In urma cu 15-20 de ani, cei mai multi dintre noi ascultau melodii precum "Drumurile noastre", "Hai acasa" sau "Te-astept sa vii". Starea actuala a acestor slagare este cum nu se poate mai trista: publicul nu le mai considera "la moda", fiind aruncate undeva pe niste casete de care nu mai stie nimeni nimic. Dupa 1990, declinul muzicii usoare romanesti a devenit tot mai evident, artistii care odinioara umpleau salile de spectacol si erau idolatrizati au intrat intr-un con de umbra, locul lor fiind luat imediat de tot felul de nume, pe care astazi le auzi la toate colturile, iar maine nu stii de unde sa le mai iei.

A aparut muzica de consum, comerciala, usor de digerat si realizat, care a acaparat imediat atentia celor multi. Mirabela Dauer, Angela Similea sau Corina Chiriac (si lista poate continua) sunt vazute din ce in ce mai rar in concerte, iar salile, nu intotdeauna pline, nu reusesc sa stranga decat persoanele trecute de prima tinerete. La inceputul acestui an, muzica usoara romaneasca era ca si inexistenta.

"Ce succes sa mai aiba muzica usoara romaneasca cand tot ce a fost de calitate a fost dat la o parte, fiind considerat batranicios? Producatorii sunt cei care strica piata. Ei iau doar ceea ce cred ca se vinde, pentru ca se urmareste profitul", ne-a spus revoltat compozitorul Cornel Fugaru. Parerea acestuia este impartasita - cel putin in parte - si de Andrei Kerestely: "Genul comercial este facut pentru piata de consum. Luam, consumam, aruncam. Casele de discuri nu vad un posibil client in interpretii de muzica usoara, deoarece considera ca nu se vinde produsul lor".

"Muzica usoara, probabil, ca nu are nimic rau. Mi se pare bine facuta, in schimb nu mai este la fel de bine produsa precum cea de acum 30 de ani", spune compozitorul Bobi Stoica (Voltaj). In ultimele doua luni s-a observat totusi un reviriment al muzicii usoare romanesti. Se pare ca strigatul de ajutor al artistilor aruncati in coltul amintirilor nu a ramas fara ecou. Primele relansari au fost semnate de Angela Similea si Mirabela Dauer.

Casa de discuri Roton a "sarit" in ajutorul lui Catalin Crisan, care si-a schimbat look-ul si a scos un nou album. De asemenea, de curand, Cat-Music a scos pe piata muzicala compilatia "Cutia cu amintiri", ce cuprinde "slagare pentru inimi nostalgice". Muzica usoara romaneasca a pierdut mult teren si din cauza faptului ca nu a reusit sa tina pasul si sa se muleze tendintelor prezentului.

Dupa `90, a izbucnit o adevarata revolutie muzicala, cand tot ceea ce era considerat invechit a fost aruncat la cos, fiind consumate produsele nou-aparute. In prezent, toate semnele arata ca avem de-a face cu o posibila relansare a unui stil muzical pe care, pe buna dreptate, multi romani il considerau de domeniul trecutului. Astazi, la Diverta din Bucuresti Mall, ora 17.00, CDS Music se incumeta sa promoveze o colectie de 10 CD-uri denumita sugestiv, dar pretentios, "The Best Romanian Music Collection".

Compozitorii romani Florin Bogardo, Marius Teicu, Horia Moculescu, Jolt Kerestely, Ionel Tudor si multi altii se vor regasi, alaturi de 70 de interpreti (Aura Urziceanu, Dan Spataru, Gica Petrescu, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Stela Enache, Madalina Manole), 50 de textieri si peste 200 de slagare, in compilatia de lux mai sus amintita.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.