O asociatie a femeilor bosniace, victime ale violentelor sexuale in timpul razboiului, a denuntat, luni, printr-o scrisoare adresata expertilor ONU, "ignoranta" actritei americane Angelina Jolie, care a incheiat recent filmarile pentru un lungmetraj al carui scenariu a facut valva in Bosnia.

"Ignoranta pe care a dovedit-o Angelina Jolie fata de victime ne spune suficient de multe lucruri despre scenariul filmului si ne da dreptul sa ne indoim" de aspectul veridic al povestii prezentate in aceasta pelicula, au afirmat reprezentantele asociatiei Femei victime ale razboiului din Sarajevo, citate de AFP.

In aceasta scrisoare, adresata Inaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (United Nations High Commissioner for Refugees, UNHCR), pe care actrita americana il reprezinta in calitate de ambasadoare a bunavointei, membrele asociatiei bosniace s-au declarat "profund preocupate", relateaza MEDIAFAX.

Actrita americana, care debuteaza ca regizoare cu acest film, a turnat majoritatea scenelor in Ungaria, de la inceputul lunii octombrie si pana la jumatatea lunii noiembrie.


47646, SARAJEVO, BOSNIA AND HERZEGOVINA - Thursday November 18, 2010. The Sarajevo film set of Angelina Jolie's directorial debut, an untitled Bosnian War love story. Jolie's film made headlines when Gavrilo Grahovac, the Culture Minister of the Muslim-Croat federation, revoked permission for Jolie to shoot scenes in both Sarajevo and Zenica due to complaints surrounding the subject of the film. Angelina was eventually re-granted permission to film in the country although it is now being reported that she has cut the Sarajevo shooting schedule down from 10 days to a maximum of 4 days. Jolie's production director and location manager Edin Sarkic has stated that filming in Sarajevo will be handled by a second-unit director and that Angelina would only come to Bosnia briefly due to continuing political tension. Photograph: PacificCoastNews.com

Dupa cateva probleme cu obtinerea autorizatiei de filmare in Bosnia, la presiunile asociatiilor victimelor razboiului asupra autoritatilor locale, doar cateva secvente panoramice au fost turnate in Bosnia, in absenta actritei.

  • Potrivit sinopsisului oficial, filmul are ca tema centrala o poveste de dragoste din timpul razboiului din Bosnia (1992 - 1995), intre un gardian sarb dintr-un lagar de prizonieri, care face eforturi foarte mari pentru a o proteja pe fosta lui iubita, o femeie musulmana, incarcerata in acel loc.

Insa zvonurile despre scenariul filmului, amplificate in presa locala, au provocat reactii dure din partea asociatiilor victimelor razboiului din aceasta tara.

  • Angelina Jolie a cerut sa se intalneasca cu membrele acestei organizatii, "pentru a clarifica aceste neintelegeri", insa intalnirea nu a avut loc niciodata.
Citeste si:
Halloween la Castelul Bran. Oficiali din MAI: „Elon Musk și...
Halloween la Castelul Bran....

Potrivit presedintei asociatiei, Bakira Hasecic, membrele asociatiei au fost invitate de Jolie la Budapesta, pentru a o intalni in timpul filmarilor, insa aceasta invitatie a fost refuzata.

"Crimele s-au produs aici, in Bosnia, iar noi vrem sa o intalnim aici", a explicat Bakira Hasecic.

Razboiul din Bosnia a facut circa 100.000 de morti, iar mai multe mii de femei au fost violate in timpul acestui conflict, potrivit organizatiilor internationale.

PARIS - NOVEMBER 29: Actress Angelina Jolie attends the 'Megamind' Paris premiere on November 29, 2010 in Paris, France. (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
  • Jolie este una dintre actritele cel mai bine platite de la Hollywood, cu venituri de 20 de milioane de dolari castigate in ultimele 12 luni, potrivit revistei Forbes.

Actrita, care a fost nominalizata pentru a doua oara la premiile Oscar in februarie 2009, pentru rolul din "Schimbul/ Changeling", regizat de Clint Eastwood, are o relatie de mai multi ani cu actorul Brad Pitt, alaturi de care a si jucat in "Dl. & Dna. Smith". Jolie a devenit celebra gratie rolului principal din franciza "Lara Croft", a jucat in multe productii cu succes la public, dar a castigat si premiul Oscar pentru rol secundar, in 2000, cu rolul din "Tinerete furata/ Girl, Interrupted".
Citeste si:
Cutremur puternic în Bosnia. O femeie a decedat, iar altele sunt...
Cutremur puternic în Bosnia....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.