Maria Tanase, George Enescu, Mihai Cretu, Iosif Ivanovici, Ciprian Porumbescu, Gheorghe Zamfir.. iata cativa dintre compozitorii si muzicienii romani celebri.

Romania este o tara a talentului si a muzicii de calitate. Avem voci extraordinare, compozitori de geniu, talente fantastice care se nasc o data la un secol.

Merita sa facem cunostinta cu voci si personalitati romanesti care au facut istorie prin muzica lor (compozitie sau voce) si care ne-au facut sa ne simtim mandri ca suntem romani.

Iosif Ivanovici - Valurile Dunarii

Compozitia muzicala de mai sus este poate unul dintre cele mai cunoscute valsuri romanesti si a facut cunoscut in intreaga lume numele lui Iosif Ivanovici (Ion Ivanovici), muzician roman. Valurile Dunarii au facut inconjurul lumii… Nu se stie cine a pus valurile Dunarii in miscarii si sunt voci care sustin ca Sara Fried, o evreica din Lugoj, relateaza Garbo.ro.

Celebrul vals s-a bucurat de un succes colosal mondial, neegalat poate de vreo alta compozitie romaneasca din trecut, si a fost publicat de peste 40 de edituri. Piesa a fost atribuita in nenumarate randuri lui Strauss fiul, cel care a intrat in istoria muzicii ca rege al valsului. Dar revista germana ‘Die Musik’ l-a numit pe Iosif Ivanovici ‘regele valsului romanesc.” Muzicianul roman a compus peste 350 de piese.

George Enescu - Rapsodia romana

Cu siguranta, cel mai de seama muzician roman este George Enescu (1884- 1955). Compozitor, violinist, pianist si dirijor, faimosul elev al lui Enescu, Yehudi Menuhin, l-a numit pe Enescu “una din veritabilele minuni ale lumii”.

“Radacinile puternice si nobletea sufletului sau sunt provenite din propria lui tara, o tara de inegalata frumusete.” , spunea celebrul violinist Menuhin despre cel care i-a fost maestru.

Piesele orchestrale care i-au adus celebritatea lui George Enescu, ridicandu-l la rangul de compozitor universal, sunt cele doua Rapsodii romane: Rapsodia romana nr. 1 in La major si Rapsodia romana nr. 2 in Re major (ambele op. 11). Inspirate din folclorul romanesc, mai ales cel orasenesc, cele doua rapsodii se bucura de o frumusete melodic bogata, dinamica, colorata, desavarsita.

Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

Afla cine sunt restul muzicienilor romani celebri pe Garbo.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.