Televiziunea publica din Turcia (TRT) a anuntat ca nu va participa la editia din 2013 a concursului muzical Eurovision - programata intre 14 si 18 mai la Malmo, Suedia.

In comunicatul emis de TRT este criticata decizia luata de membrii "privilegiati" ai European Broadcasting Union (EBU) - institutia organizatoare a Eurovision -, Germania, Franta, Marea Britanie, Spania si Italia, de a reduce cu 50% efectele voturilor publicului, din cauza unor "rezultate nesatisfacatoare" obtinute in ultimii ani.

Din 2009, punctele oferite de fiecare tara participanta in timpul finalei sunt rezultatul unei medii intre voturile publicului (50%) si voturile unui juriu format din specialisti sau personalitati din domeniul muzicii (50%).

Din 2000, cele "5 mari" membre EBU sunt automat calificate in marea finala, indiferent de rezultatele obtinute in concurs in anul precedent. Aceste tari au obtinut un statut special in urma unei importante contributii financiare la EBU, fara de care productia concursului nu ar fi fost posibila, potrivit MEDIAFAX.

Anuntul Turciei vine dupa ce alte patru tari au decis sa renunte la participarea la Eurovision 2013 - Portugalia, Slovacia, Polonia si Bosnia-Hertegovina.

In schimb, la sfarsitul lunii noiembrie, Consiliul de Administratie al Societatii Romane de Televiziune (SRTv) a aprobat participarea Televiziunii Romane la concursul Eurovision 2013.

Concursul Eurovision este una dintre cele mai importante competitii muzicale internationale, este organizat de European Broadcasting Union (EBU) si se desfasoara in fiecare an, incepand din 1956.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.