Desi nu este un festival cu traditie in spate precum cele de la Mamaia sau Cerbul de Aur, Festivalul Callatis de la Mangalia a crescut de la an la an. Evenimentul nu numai ca reuseste sa adune la fiecare editie crema muzicii autohtone, dar se mai poate mandri si cu vedete internationale care i-au calcat scena in forma de corabie. Nici anul acesta organizatorii nu se dezmint, marea surpriza a festivalului fiind trupa Vaya con Dios, care va sustine un recital de 50 de minute pe 15 august.
Ajuns la cea de-a opta editie, Festivalul Callatis 2006 se va desfasura intre 9 si 15 august la Mangalia si are trecute in program nume sonore.

Vaya con Dios este marea vedeta a evenimentului artistic de la malul marii si cea care va inchide festivalul, recitalul sau fiind programat pe 15 august, in ultima seara. Trupa belgiana revine in Romania dupa 10 ani de la primul recital pe o scena romaneasca, cel de la Cerbul de Aur, editia 1996. Solista va sosi in tara chiar in ziua concertului impreuna cu un staff format din 14-15 persoane. Organizatorii i-au pregatit si o surpriza solistei Dani Klein, care va primi o Stea de Mare pe aleea din Mangalia, alaturandu-se astfel altor 80 de artisti de calibru care au evoluat pe scena festivalului de-a lungul celor opt editii. Vaya con Dios a lansat, dupa o pauza de opt ani (1996-2004), un nou album - "The Promise". Numele grupului, creat in 1986, a devenit cunoscut datorita unor piese precum "Just a Friend of Mine", "Puerto Rico", "Whatīs a Woman", "Nah Neh Nah", "Time Flies", "Heading for a Fall" si "Donīt Break My Heart". Muzica trupei este in continuare foarte iubita, iar revenirea trupei belgiene in Romania era asteptata de mai mult timp.

Buget de 250.000 de euro

Si anul acesta organizatorii au adoptat aceeasi strategie de la editiile precedente, reusind sa reuneasca in cele sapte zile de festival mai multe stiluri muzicale: pop, folclor, dance rock etc. Toata crema muzicii romanesti va fi prezenta in aceasta perioada la Callatis, nelipsind din peisaj recitalurile unor trupe, precum Voltaj sau Holograf. In paralel cu show-urile de pe scena, festivalul cuprinde si simpozionul "Romanii de pretutindeni" ce se va desfasura intre 9 si 11 august, invitatii urmand sa faca o excursie la Pesterea Sf. Andrei. Conform organizatorilor, bugetul de la actuala editie nu a depasit 250.000 de euro, cu toate ca pe afis se afla si un nume de talia trupei Vaya con Dios.

Aceasta a ramas singura vedeta internationala de pe afis, in ciuda faptului ca Mihai Traistariu a incercat sa-i aduca la Callatis pe Anna Vissi si Fabrizio Faniello. Acestia au declinat invitatia de a canta la Mangalia insa, fiind ocupati pe perioada festivalului. La aceasta ora se stie cu certitudine ca prezentatorul festivalului va fi tot Gabriel Cotabita, dar nu se stie inca cine va fi partenera acestuia de scena, ea trebuind sa fie o prezenta agrabila. In prima zi a festivalului va avea loc si "Miss Diaspora", un concurs de frumusete si spiritualitate romaneasca, adresat tinerelor de origine romana din diaspora. Anul acesta concursul are 18 finaliste.