Fiecare dintre noi trece intr-un alt an "impovarat" de sperante, tragand nadejde ca, dintr-un motiv oarecare, pe care nu simte nevoia sa si-l mai explice, lucrurile vor merge mai bine. Televiziunile au hotarat sa-l scuteasca pe bietul roman, si asa excedat de probleme, de o bataie de cap in plus. N-ar fi avut nici un rost sa vina cu noutati, cu lucruri surprinzatoare, cand primitivismul, hahaiala stupida, mitocania au fost, deja, verificate de-atatea ori. De ce sa-si mai amarasca omul ultima seara din an, in incertitudine - "Ce-or mai fi pregatit astia pentru programul de Revelion?". Ii dam ce-a mai vazut deja, ca sa n-aiba palpitatii, de la cine stie ce emisiune inedita. Nu ne-am chinuit din cale-afara sa gasim formule revolutionare, fiindca, la urma urmei, chiar daca anul se schimba, oamenii sunt aceiasi. Ce atata consum nervos?

Intre doua sarmale si o portie de salata de boeuf, merge si niste umor cu termen de garantie expirat. Iar daca vreun consumator se alege cu o indigestie, putem da oricand vina pe "porcariile" traditionale de pe masa festiva. Chiar daca acelea de pe micul ecran ii provocau, dupa doua ceasuri de ingurgitat stoic, eruptii cutanate. "Minimalismul" ideilor a fost compensat cu abundenta "efectelor speciale". Butaforia a tinut loc de imaginatie, iar zgomotul - de bun gust . Grobianismul si kitschul "de ocazie" aveau nevoie de un strat in plus de poleiala, de ceva zurgalai, de confetti sub care sa se lafaie, cu senzatia ca nimeni nu le va mai recunoaste stravechile trucuri ajunse in stare de putrefactie.

* La Prima TV, niste copii s-au ales cu cadouri fiindca, un an intreg, au debitat lucruri trasnite. Spre deosebire de ei, exista si indivizi care ar trebui pedepsiti pentru ca au insirat lucruri tampite. Asa-zisul show umoristic "Top Stress tv" s-a dovedit a fi o incercare lamentabila de a provoca rasul, "parodiind" emisiuni consacrate. Fantezia stearpa a protagonistilor n-a adus decat, asa cum premonitoriu suna titlul, niscaiva stres. O sursa de umor, involuntar, ce-i drept, a fost Andreea Raicu, cea care s-a implicat pana in varful degetelor in emisiunea pe care o prezinta. La "Totul pentru tine", editia de Revelion, gazda s-a cocotat pe poante si, invesmantata in tutu, a executat cateva miscari de balet, in beneficiul unor oameni sarmani. Pe langa ajutorul propriu zis, Andreea, care arata mai mult a flamingo decat a lebada, s-a dovedit cel mai haios membru al echipei Prima Tv.

* Pro TV a mizat, ca de obicei, pe Teo. In avanpremiera Revelionului, emisiunea vedetei a adus in platou aceiasi vesnici invitati, cu singura deosebire ca, in "noaptea magica", au aparut ca vajnici purtatori de pijamale. Distractie totala... Nici celelalte productii "de profil" n-au saltat mai mult nivelul. "Razi la Pro Tv" a fost numele de cod al ghiveciului cu glumite si pastile caznit-vesele, in care au fost cooptati nu doar comici, ci si invitati speciali. Un astfel de moment antologic a fost sustinut de fatucile de la ASIA, care au demonstrat ca se poate si mai rau decat in recitalurile lor live. Fiindca la capitolul haz sunt la cota de avarie. Probabil ca multi dintre noi nu vor uita prea curand verdictul uneia dintre ele: ""O, brad frumos" n-are... smanes".

* Antena 1 a avut. Din plin, fiindca Dan Negru si neanderthalii care-i sunt oaspeti la "Ciao, Darwin" n-au obosit sa plimbe pe la urechile telespectatorilor, sub pretextul autenticului din emisiune, o gama variata de referiri zoologice la aparatul genital. Precum si celelalte mizerii, obisnuite deja la productia cu pricina. Le-au tinut isonul participantii la "Folclorul contraataca", eterna sursa de balacareala, proba pe echipe. Ce-o fi cautat retrospectiva Divertis, decenta si amuzanta, in galeata cu laturi colective, nu si-a putut explica nimeni.

* Asa cum nimeni nu va intelege pe cine isi inchipuiau cei de la B1 TV ca vor prosti cu al lor "Revelion de 5 D'ani". Anuntatul show "cat patru", cu oferte pentru iubitorii celor mai variate genuri muzicale, s-a dovedit a fi un fiasco desavarsit. Revelionul popular, cel cu muzica lautareasca, acela rezervat manelelor, precum si propunerile facute amatorilor de pop au fost una si aceeasi tocana sonora, filmata intr-un acelasi studio, cu un acelasi public, "reconditionat" si plimbat de la un interpret la altul. Numai Dan Tudor s-a muncit sa salveze aparentele, purtand ba o mustata, ba o palarie. De parca telespectatorii erau deja beti cand au mutat pe B1... Pentru a doua zi, fiertura le-a fost pusa din nou in fata, reincalzita si rebotezata "Visand D'anul nou"...

* La TVR am visat cu totii la vremurile de-altadata. Fiindca postul public a mai scuturat o data de praf benzile din arhiva, pigmentand seara cu momente de divertisment ale maestrilor. Intreprindere profitabila si paguboasa deopotriva: nostalgia dupa spectacolele decente s-a combinat cu un si mai acut sentiment de penibil al prezentului.

Partea buna a programului din aceste zile a fost ca peste tot s-au difuzat concerte: artisti straini prezenti in Romania, recitaluri aniversare, show-uri cu celebritati mondiale. Din productiile neaose, "concepute" special pentru Revelion, un neavizat ar fi putut intelege ca Romania muzicala e definita de Viorica si Ionita din Clejani si Nicolae Guta. Care au trecut proba ubicuitatii, trudind neabatut pentru propasirea pieselor lautaresti si a manelei la toate posturile tv. Singura imagine care i-a eclipsat intrucatva a fost cea a lui Adrian Minune, ferches in tricoul lui mulat, pe care scria cu litere inecate in sclipici "Cred in Iisus". In portugheza. Socotind dupa ce le-a fost sortit sa vada pe micul ecran, cei mai castigati raman aceia care au ales petrecerile din piete. Acolo, chiar daca au sarbatorit sub tirul petardelor, al bombelor, macar au fost scutiti de "focul continuu" al cretinismelor televizate.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.