Jerry Lewis a pus la bataie fondurile proprii si, grija ca va iesi in pierdere, l-a facut si mai insuportabil.

In final, cei doi scenaristi, Denton si O`Brien, iritati ca nu-si mai recunosc partitura, au interzis difuzarea filmului. Jerry Lewis, care spera sa ia un Oscar pentru acest rol, a incercat sa "salveze" filmul, dar nu si-a gasit niciun aliat. Producatorii hollywoodieni n-au renuntat sa faca, pina la urma, acest cutremurator film despre Holocaust. In urma cu cincisprezece ani, scenariul se afla in miinile lui Robin Williams. De atunci nu s-a mai auzit nimic despre "Ziua in care a plins clownul".