A terminat Medicina, dar nu a profesat decat un an la Spitalul de Urgenta din Iasi, la Sectia chirurgie plastica si reparatorie. Si asta pentru ca pasiunea pentru moda si-a transformat-o intr-o afacere. In 1996 demareaza o campanie de imagine prin lansari ale colectiilor proprii. La trei ani distanta isi inaugureaza la New York primul ei show-room. Din 2001 participa de doua ori pe an la salonul "Pret-a-porter Paris"si incepe sa-si vanda colectiile in magazinele de lux din 20 de tari de pe patru continente, recent ''a bifat'' si China...

De 15 ani, de cand activeaza in acest domeniu, Irina Schrotter a facut un brand din numele ei, cunoscut in tara si peste hotare.

- De ce moda si nu medicina?

- Am lucrat ca medic la Spitalul de Urgenta din Iasi, la Sectia chirurgie plastica si reparatorie, deci, as putea spune tot intr-un domeniu care tine de frumos. Intotdeauna mi-a placut sa ma imbrac frumos si sa arat bine, apoi m-am gandit sa-mi transform pasiunea intr-o afacere de succes. Si asa am ajuns sa le imbrc si pe alte doamne care doresc sa arate bine, sa fie elegante. Am renuntat la Medicina, deoarece moda m-a acaparat foarte mult si nu le puteam face pe amandoua.

- Ce ii lipseste modei romanesti?

- Banii! Finantarea. Lipsa lor se vede de foarte multe ori.

- Vindeti pe piata internationala. A fost greu sa patrundeti acolo?

- A fost greu, desigur. Ca sa vinzi trebuie sa si investesti, sa mergi la targuri sau sa ai un show-room. Investitia este destul de mare si nu orice firma isi poate permite asa ceva. La Paris am participat dupa 5 ani, dupa ce am vazut targurile din America... Tot inainte de participarea la Paris am fost la un targ la Dusseldorf. In final am ramas la Paris... Mi-am creat lucrurile in asa fel, incat acum toate merg bine. Produsele mele se vand pe 4 continente, in 20 de tari, de la Brazilia si Japonia, la Londra, Toronto, Roma si Geneva.

- Ati facut multe compromisuri ca sa ajungeti aici?

- Eu am de-acum o anumita varsta si nu pot sa spun ca mi-am promis sa nu fac compromisuri pentru ca viata inseamna, intr-o oarecare masura, si compromis. E important insa sa stii pana unde poti merge, astfel incat, un compromis sa nu te afecteze mai tarziu. Asta nu inseamna ca nu am principii. Poate nu-s foarte multe, sunt doar cateva, dar tin foarte mult la ele. Unul dintre ele e respectul cuvenit oricui. O persoana care a gresit din punctul asta de vedere fata de mine, a gresit ireparabil. Nu pot sa trec peste asta.

- Pentru ce vedete creati?

- In primul rand pentru Andreea Raicu, care este si imaginea casei mele de moda. O mai imbrac si pe Nadia Comaneci. Ea imi trimite masurile prin telefon sau email si imi spune cum ar dori sa arate tinutele ei, iar eu i le fac. Bine, vin si eu cu propuneri si reusim sa ne punem de acord.

- Ati creat o linie vestimentara Irina Schrotter - Andreea Raicu. Ce ne puteti spune despre aceste tinute si cand va avea loc lansarea?

- De cativa ani realizez costume special pentru Andreea Raicu. Tinutele erau unicat, insa, in ultima vreme, foarte multe cliente intrau in magazinele mele si cereau hainele purtate de Andreea. Telespectatoarele doreau sa poarte vestimentatiile purtate de ea, atat in emisiune, cat si cele cu care aparea in diverse reviste. De aici a pornit si ideea cu aceasta linie vestimentara. Ca sa fie usor de reperat le-am numit de comun acord: Irina Schrotter - Andreea Raicu. Piese din aceasta colectie se gasesc deja in magazinele mele, dar lansarea oficiala va avea loc peste aproximativ doua saptamani, iar prima colectie va fi prezentata in mai, la Saptamana Modei Romanesti de la Iasi.

- Ati cochetat cu filmul. E adevarat ca l-ati imbracat pana si pe fiul lui Alain Delon?

- Da, am realizat costume pentru trei productii. Am realizat costumele pentru "Natura moarta", un film francez difuzat de Canalul francez M6. L-am vazut si eu, recent, prin satelit. A doua colaborare a fost tot cu francezii. Productia s-a numit "Omul grabit", rolul principal fiind jucat de Anthony Delon. Tot aici a mai jucat si Maia Morgenstern, Daniela Nane, Gheorghe Dinica si multi altii. Colaborarea cu Sergiu Nicolaescu a avut un deznodamant nefericit, dar cand isi baga cineva coada... Filmul s-a terminat cu costumele mele, ceea ce apare scris si pe generic, incidentele conteaza mai putin...

- Ce aduce nou acest sezon?

- Colectia de vara 2006 este una speciala, deoarece sezonul este unul particular. Se vor purta culori neobisnuite pentru o vara: albastru indigo, gri, bej, maro roscat, culori atipice pentru acest sezon. Se combina diferit texturile de materiale, intra prelucrari speciale pe tesaturile folosite si combinatiile pe materiale, toate construind o silueta ultrafeminina. In viziunea mea, vara 2006 o sa fie plina de energie si complet deosebita din toate punctele de vedere ale designului vestimentar. Vara aceasta este cu totul alta. De cativa ani, parca s-a purtat acelasi lucru.

- Ce stil vestimentar prefera Irina Schrotter?

- Ma caracterizeaza stilul elegant, sic.

- Are succesul un pret?

- Are. Nu mai ai timp de familie, de copil asa cum ti-ai dori. Eu am noroc cu mama mea, care are grija de fiul meu Mark, in varsta de 11 ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.