Filme suprarealiste, tragice, emotionante sau amuzante vor concura anul acesta pentru Trofeul Transilvania, la cea de-a 11-a editie a festivalului TIFF.

„Pentru prima oara in istoria competitiilor de la TIFF, mi-e greu sa-mi imaginez care va fi favoritul publicului. Poate si pentru ca toate personajele din filme sunt extrem de atasante, chiar si atunci cand unele dintre ele comit fapte reprobabile”, spune Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului.

Competitia este dedicata in mod traditional regizorilor aflati la primul sau al doilea lungmetraj, iar cele 12 filme vin din tari precum Islanda, Norvegia, SUA, Germania, Danemarca, Olanda, Israel, Austria, Canada, Rusia sau Chile. Mai toate vorbesc, intr-un fel sau altul, despre personaje aflate in situatii de criza.

Spectatorii din Cluj n-ar trebui sa rateze filme ca:
- Sfarsitul noptii (r. Daisuke Miyazaki), „o combinatie zanateca de Ozu, Takeshi Kitano si Tarantino” despre un asasin platit a carui viata se schimba atunci cand intalneste o fosta victima care i-a scapat;
- Chapiteau Show (r. Serghei Loban), probabil cel mai ambitios, sofisticat si absurd-suprarealist film din selectie, distins cu Premiul special al juriului la Festivalul International de Film de la Moscova, in 2011;
- Planeta insingurata (r. Julia Loktev), o drama psihologica in peisaj caucazian cu Gael Garcia Bernal, selectionata la Locarno 2011, Toronto, New York sau Las Palmas, unde a obtinut recent Marele Premiu.

Tot 12 titluri cuprinde si sectiunea Shadows Shorts/ Umbre – Scurtmetraj, care promite sa le livreze si in acest an spectatorilor multe momente de suspans.

Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania va avea loc intre 1 si 10 iunie, la Cluj Napoca. O a sasea editie va avea loc si la Sibiu, intre 13 si 17 iunie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.