A ''furat'' meserie de la Versace, alaturi de care a si lucrat o perioada, la Milano. Este singurul creator de moda autohton care se ocupa personal de scenografie, regie, coloana sonora, accesorii (bijuterii, pantofi etc.). La anul va deschide la Brasov o casa de moda dupa modelul Armani. Acesta este, in cateva cuvinte, Catalin Botezatu.

- Catalin Botezatu este la ora actuala un nume foarte cunoscut, atat in tara, cat si peste hotare. Care au fost obstacolele cu care te-ai confruntat pana sa ajungi sa te impui pe piata?

- Drumul pe care l-am parcurs nu a fost deloc usor, ci extrem de sinuos, plin de meandre, dar intotdeauna am incercat sa-l transform intr-o autostrada dreapta la capatul careia sa ajung extrem de repede.
M-am confruntat cu anumite lipsuri financiare, Catalin Botezatu nu a fost intotdeauna un om cu bani.
Chiar daca parintii mei au avut si au o situatie materiala foarte buna, nu m-au sustinut aproape deloc, pentru ca nu le-am facut pe plac, nici macar cand am dat la facultate.

Am luat viata singur in piept si de aceea au existat momente cand nu aveam bani, eram student, munceam ca manechin si aveam tot felul de colaborari. Acele timpuri m-au ajutat insa sa dobandesc aceasta mentalitate de invingator si sa demonstrez ca indiferent cat de jos m-as duce, ''poate si sub nivelul marii'', sunt in stare sa ma ridic cu noi forte si sa demonstrez consumatorilor de moda ca pot sa vin intotdeauna cu ceva nou.

- Ai lucrat o perioada cu Versace la Milano. Se poate spune ca atunci ai furat cu adevarat meserie?

- La inceput ''am furat'' meserie de la doi mari creatori din Romania, Nae Ivanov si Simona Vanda. Am studiat la Institutul de Moda de la Milano, unde am avut sansa sa-l am ca profesor pe regretatul Gianni Versace. Asa am ajuns sa fac practica timp de sase luni in atelierele Versace, la Milano. Versace si-a pus o amprenta din punct de vedere al designului pe stilul meu.

El a creat de la accesorii, bijuterii, haine, pana la linii de design interior, sa nu uitam de celebrele portelanuri de Rosenthal, care au insemnele casei Versace. Pentru mine a fost cel mai complex si mai complet creator de moda, de aceea am incercat sa adopt cate ceva de la el, sa copiez stilul de viata al creatiei lui. De la Versace am invatat ca trebuie sa organizez totul, de la schita, alegerea materialului, pana la show-ul in sine.

- Esti singurul creator de moda din Romania care se ocupa personal de scenografie, regie, coloana sonora. Daca facem o contabilizare, obtii o mai mare satisfactie personala sau un profit mai mare?

- Nu este vorba de partea financiara. Eu si cu Irina Schrotter suntem singurii care sprijinim tinerii creatori cu bani, cu materiale. Am o satisfactie personala pentru ca totul e facut de mana mea, ca eu detin controlul si ca, o data, prin absurd, daca dau gres nu va trebui sa ma razbun pe cineva.

- In jurul carei sume se ridica cea mai scumpa colectie pe care ai lansat-o. Razvan Ciobanu, spre exemplu, se lauda cu una de doua miliarde?

- Asa spune el, pentru ca a fi aberant e usor, sa fii realist e mai greu. In primul rand, vizavi de consumatorii de moda si de oamenii simpli, este foarte urat sa vehiculezi sume mari chiar daca uneori sunt reale, pentru ca jignesti.

Eu unul daca as spune cat am bagat intr-o colectie as jigni masele, care pentru mine inseamna foarte mult, pentru ca datorita lor eu exist si fac bani. De doi ani, Romania se confrunta cu aceste calamitati naturale, e o lipsa de bun-simt sa epatezi cu case, cu iahturi, cu masini, cu colectii inventate in fata unor oameni care dorm in corturi pentru ca au pierdut totul. Nu conteaza cat costa o colectie, conteaza cat s-a investit in ea din punct de vedere spiritual. Eu pot sa spun ca o colectie ma costa de cele mai multe ori sanatatea, timpul, intimitatea mea. Cu alte cuvinte, ma costa clipe din fericirea mea. Valoarea colectiei nu consta in cate sute de euro costa un metru, e important ca ea sa placa. Daca la sfarsit vad ca lumea m-a apreciat si colectia s-a vandut, inseamna ca am reusit, indiferent daca o rochie costa 3.000 de euro sau 100.

- Lucrezi cu materiale din strainatate?

