O expozitie cu fotografii realizate de celebrul regizor Stanley Kubrick va fi deschisa la Venetia, pana pe 14 noiembrie, informeaza AFP.

La varsta de 17 ani, Kubrick era deja un fotograf de geniu, inainte de a deveni unul dintre cei mai importanti cineasti ai secolului al XX-lea.

Printre personajele sale preferate se numara Mickey, un lustragiu de pantofi din Brooklyn, si starleta cu picioare fascinante Betsy von Fürstemberg. Toate aceste fotografii au fost incluse intr-o expozitie de profesorul de istorie Rainer Crone, care a cautat fotografiile realizate de Kubrick, in perioada cand acesta avea intre 17 si 22 de ani, pentru revista Look, transmite Mediafax.

"Dupa aventuri peste aventuri, am recuperat miile de negative de la Biblioteca Congresului din Washington si de la Muzeul orasului New York. Multe dintre acestea erau depozitate in saci de plastic, acoperite de praf", a declarat acesta.

Din circa 20.000 de negative, Crone a selectionat 150, pe care le-a imprimat in formate diferite: 72x72 cm, 40x40 cm si 25x25 cm.

Cel care i-a dat lui Kubrick primul sau aparat foto a fost tatal acestuia, la randul lui un pasionat al acestei arte, a mai spus specialistul.

"Aceste fotografii arata adevarata imagine a societatii americane, atunci cand incepea sa se delimiteze de cultura europeana", a spus acesta, adaugand ca, puse una langa alta, fotografiile formeaza un adevarat "storyboard" pentru cel ce avea sa devina unul dintre cei mai mari regizori.

Una dintre povestile emotionante este cea a lustragiului Mickey, care lucra pe marginea trotuarului. O alta poveste surprinsa de Kubrick este cea a pugilistului Walter Cartier. De altfel, aceasta poveste a si stat la baza primului film al lui Kubrick, "Day of the Fight" (1951).

Dupa Venetia, fotografiile vor mai fi prezentate la New York, Lugano (Elvetia) si Lisabona.

Citeste si:
Mihai Morar, 10 fotografii și cele mai frumoase cuvinte despre...
Mihai Morar, 10 fotografii și...

Stanley Kubrick (1928 - 1999) este unul dintre cei mai mari regizori de film ai secolului al XX-lea. Una dintre "semnaturile" sale este faptul ca nu s-a temut niciodata sa exploreze violenta umana. Printre cele mai celebre titluri semnate de el se numara "Odiseea spatiala 2001" (1968), "Portocala mecanica" (1971), "Stralucirea/ The Shining" (1980) si "Platosa de metal/ Full Metal Jacket" (1987). Ultimul sau film a fost "Cu ochii larg deschisi/ Eyes Wide Shut" (1999).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.