Dupa o pauza muzicala de mai bine de un an si jumatate, trupa SIMPLU a revenit cu un boom ce le-a reasigurat statutul de una dintre cele mai bune trupe din tara. Ei au lansat acum primul album din Trilogia "Febra SIMPLU", intitulat "Oficial imi merge bine". Pe baieti i-am intervievat plimbandu-ne cu o superba limuzina prin Bucuresti. Printre sampanie si bomboane de ciocolata, printre muzica din boxe si pasaje din piese cantate live, am reusit sa vorbim despre acest album, despre faptul ca ei nu au avut incredere in piesa "Oficial imi merge bine" si despre ce planuri au pentru viitorul apropiat.

- Cum v-a venit ideea acestui concept de trilogie de albume?

- Smiley: Ideea mi-a venit mie si lui Moga in avion cand ne intorceam din SUA. Cred ca de plictiseala, din cauza drumului de 9 ore. Am ales sa facem trei albume pentru ca erau prea multe piese… (rade). Nu, de fapt, am avut 100 de piese pe care nu am vrut sa le irosim.

- Care este lait-motivul acestor albume?

- CRBL: Laitmotivul este ca suntem noi. Vrem sa trecem prin toate genurile muzicale, ca influente. Pe acest album am inceput cu anii ‘30-’80, ‘90, al doilea album va avea influente din anii ‘80, ‘90 pana in prezent, iar al treilea va fi un album mai futurist. Fiecare album are o unitate proprie. Partea comuna a pieselor de pe acest prim album este ca toate au influente old-school.

- La ce interval de timp v-ati gandit sa le lansati?

- CRBL: Depinde de ce se intampla cu cel de-al doilea single de pe acest album pe care il pregatim acum. Oricum, noi am vrea ca prin toamna sa il scoatem pe cel de-al doilea. Dar socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ…

- De ce ati facut o pauza atat de mare pana la "Oficial imi merge bine"?

- CRBL: Timp de un an si ceva, de cand nu am mai scos noi nimic, muzica romaneasca s-a cantat la fel, s-a uniformizat. A fost efectul O-Zone, efectul Akcent, au venit si Activ si DJ Project si s-a mers pe aceeasi linie. Atunci noi ne-am intrebat: "ce facem?" Ne-am gandit ca trebuie sa facem cu totul altceva decat ceea ce se intampla pe piata. Am vrut sa facem ceva mai deosebit si am riscat, pentru ca am crezut ca publicul nu va percepe acest lucru.

- Atunci cand v-ati gandit la acest concept de trilogie, presupun ca a fost o strategie a voastra de revenire…

- CRBL: Da, asa este. Se poate spune ca a fost si o tehnica de marketing. O relansare treebuie pregatita atent. Ne-am dorit sa facem totul ca la carte.

- Va asteptati ca "Oficial imi merge bine" sa aiba succesul pe care il are?

- CRBL: Nu, doar Smiley a avut incredere de la inceput, avand in vedere ca el este si unul dintre compozitorii piesei. Recunosc ca, noi ceilalti, nu prea am avut incredere in piesa… Dar am riscat, pentru ca atunci cand risti, ori urci, ori cobori. Evident, noi nu ne-am dorit sa coboram, ne-am dorit sa revenim cu un start, un restart.

- Intr-adevar, piesa este pentru voi ca o relansare. Cel de-al doilea single care va fi, v-ati hotarat?

- CRBL: Acum este si mai greu.
- Smiley: De fapt este greu din cauza ca albumul este foarte bun si nu stim ce piesa sa alegem. Oricum, noi le testam peste tot, in concerte, dar tot nu ne-am hotarat pana acum.

- Si casa de discuri (Cat Music) are un cuvant de spus…

- Smiley: In general, noi suntem independenti si facem cam ce ne dorim. Pana acum nu am dat gres, iar casele de discuri au incredere in noi. Mai ales ca am mai avut si alte proiecte de succes, care sunt ca o carte de vizita pentru noi.

- De ce ati renuntat la colaborarea cu fosta casa de discuri, Roton?

- Smiley: N-am avut un motiv special. Am vrut sa facem o schimbare. Am shimbat si look-ul si stilul si muzica si tot, de fapt. Am vrut sa incercam si altceva, sa vedem cum e. Am plecat in conditii amiabile.

- Spuneti-mi despre colaborarea cu Holograf, de pe acest album.

- CRBL: Noua ne palce foarte mult piesa "Banii vorbesc" si tot vorbeam de ea de doi ani de zile. La un moment dat l-am sunat pe Bittman si i-am propus aceasta colaborare. El a fost foarte incantat, de la inceput. Au tras vocile doar el si chitaristul, dupa care s-au apucat nebunii astia sa faca piesa. Iar Bittman nu a stiut nimic, nu a vazut decat rezultatul final. Piesa suna mai rock decat a sunat vreodata Holograf. Noi am probat piesa in concerte, iar fanii habar n-o au.

- Am vazut ca aveti si o piesa, "Step by Step". Are vreo legatura cu piesa internationala cu acest nume?

- Smiley: Da, o cantam in colaborare cu Delia, Anda Adam si Cream. Aceasta este o reteta de succes care se aplica de foarte multi ani afara. Si mie mi se intampla sa ascult piese vechi, dupa care s-au facut alte piese noi si sa spun, "ia uite, ma, piesa asta era cover". Pur si simplu se intampla sa nu-mi dau seama.

- Cu cine v-ati sfatuit pentru vestimentatie?

- CRBL: Costin Voicu este cel care ne-a aranjat. Noi i-am spus ceea ce ne dorim, dar el ne-a aranjat, ne-a personalizat. Fiecare dintre noi reprezinta un personaj.

- Spuneti-mi despre turneul de promovare pentru acest album.

- CRBL: noi vrem sa-l facem in toamna, dar poate va fi chiar in primavara, nu stim sigur. Avem un concept de show care va soca ideea de show a unei trupe in Romania. Nu vrem sa spunem prea multe, pentru ca la noi se preiau foarte multe lucruri si idei.

- Cum ar arata un show ideal SIMPLU?

- Smiley si CRBL: Oooooooo… ar fi cum n-am visat vreodata, oricum, pentru Romania nu cred ca s-ar putea… In Romania nu exista bani nici pentru banalele sunet si lumini, plus, daca am mai avea proiectii, bungee-jumping… Oricum, noua ne merge mintea la o gramada de chestii.
- Care considerati ca ar fi cel mai inalt punct al carierei voastre?
- CRBL: Idealul nostru e sa facem istorie. Sunt multe trupe care vin si pleaca. Pe cand noi ne dorim ca peste cativa ani, cand poate noi nu vom mai fi, sa adunam alti cinci baieti care sa duca mai departe ceea ce am inceput noi.

- Serios? Multi ar fi egoisti…

- CRBL: Nu, noi ne-am dori sa ramana numele SIMPLU, brand-ul SIMPLU. Conceptul acesta pe care il propunem noi sa mearga mult, mult timp.
- Smiley: Acest concept de trupa nu exista nici macar afara. Noi suntem unici si, o mare "problema" a trupei este ca nu putem sa copiem nimic de afara. Ceea ce nu este o problema pentru noi, dar ar fi pentru altii. Noi nu ne putem asocia cu nici o trupa. Nu avem nici macar un gen muzical, daca nu putem fi categorisiti la Premii. Noi nu putem sa luam premii pentru ca nu ne incadram la categoriile respective.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.