Romanul lui 2004 poate fi considerat "Codul lui Da Vinci", scris de americanul Dan Brown. In aceasta vara vor debuta filmarile la versiunea cinematografica, iar pronosticurile specialistilor sint mai mult decit imbucuratoare pentru autor, dar si pentru echipa de productie: "Codul lui DaVinci", filmul, va fi blockbuster-ul anului, iar cel putin trei statuete Oscar ar putea pleca spre echipa care va realiza aceasta noua pelicula.

Mai intii a fost Codul lui Da Vinci... legenda. Povestile despre secretele incriptate in operele maestrului renascentist au circulat in cercurile invatatilor de secole. Multi cautatori de "comori" au incercat sa gaseasca formula magica pentru a intelege misterele ascunse cu atita dibacie de Leonardo.

De la legende la o carte de succes

Apoi a fost "Codul lui DaVinci"... cartea. Cercurile academice moderne au continuat sa caute cheia decriptarii mesajelor secrete ale lui Da Vinci. Se spera ca dezvaluirea lor sa produca un soi de redescoperire a esentei umanitatii.

In peisaj a aparut apoi un fost profesor de engleza, Dan Brown, care tocmai hotarise sa se dedice in exclusivitate scrisului. In perioada muncii de cercetare pentru primul sau roman, "Digital Fortress" ("Fortareata Digitala" - aparut in 1998), Brown a descoperit o serie de informatii care l-au facut sa se gindeasca la un posibil roman pe tema misterelor zavorite de Leornardo da Vinci acum 500 de ani.

Thrillerul care a zguduit America

Asa a aparut "Codul lui DaVinci", romanul care a intrat, inca din prima saptamina dupa lansare, direct pe locul intii in topul bestseller-urilor din prestigioasa publicatie "New York Times".

Pe scurt, cartea prezinta aventura care se naste in urma descoperirii unei crime petrecute in Marea Galerie a Muzeului Luvru. Victima este custodele muzeului, lider al unei societati clandestine care preamarea cultul Mariei Magdalena. La ancheta politiei ajuta Robert Langdon, un semiolog american aflat in vizita la Paris, si Sophie Neveu, nepoata victimei, totodata un faimos criptograf. Cei doi ajung pina la urma sa devina suspecti, astfel ca descoperirea secretelor lui Da Vinci se transforma, dintr-o enigma intelectuala, intr-o problema de viata si de moarte, rezolvata la capatul unei curse nebunesti prin Franta si Anglia.

Romanul musteste de date istorice

"Codul lui DaVinci" este si o generoasa sursa de informatii istorice privind diverse societati secrete, ritualuri mistice sau tehnici profesioniste de decriptare. Chestionat asupra validitatii acestor date, Dan Brown a marturisit ca, desi ele par a face parte din categoria "Top Secret", in fapt, misterele acestea sint documentate in toate marile arhive. In ceea ce priveste partea tehnica a informatiilor, scriitorul a fost ajutat de diversi cunoscuti, specialisti in domeniu.

Acum urmeaza "Codul lui DaVinci"... filmul

O asemenea "mina de aur" nu putea fi trecuta cu vederea de producatorii de la Hollywood. Drepturile de autor au fost cumparate, iar regizorul Ron Howard, detinator al unui Oscar, a anuntat ca se va apuca de lucru in martie, cel mai tirziu mai. Autoritatile franceze au acceptat ca echipa sa poata filma la Luvru martea, cind muzeul nu primeste vizitatori, si serile, dupa ora inchiderii.

Distributia cuprinde nume cu greutate

Dupa castinguri prelungite, Ron Howard a facut publice numele actorilor care vor interpreta rolurile principale. Tom Hanks, care nu se afla la prima colaborare cu reputatul regizor si producator, il va portretiza pe semiologul american Robert Langton. Audrey Tatou, actrita franceza care a devenit cunoscuta peste noapte dupa ce a jucat in celebra pelicula "Amelie", o va juca pe criptografa Sophie Neveu. Politistul insarcinat cu rezolvarea crimei, Bezu Fache, va fi interpretat de Jean Reno, actor francez, nascut in Maroc, din parinti spanioli, si beneficiar al unui portofoliu international de invidiat.

"Codul lui DaVinci", candidat la Oscar

Desi data preconizata pentru lansarea oficiala a peliculei este 19 mai 2006, surse apropiate producatorilor au dezvaluit dorinta acestora de a grabi faza de montaj, astfel incit filmul sa apara pe piata mult mai devreme, pentru a putea intra in cursa pentru Oscarurile 2005. Chiar daca, din punct de vedere tehnic, este putin probabil ca aceste eforturi sa dea rezultatele scontate, specialistii se asteapta ca mai multe statuete sa mearga, chiar si in 2006, catre "Codul lui DaVinci".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.