Filmul documentar "Marele Jaf Comunist", in regia lui Alexandru Solomon, va fi difuzat pe canalul TV Arte, pe 9 ianuarie 2005, ora 23,00, in cadrul unei seri "Thema" dedicate hold-up-urilor celebre din istorie. Filmul a primit recent premiul pentru Film Documentar istoric in cadrul celei de-a 15-a editii a Festivalului de film istoric din Pessac (Franta), desfasurat intre 24-29 noiembrie. Tema de anul acesta a festivalului a fost "Media si democratia". Tot in luna noiembrie filmul a fost prezentat in cadrul celei de-a 17-a editii a IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam), in sectiunea competitiva "Joris Ivens" a celui mai mare festival de film documentar din lume. Marele Jaf va participa in curand si in competitia festivalului Alpe Adria din Trieste (Italia).

Filmul, coproductie intre Libra Film (Romania) - Les Films D'Ici (Franta) si co-finantat de CNC, BBC, ZDF/ARTE, France 2, CNC Franta si Eurimages, reconstituie jaful BNR din 1959, atunci cand 6 fosti membri de prim rang ai partidului, cunoscuti si sub numele de "banda lui Ioanid", au furat 1,6 milioane lei, echivalentul a 250.000$ din epoca. Dupa ce au fost prinsi de Securitate, reconstituirea jafului si procesul-spectacol au fost filmate in 1960, iar inainte ca filmul "Reconstituirea" sa ruleze, 5 din cei 6 invinuiti au fost condamnati la moarte si executati. Filmul nu a fost inca achizitionat pentru difuzare TV de nici o televiziune din Romania. Premiera in sala de cinematograf ar putea avea loc in luna martie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.