Ponderea violentei din programele audiovizuale a scazut in luna noiembrie 2004 cu 35% fata de luna august a aceluiasi an, conform unui studiu realizat la comanda CNA de Centrul de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare din cadrul Facultatii de Sociologie a Universitatii din Bucuresti.

Potrivit prezentarii profesorului Ioan Dragan, coordonatorul proiectului de cercetare, violenta difuzata in programe de stiri, dezbateri a scazut la sfarsitul anului 2004 in medie cu 27% fata de perioada estivala, iar violenta prezenta in filme si seriale, cu 43%.

Cercetarea a fost realizata in perioada 29 octombrie - 11 noiembrie 2004, fiind monitorizate si evaluate 11 posturi de televiziune: Acasa TV, Antena 1, B1 TV, National TV, Prima TV, PRO TV, Realitatea TV, TVR 1, TVR 2, Cartoon Network si Fox Kids.

Posturile de televiziune Realitatea TV si B1 TV au inregistrat cele mai mici procente de violenta. In campania electorala, George Becali a avut cel mai violent discurs dintre candidatii la alegerile prezidentiale, fiind urmat de liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. Actualul presedinte, Traian Basescu, a inregistrat un grad scazut de violenta a discursului, de opt ori totusi mai ridicat decat cel al lui Adrian Nastase.

Desenele animate detin suprematia

Studiul a inclus si monitorizarea a doua posturi de televiziune pentru copii, respectiv Cartoon Network si Fox Kids, actualul Jetix.

In mod surprinzator, ponderea violentei de pe cele doua posturi specializate pentru copii a fost de sapte ori mai mare decat cea inregistrata pe posturile generaliste.

Presedintele CNA, Ralu Filip, a mentionat ca, desi violenta din programe a scazut, exista o tendinta de crestere a vulgaritatii in emisiunile audiovizuale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.