- Da. La colectii folosesc numai materiale din strainatate, iar la colectii pret-a-porter lucrez si cu materiale din Romania, nu autohtone, pentru ca nu avem producatori de tesaturi, dar cu materiale care se gasesc pe piata, care sunt de calitate si sunt pe placul meu si al clientului.

Casa de moda, pe sistemul Armani

- Unde se comercializeaza produsele Catalin Botezatu?

- In showroom-ul Catalin Botezatu si intr-o retea de magazine, respectiv la Timisoara, Brasov, Bacau. Lenjeria masculina se gaseste in peste 120 de magazine. La anul urmeaza sa deschid o casa de moda la Brasov pe sistemul Armani, in care se vor gasi un magazin, un restaurant, o cafenea si bineinteles ateliere de creatie.

- E adevarat ca ai rupt colaborarea cu Mihai Albu?

- Am avut mici probleme cu Mihai Albu in sensul executiei unor incaltari, dar nu am rupt colaborarea cu el. Suntem prieteni. Cu totii gresim, dar pentru ca suntem oameni trebuie sa iertam.

- Putina lume stie ca te ocupi si de designul interior. De ce nu te impui mai mult si in acest domeniu?

- Nu am timp. Am studiat in acest sens, de aceea sa zicem ca ma pricep. Mi-am facut designul pentru magazinul, cluburile pe care le am sau am facut cateva comenzi pentru prieteni, dar intr-o zi voi deschide o firma si pentru designul interior. M-am ocupat de amenajarea clubului Bamboo, unde sunt actionar, si a restaurantului Casa Taraneasca.
In urma cu patru ani, am realizat o linie de design interior, o linie de mobilier, dar este o industrie de serie mica.

- De ce nu apare Catalin Botezatu in top 300?

- In top 300, pe langa oamenii care intr-adevar au bani, sunt si foarte multi care abereaza. Eu vreau sa fiu bogat din punct de vedere spiritual, nu din punct de vedere material. Sunt printre putinii care nu dau importanta banilor. Poate nu sunt pentru top 300, poate sunt pentru un alt top dintr-o alta tara.

- In ce tara iti place sa-ti incarci bateriile?

- Nu sunt suficient de snob ca sa spun ca-mi plac Maldivele sau Bora Bora. Am sa-ti spun un secret. Imi incarc bateriile mergand la Balea Lac, in creierii muntilor. Cheltuim sume imense pe vacante in strainatate, cand noi avem o tara extrem de frumoasa. Daca vrei sa te simti liber, sa te simti fericit in adevaratul sens al cuvantului, fie ca e vara sau iarna, urca-te in ce ai si du-te la Balea Lac si ai sa gasesti acolo o alta lume. Te vei simti, si la propriu, si la figurat undeva la capatul lumii si efectiv o sa ai senzatia ca, daca ridici mana, atingi cerul.
Daca vreau sa ma simt in largul meu, merg la Brasov. Aici gasesti cele mai frumoase cafenele, cele mai frumoase discoteci. Stau in hotelul unui prieten unde putina lume stie, intr-un anume apartament cu vedere spre partie s-au creat foarte multe colectii Catalin Botezatu.

- Ca veni vorba, pe cand o noua colectie?

- Lucrez la o noua colectie cu influente gothic-rock extrem de severa, un houte-couture, colectie pe care o voi prezenta la saptamana modei din Columbia si sper sa merg cu o parte din ea peste trei saptamani la Jakarta, voi mai avea o prezentare la Fashion Week-ul din Bali. Agenda e destul de incarcata. Peste doua saptamani voi avea o prezentare la Monte Carlo, la Formula 1, apoi la Cannes, dar prefer sa las pe altii sa vorbeasca despre mine.

- Cea mai crunta experienta prin care a trecut omul Catalin Botezatu?

- Dumnezeu m-a ferit de intamplari crunte vizavi de job-ul meu. Am primit o lovitura pe plan sentimental, am fost abandonat intr-un moment in care aveam nevoie de sprijin, dar a trecut. A fost o lovitura sub centura care m-a marcat. M-am trezit singur cand aveam nevoie sa ma sustina cineva. Eu am investit in moda sanatatea si sa te simti singur in acele momente e usor frustrant, te simti inutil si realizezi ca uneori urci niste oameni pe niste piedestaluri pe care nu sunt in stare sa le escaladeze.

- Mai ai timp pentru o familie?

- Sincer, nu. Tocmai de aceea am facut demersurile necesare pentru a infia un copil din Sri Lanka si am mers in acea zona. Am gasit un sistem pentru a-l adopta. Nu pot sa-l aduc in tara, pentru ca legile nu-mi permit asta, mai ales in cazul copiilor ramasi orfani in urma tsunami-ului, dar pot fi tutorele lui pana la 18 ani, il pot vedea trei luni pe an.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.