Marele actor Victor Rebengiuc implineste astazi 72 de ani, dar nu-si simte virsta

La 72 de ani, Victor Rebengiuc e neobosit. Repeta cu Ciulei la Bulandra, joaca in doua piese la Cluj, intr-o alta pusa in scena in podul unui club bucurestean si se pregateste pentru inca un film, in regia lui Lucian Pintilie. Si gaseste timp pentru a se razboi cu doi exponenti ai noului val care au avut tupeul sa spuna ca "Niki Ardelean, colonel in rezerva" e un film prost.

"Nu simt ca am ajuns la aceasta virsta", marturiseste Victor Rebengiuc, care implineste astazi 72 de ani. "Slava Domnului, sint sanatos si, cu siguranta, sufletul nu mi-a imbatrinit", adauga actorul care are uneori probleme cu dantura sau mai descopera cite un rid nou. "Insa nu am teama batrinetii, ma simt sanatos, in putere, muncesc, alerg dintr-o parte in alta", spune Rebengiuc. El a reusit, recent, sa scape si de 10 kilograme printr-o dieta stricta.

"Nu ma zbat in van"

Victor Rebengiuc a fost declarat, acum citeva zile, cel mai bun actor roman al anului 2004, in urma voturilor acordate de criticii de specialitate si de jurnalisti. "Nu pot sa spun ca mi-e indiferent acest premiu, dar pe mine premiile nu ma modifica, nu mi se pare ca am cucerit tot ce era de cucerit in profesia mea", spune actorul. "Ele sint o confirmare a eforturilor pe care le fac pentru atingerea unui tel, acela de a deveni un mare actor. Vreau sa ajung un mare actor, repet asta mereu. Premiile astea imi arata totusi ca nu ma zbat in van".

Un nou film de Pintilie

Actorul continua colaborarea cu doi mari regizori, Liviu Ciulei si Lucian Pintilie, care i-au marcat intreaga cariera. In primavara aceasta, va incepe filmarile pentru o alta pelicula in regia lui Lucian Pintilie. Filmul va avea in jur de 30 de minute, fiind conceput dupa schita "Capul de zimbru", de Vasile Voiculescu.

Repeta cu Liviu Ciulei

La Teatrul Bulandra, Victor Rebengiuc repeta pentru premiera din martie a piesei "Sase personaje in cautarea unui autor dramatic", de Luigi Pirandello, in regia lui Liviu Ciulei. "Sint foarte legat de Ciulei. Inceputurile mele in Teatrul Bulandra sint patronate de el. In toate marile spectacole pe care le-a montat la Teatrul L.S. Bulandra am fost distribuit. Ma bucur enorm ca am ocazia sa lucrez din nou cu el", spune actorul.

Prima oara pe aceeasi scena cu Maia

"Toata piesa este foarte grea, e vorba de niste personaje virtuale, care au fost create si ulterior abandonate de scriitorul care nu a vrut sa termine piesa. Personajele traiesc o drama sfisietoare si isi cer dreptul la viata", povesteste Rebengiuc. In aceasta piesa apare pentru prima data pe aceeasi scena cu Maia Morgenstern, cu care a mai lucrat doar in filmul lui Dan Pita, "Dreptate in lanturi".

"Podul in care jucam este un spatiu incropit"

De la Teatrul Bulandra, Victor Rebengiuc merge in fiecare luni seara in clubul "La Scena", unde joaca intr-o piesa pusa in scena de tinara si nonconformista Theodora Herghelegiu. "Spatiul teatrului Arca este neconventional, iar clubul "La Scena" mi-a adus aminte de tinerete, cind jucam prin Ateneele Populare", spune artistul. "Podul in care jucam este un spatiu incropit. (...) M-am adaptat stilului neconventional, am cautat sa fiu cit mai deschis catre orientarea lui Theo. Unele idei pe care poate nu le-am inteles de la inceput am ajuns sa le agreez in final", explica Rebengiuc. Victor Rebengiuc a aparut recent intr-un film de animatie, "Boborul", conceput dupa o schita a lui Caragiale si regizat de Radu Vasile Igazsag. Regizorul a deschis si o expozitie realizata in colaborare cu Fundatia de Arte, care prezinta filmuletul de 12 minute la Galeria Noua din Bucuresti. "Am repetat o experienta pe care am avut-o pe vremuri in teatrul de papusi, cind am jucat, in regia lui Penciulescu, piesa "Micul Print" de Exupery, la teatrul Tandarica", isi aminteste Victor Rebengiuc.

"Am crezut in Basescu"

Actorul nu e strain de politica. Membru al Uniunii pentru Reconstructia Romaniei, un partid minuscul, despre care spune ca nu este indeajuns de apreciat, Rebengiuc se bucura ca PSD a pierdut alegerile si ca Traian Basescu a devenit presedinte. "De la inceput am crezut in Basescu", marturiseste el. "Cursa pentru presedintie nu e un concurs de miss, conteaza ce ai in cap, nu ce ai pe cap, o eventuala mesa nu te ajuta. Ce vrea sa faca Basescu din tara asta este ceea ce as fi vrut sa fac si eu, daca eram in locul lui".

Rebengiuc, in razboi cu criticii lui Pintilie

Rebengiuc ii ataca vehement pe Cristi Puiu si Razvan Radulescu, scenaristii filmului "Niki Ardelean, colonel in rezerva", regizat de Lucian Pintilie. Actorul spune ca cei doi tineri au deficiente de caracter pentru ca au criticat filmul, declarat recent cea mai buna productie a anului 2004.

"Am ramas perplex de atitudinea pe care Cristi Puiu si Razvan Radulescu o au fata de Pintilie. Nu pot sa-i inteleg", marturiseste Rebengiuc. In opinia actorului, cei doi tineri "prelungesc o atitudine a unor politruci din perioada deceniilor '70 si '80, care-l interziceau pe Pintilie. "Baietii astia nu au loc de Pintilie? Le-a luat Pintilie toate posibilitatile de afirmare?"
Cristi Puiu, care l-a "dezamagit" pe Rebengiuc pentru ca a sustinut ca filmul putea fi mai bun, refuza sa-i raspunda actorului. "Ce a fost intre mine si Pintilie ne priveste doar pe noi, e o problema personala", a declarat acesta pentru "Evenimentul zilei". La rindul sau, Razvan Radulescu a precizat ca nu are nimic de comentat. "Eu socot ca filmul este slab si atita tot", a conchis el.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.