Vivienne Westwood si creatia ei au facut, anul trecut, obiectul celei mai importante expozit ii dedicate unui designer de catre Victoria and Albert Museum din Londra. Din acest an, designerul si aceasta revolut ionara expozitie au inceput un tur si prin Europa.

Vivienne Westwood ocupa un loc aparte in moda mondiala: a devenit designer fara sa-si doreasca acest lucru si a reusit sa transforme moda mondiala in functie de… toanele de moment. Westwood nu a respectat niciodata tendintele din moda, ea creind, aparent, in functie de sursele de inspiratie imediata. Fata de alti designeri, Westwood si-a oferit in fiecare colectie "sufletul pe tava". Totul este la vedere: obsesii, iubiri, idei. Westwood traieste viata la maximum, iar colectiile ei nu sint altceva decit o declaratie de razboi impotriva establishmentului.

O EXPOZITIE A UNUI DESIGNER CONTROVERSAT

Anuntarea organizarii celei mai importante expozitii dedicate unui designer britanic a socat Marea Britanie. Westwood, pentru englezi, nu este un personaj extrem de indragit. Dea lungul timpului, ea a stat la baza celor mai socante miscari si declaratii, total in dezacord cu ceea ce "english style" ar fi trebuit sa insemne.

Westwood le-a creat uniforma punkistilor care au devalizat Londra, le-a oferit cumparatorilor haine care sa le reflecte obsesiile sexuale si, cind s-a plictisit, i-a fortat sa se imbrace in hainele stramosilor lor, bogat ornamentate cu imaginile "naïve" ale unor penisuri brodate cu fir de aur. Nici simbolurile monarhiei britanice nu au scapat nealterate de furia creativa a designerului, coroana regala devenind un simplu element decorativ brodat, de regula, chiar in locurile pe care nu le-ai banui niciodata. Si, ca totul sa fie perfect, la inminarea unei distinctii de catre Regina Angliei, Westwood a aparut fara chiloti, intr-o rochie transparenta, facind deliciul presei prezente.

Si atunci, de unde acest brusc respect al britanicilor fata de cel mai temut personaj al Regatului Unit? Cu bune si cu rele, chiar si britanicii trebuie sa admita ca acest personaj excentric este totusi cel mai influent designer al lumii. Si nu doar de un an sau doi, ci de mai bine de 20 de ani… Colectiile ei au fost intotdeauna cu doua-trei sezoane inaintea tuturor. Solutiile ei tehnice au revolutionat ideea de couture, iar creativitatea ei inepuizabila a pus de fiecare data societatea moderna pe ginduri. La fel cum Chanel si Dior au trasat silueta femeii moderne, Westwood a reusit sa impuna si managerieze silueta femeii timpurilor noastre.

Ea i-a oferit o garderoba inedita, gindita pe ideea "in order to have success you have to wear impressive clothes". Si mai exista ceva interesant in aceasta schimbare brusca de atitudine: englezii, ca si romanii, isi respecta de regula artistii doar dupa ce valoarea lor a fost confirmata cu totul altundeva. Iar Westwood si-a demonstrat valoarea in primul rind la Paris, prezentind cot la cot cu cele mai importante nume ale modei mondiale. Iar Marea Britanie i-a facut cadou… EXPOZITIA. Cea mai importanta expozitie de moda dedicata vreodata unui designer.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.