In premiera, ceremonia decernarii Globurilor de Aur a fost aminata cu o zi, pentru a nu concura cu audienta serialului „Neveste disperate“. Evenimentul a anticipat concurenta acerba dintre productiile „Brokeback Mountain“ si „Walk the Line“ la Oscarul pentru cel mai bun film.

Una dintre noutatile apreciate pozitiv de critici in editia din acest an a "Globurilor de Aur" a fost nominalizarea exclusiva a unor filme cu buget redus la categoria "Cea mai buna drama", fata de anii in care megaproductiile de tip "Matrix" sau "Stapinul inelelor", cu bugete de sute de milioane de dolari, nu lasau nici o speranta unor pelicule axate pe calitatea intrigii.

Omagiu devierii sexuale

Exista un mit la Hollywood ca povestile despre minoritatile sexuale reprezinta o reteta sigura pentru a intra in atentia Academiei Americane de Film. Iar ceremonia de luni noapte l-a confirmat cu belsug de argumente. Insusirea trofeelor pentru "cea mai buna drama", "cel mai bun regizor", "cel mai bun scenariu" sau "cea mai buna coloana sonora" de catre "Brokeback Mountain", povestea de dragoste a doi cowboy homosexuali, este doar unul dintre acestea.

In plus, rolul unui transsexual care se pregateste de operatia de schimbare de sex din "Transamerica" i-a adus uneia dintre "nevestele disperate", Felicity Huffman, titlul de "cea mai buna actrita de drama", in timp ce interpretul scriitorului homosexual Truman Capote, Philip Seymour Hoffman, a plecat acasa cu globul pentru "cel mai bun actor de drama". "Oamenii se indragostesc, punct. Eu am pus pe pelicula o poveste de iubire universala", a declarat regizorul premiant Ang Lee despre "Brokeback Mountain".

Johnny Cash e pe val postum

"Cel mai bun musical/comedie", "cea mai buna actrita de musical/comedie" - Reese Witherspoon si "cel mai bun actor de musical/comedie" - Joaquin Phoenix. Cele trei trofee, toate intrate in palmaresul biografiei cintaretului de country Johnny Cash, decedat in urma cu peste doi ani, "Walk the Line", au tras un semnal de alarma celor care pariasera pe suprematia lui "Brokeback Mountain" la Oscaruri.

Bombe vii la Los Angeles

Primul film palestinian nominalizat vreodata la Globurile de Aur, "Paradise Now", a cistigat la categoria "cel mai bun film strain". Surprins de decizia Asociatiei Presei Straine, regizorul Hany Abu-Assad a remarcat incintat ca "premiul reprezinta o recunoastere ca palestinienii merita libertate si egalitate neconditionate". Greu de crezut ca observatia a fost corecta in opinia americanilor, pelicula tratind povestea a doi prieteni care decid sa faca au atentat sinucigas in Israel. Filmul abunda in expresii de genul "sub ocupatie sintem morti oricum" sau "daca in timpul vietii nu se poate, macar in moarte sa fim egali".

Neveste inselate

Obisnuite sa plece de la astfel de evenimente cu tolba plina de premii, echipele din spatele serialelor care sint difuzate si in Romania de TVR, "Naufragiatii" si "Neveste disperate", au fost nevoite sa se consoleze cu titlurile generale de "cea mai buna drama", respectiv "cea mai buna comedie", in cadrul sectiunii dedicate productiilor de televiziune. Si nu le-a fost usor, in conditiile in care, la categoria "cea mai buna actrita de comedie", patru dintre cele cinci nominalizari apartineau "nevestelor...". Mary-Louise Parker le-a taiat fata si a plecat cu trofeul acasa, pentru rolul din serialul, necunoscut la noi, "Weeds".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.