Liana (Otilia) Patras prezintă știrile de la Realitatea TV. Noaptea. Se consideră mai mult jurnalist decit vedetă. E blondă, dar citește Umberto Eco. Toate mașinile de pe stradă sint ale ei. Nu are permis de conducere. Spre binele public.

Cine ești tu?

"Cine ești, cine sint, ce mai faci, ce mai spun?"... Sint printre versurile pe care le cintă Mara impreună cu Zob. Cine mă caută dinadins mă găsește acolo. Altfel, prezint știrile de seară la Realitatea, prezint miniștrii in direct, mă acomodez cu analiștii și m-am lansat ca ,,specialistă" in cutremure. Pentru telespectatorii mei sint ,,fata de la cutremur’’, pentru colegi sint Li, pentru prieteni sint de incredere, iar pentru părinții mei sint cea mai dragă.

Ce vrei?

Să nu mă ingraș, să nu țin regim, să nu iau pastile, să nu umblu prin ploaie, să nu-mi fie frig, să nu mă impiedic, să nu mă accidentez, să nu mă calce mașina, să zbor din avion doar cu parașuta. Dar, cel mai mult, să nu renunț la televiziune!

Ești blondă

Blondă, ochi căprui, 26 de ani, Balanță, necăsătorită, un motan - Mitică... "al dracului Mitică".

Măsuri

Sint fără măsură.

Bani

In materie de bani, sint novice. Am cițiva prieteni care joacă la bursă. Cu prietenii mă am bine, cu bursa, nu. Marele meu avantaj este că am noroc. In dragoste. De ceva vreme insă, pun la cale marea lovitură la Loterie. Va fi lovitura de grație... cu grație. Totul este să speri. Trebuie să am atiția bani incit să pot să fiu și cea mai frumoasă, și cea mai deșteaptă.

Mașina

Pe drum, toate mașinile sint ale mele. Am inceput să le invăț după caroserie, pentru că la motoare nu mă pricep. Nu ințeleg, de pildă, de ce trebuie să faci mai multe operațiuni pentru același lucru. Să apeși pedala de viteză și să ridici, in același timp, piciorul de pe ambreiaj. Apoi să schimbi viteza. E corect, nu? E clar, n-am permis. Anul acesta, serios vorbind, mașina este singurul plan onest și realizabil. Imi voi lua carnet și automobil. Mi-am cumpărat cărțile, doar Codul rutier și legislația. Și, deși nu-mi place să trișez la cărți, le-am lăsat deoparte in favoarea unor conducători experimentați: Umberto Eco, Boris Vian, Thomas Gallagher. Spun asta pentru că n-ai vrut să mă intrebi nimic despre cărți, cum ai intrebat-o pe Gabi Avram.

Televizorul

Este util. Precum Internetul. Mă uit in special la posturile nișă. Sint dependentă de ce se intimplă la noi in Realitate...a, la CNN, BBC și la HBO. Cind nu mă uit la televizor, ascult radioul sau citesc ziare. Uneori le fac pe toate trei in același timp. Nu pricep nimic. Glumesc. Rămine insă o vorbă: ,,Ne vedem la televizor!’’

Știrile

Sint vești și povești. Pentru un jurnalist contează să fie el primul care dă de veste. Restul e poveste! Tot ce vine din urmă, background, reportaje, analize, comentarii sint povești. Frumoase. Mi-ar plăcea să cred că am inceput cu veștile bune și că voi sfirși ca personaj de poveste.

Enigma Otiliei

Este o carte in proiect.