REZULTATE - Republica Moldova ataca in forta concursul de la Kiev . In premiera concurenta la Eurovision, Republica Moldova si-a desemnat artistii care se vor bate pentru un bilet in finala din Ucraina. Printre acestia se numara celebrii rockeri de la Zdob si Zdub.

Una dintre cele mai iubite formatii de peste Prut, Zdob si Zdub, are mari sanse sa reprezinte Republica Moldova in turul de calificare si in finala din Ucraina a concursului Eurovision. Noua lor compozitie, "Bunica bate doba" a primit voturile juriului din etapa de preselectie, pentru a participa la finala nationala. Zdubii sunt foarte apreciati in fostele republici sovietice, dar si in cateva tari vest-europene. Scenariul se simplifica astfel: daca vor fi alesi de catre public pe 26 februarie, cei de la Zdob si Zdub vor aduna, fara indoiala, multe voturi pentru Moldova in finala europeana din 21 mai, de la Kiev.

CARIERA.

Zdob si Zdub canta de 10 ani. Un bun motiv pentru a marca aniversarea cu un album "Best Of". Acesta va contine 10 hituri in variante reinregistrate, la care se vor adauga si cateva piese noi, printre care si cea cu care concureaza la Eurovision 2005. Pe disc vor fi prezente si featuring-uri cu MC Vasile si cu Fanfara Ciocarlia, cu care zdubii sunt in tratative de cateva luni incoace. Basarabenii spera ca albumul sa contina trei cover-uri dupa piesele "Nevesta" de Mumii Trolli, "Paint in Black" de Rolling Stones si "Come With Me" - soundtrack din filmul "Godzilla", pentru care nu au obtinut inca drepturile de remake. "In prezent trupa aproape nu da concerte, ci lucreaza intens in studio asupra noilor piese. Albumul va fi finisat la sfarsitul lui martie. Sunt posibile si schimbari in componenta trupei, dar, deocamdata, deciziile finale n-au fost luate…", spune liderul trupei, Roman Iagupov.

EUROPENI.

Zdubii au luat foarte in serios intrarea pe piata europeana, pentru care pregatesc reinregistrari cu un "sound nou" a mai vechilor lor hituri. Astfel au aparut noile versiuni ale pieselor "Haitura", "Zdubii bateti tare", "Hardcore Moldovenesc", in timp ce "Tiganul si OZN", "Sarba de la Chisinau" si "Videli noci" au suportat schimbari majore, "fiind inregistrate in engleza, deoarece e foarte important sa facem arhiva noastra muzicala mai accesibila pentru intelegerea publicului european, care ne cunoaste doar din albumul '450 de oi>>", explica Roman.

ADAPTARE

"Piesele au suportat schimbari majore, fiind inregistrate in engleza, deoarece e foarte important sa facem arhiva noastra muzicala mai accesibila pentru intelegerea publicului european, care ne cunoaste doar din albumul '450 de oi>>"

STRATEGIE

"In prezent trupa aproape nu da concerte, ci lucreaza intens in studio asupra noilor piese. Albumul va fi finisat la sfarsitul lui martie, iar in vanzare el va aparea pe teritorii diferite in perioade diferite" - Roman Iagupov, lider Zdob si Zdub

PRESELECTIE DE PESTE PRUT

Duminica seara, Moldova si-a ales concurentii in finala nationala a Eurovision. Conform agentiei INTERLIC, cei 15 interpreti si trupe sunt: Nelly Ciobanu, Adrian Ursu, Iana Stefan, Cezara, Alexa, Nona Marian, Vadim Luchin, Sergiu Cuzencov, Gioni Alici, Zdob si Zdub, Gandul Matei, Millenium, In-Quadro, Alternosfera si Edict. In etapa de preselectie au depus piese 34 de interpreti si formatii. Finala nationala se va desfasura la 26 februarie, la Palatul National, si va fi transmisa in direct de posturile de televiziune Moldova-1 si radio Moldova. Castigatorii vor fi desemnati de catre telespectatori si radioascultatori. Cheltuielile de organizare a evenimentului sunt estimate la sub un milion de lei moldovenesti (aproximativ 2,3 miliarde de lei), cea mai mare parte din bani provenind din sponsorizari.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.