In prima seara, lucrari de George Enescu si Ludwig van Beethoven

A XVII-a editie a Festivalului "George Enescu" se deschide duminica seara la Sala Mare a Palatului, la 19.30, cu un concert din Enescu si Beethoven, dirijat de Horia Andreescu. Violonistul Dmitri Sitkovetsky, violoncelistul Alexander Rudin si pianista Brigitte Engerer sunt solistii acestui spectacol de inaugurare a festivalului. Festivalul si Concursul International "George Enescu" (4-20 septembrie) este organizat pentru prima oara de Ministerul Culturii, sub patronajul presedintelui Basescu si al directorului general al Operei din Viena, Ioan Holender.

Pianista Brigitte Engerer se simte "in familie"

Dirijorul Horia Andreescu a declarat pentru Radio Romania Muzical ca numele lui Enescu a inceput sa capete rezonanta in lumea muzicala internationala.
Pianista Brigitte Engerer, de origine franceza, despre care presa de specialitate apreciaza ca "face claviatura sa danseze si sa viseze", il are ca partener constant de scena pe violonistul Dmitri Sitkovetsky.

Pianista a studiat in Rusia in anii ,70 si a invatat chiar limba rusa. Ea a spus ca impartaseste cu muzicienii rusi ideile aceleiasi scoli. "Ma simt ca si cum mi-as regasi familia", a declarat artista pentru Radio Romania Muzical. "Rudin este un violoncelist extrem de sensibil, iar Sitkovetsky are o personalitate extrem de luminoasa, plina de temperament" , a adaugat ea.

Instrumente care se intrec unele pe altele

Violonistul Dmitri Sitkovetsky a mai participat si acum doi ani la Festivalul International "George Enescu" in calitate de interpret, si la Concursul de interpretare "George Enescu", ca presedinte al juriului la sectiunea vioara. Violoncelistul Alexander Rudin conduce o orchestra de camera la Moscova. El a mai fost de cateva ori in Romania, este familiarizat cu viata muzicala romaneasca si a cantat in mai multe orase.

"Violoncelului ii revine, in triplul concert beethovenian, partitura cea mai consistenta si mai sclipitoare", a spus Rudin pentru Radio Romania Muzical. In replica, pianista Brigitte Engerer crede ca "pianul este un cameleon". "El poate imita, poate lua culoarea oricarui instrument. Dar aceasta reprezinta si marea dificultate, deoarece trebuie sa-i conferi o voce emotionanta", a precizat artista.

Spectacol inaugural

"Rapsodia Romana nr. 1 in la major op. 11" de George Enescu

"Triplul concert pentru pian, vioara, violoncel si orchestra in do major op. 56" de Beethoven

"Simfonia nr. 1 in mi bemol major op. 26" de Enescu.

Cerere mare de bilete

Biletele pot fi procurate de la casa de bilete a Salii Palatului. De asemenea, pot fi rezervate pe site-ul festivalului, www.festivalenescu.ro. Biletele s-au epuizat deja pentru "Concertele de la miezul noptii King’s Consort", sustinute la Ateneul Roman in zilele de 9, 10, 16 si 17 septembrie, incepand cu ora 22.00.

De asemenea, nu mai sunt locuri la concertele de la ora 17.00, de la Ateneul Roman, din zilele de 12 si 19 septembrie, cu pianistul Murray Perahia, respectiv Barbara Hendricks si Magnus Quartet Jazz Project. Spectacolele din festival se vor desfasura la Sala Palatului, Ateneul Roman, Teatrul National
"I.L. Caragiale" (TNB) si la Opera Romana.

Preturile tichetelor sunt cuprinse intre 20 RON (categoria a IV-a) si 50 RON (categoria I), la Sala Palatului, Ateneu si Opera. La TNB, biletele au preturi mai ridicate, intre 50 si 100 RON. Exista si sapte tipuri de abonamente, ale caror tarife variaza intre 50 si 1.000 RON, in functie de numarul de spectacole incluse.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.