Corneliu Porumboiu, Nae Caranfil, Adrian Sitaru, Marian Crisan si alti regizori de renume isi vor prezenta in 2013 cele mai noi proiecte.

Comedii negre, drame si povesti din comunism vor marca anul 2013 in cinema-ul romanesc.

Una dintre cele mai asteptate premiere ale anului este primul film in engleza al lui Nae Caranfil, "Closer to the moon", cu Vera Farmiga si Mark Strong in rolurile principale. Filmul spune povestea unui celebru jaf al Bancii nationale, insa data lansarii nu este sigura momentan deoarece post-productia nu s-a incheiat, scrie adevarul.ro.

Premiere

  • 22 februarie -al doilea film al regizorului Marian Crisan, „Rocker”. In acest film, actorul clujean Dan Chiorean joaca rolul lui Victor, un rocker trecut de 40 de ani care ar face orice pentru fiul sau dependent de droguri.
  • 1 Martie - „Killing Time”, de Florin Piersic, va ajunge in cinematografe din 1 martie, distribuit de Transilvania Film. Genul e absent in cinema-ul romanesc – un neo-noir in stilul lui Tarantino despre doi asasini platiti care isi asteapta urmatoarea victima in apartamentul ei.
  • Martie- "Pozitia copilului", in regia lui Calin Peter Netzer, este prima productie romaneasca din 2013 selectionata intr-unul dintre marile festivaluri ale anului. Netzer a fost interesat sa spuna povestea unei mame dominatoare (Luminita Gheorghiu) si fiul ei adult (Bogdan Dumitrache).
  • Martie se anunta pe ecrane si noul film al lui Adrian Sitaru, „Domestic”, „o poveste despre oameni obisnuiti si animalele alaturi de care isi traiesc viata”.
  • Mai - Horatiu Malaele revine si el pe ecrane in 2013, posibil in luna mai, cu „Funeralii fericite”, o comedie-alegorie despre societatea de azi.
  • Toamna -"Un interval de Noua Minute", cea mai noua pelicula a lui Corneliu Porumboiu.
Dupa moartea regizorului Sergiu Nicolaescu, „Lupu”, debutul in lungmetraj de cinema al lui Bogdan Mustata, ramane ultimul film in care acesta a aparut ca actor. Nicolaescu a jucat rolul secundar al unui batran de care se ataseaza protagonistul, un adolescent de 16 ani (Mihai Vasilescu) orfan de tata.

"Evadarea",
al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki dupa „Cealalta Irina”: este primul film realizat pe pelicula alb-negru de la „Morometii” (1988) incoace. Povestea este inspirata din viata matematicianului Octav Onicescu, fiind vorba despre un matematician care incearca sa-si practice meseria intr-un stat controlat de Partid.

In anii comunismului se intoarce si Valentin Hotea in „Roxanne”, un film despre tradare, curaj si compromisuri, inspirat de o poveste reala traita de regizor. Un tanar care ii dedica unei fete, la Europa Libera, melodia „Roxanne”, de la The Police, descopera in dosarul de Securitate, 20 de ani mai tarziu, ca ar putea fi tatal copilului acelei fete.

Stere Gulea exploreaza obsesia romanilor pentru Ceausescu in „Sunt o baba comunista”, o ecranizare dupa romanul lui Dan Lungu care va fi lansata in primavara acestui an. Luminita Gheorghiu joaca rolul unei femei care nu-si gaseste locul in lumea de tranzitie. Intoarcerea fiicei sale (Ana Ularu) din Canada o gaseste nepregatita si ii scoate la iveala temerile si obsesiile.

Tot in 2013, spectatorii ar putea vedea primul lungmetraj de fictiune al lui Thomas Ciulei, „2+2”.

Tudor Jurghiu, un regizor debutant, a avut noroc sa-l distribuie pe Victor Rebengiuc in primul sau film, "Cainele Japonez", care va fi lansat anul acesta. Marele actor este un batran care isi pierde sotia, casa si putinul pe care il avea in urma unei inundatii.

Citeste si:
Festivalul Cannes 2022: TOP 10 filme care merită urmărite la ediția...
Festivalul de Film de la...

La 73 de ani, Dan Pita s-a incumetat la o adaptare dupa celebra nuvela a lui Panait Istrati, „Chira Chiralina”, filmata toamna trecuta la Castel Film si programata pentru lansare in 2013.

Alte premiere care nu au date oficiale

  • "Mamaia", de Jesus del Cerro, in care Stela Popescu e cap de afis in postura de bunicuta care lupta cu un „rechin” imobiliar.
  • "Copil-miner", debutul in lungmetraj al Alexandrei Gulea, o drama despre generatia copiilor lasati singur acasa.
  • "O vara foarte instabila", in regia Ancai Damian, in care se impletesc doua povesti de dragoste, personaje centrale fiind Ana Ularu, Kim Bodnia, Jamie Sives si Diana Cavallioti.

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.