Sotie de capitan de vas, de ministru, de lider politic ambitios si, iata, de anul trecut, sotie de sef de stat, Maria Basescu i-a oferit sotului sau, in cei aproape 30 de ani de casnicie, "oaza de liniste" de care acesta are nevoie pentru a contrabalansa zbuciumul din afara familiei. La randul lui, Traian Basescu i-a oferit sotiei sale, anul trecut, calea catre o "oaza de liniste" numai a ei: Rasfatul.

Este un cal superb, pe care Prima Doamna il plimba ori de cate ori are ocazia. Cel mai frumos cadou pe care l-a primit Maria Basescu de la familie este un cal murg inchis, botezat de Prima Doamna "Rasfat". Are 9 ani si mai intai s-a numit "Interesant". in CV-ul lui apar filmarile din "Orient Express", cand jockeu i-a fost Sergiu Nicolaescu. Cazat in grajdurile unei scoli de echitatie din apropierea Academiei de Politie, Rasfat si stapana lui impartasesc aproape zilnic, timp de o ora, bucuria plimbarii prin Padurea Baneasa. intre cal si calaret s-a creat o relatie speciala. "Calul nu este ca o masina sau o motocicleta, sa te urci pe el si gata. Trebuie sa-l cunosti", ne spune Maria, in timp ce-l hraneste pe Rasfat.

El primeste direct din palma stapanei zahar, morcov, o multime de bunatati. Fornaie gelos cand Maria isi indreapta atentia spre Athos, calul din boxa de vizavi de Rasfat. Femeia ii hraneste pe amandoi, pe rand, si nu mai pridideste sa imparta si celorlalti cai. "Am inceput sa calaresc acum trei ani. Veneam la echitatie cu fiica mea cea mica. Stateam pe banca si o asteptam pe ea. intr-o zi am incalecat si de atunci nu am mai renuntat. Acum, ca au crescut copiii mari, m-am gandit putin si la mine", ne marturiseste Maria Basescu, in timp ce isi pregateste calul pentru plimbarea prin padure. Murgul ciuleste urechile, urmandu-si liber stapana, ghidat doar de vocea ei calda: "Baiatul mamii!".

"Eu nu folosesc cravasa niciodata"

Odata inseuat, calul e plimbat de stapana lui pentru a-si dezmorti gleznele asigurate de "jambiere". "Caii simt oamenii. Am vazut tineri care ii lovesc cu cravasa nemotivat. Eu nu folosesc cravasa niciodata si nici pintenii", spune Maria, declarandu-se un iubitor de animale. "Este calul meu de suflet. Cand l-am vazut prima oara era o zi insorita, cu cer alb. A fost ca dragostea la prima vedere!", povesteste sotia presedintelui, amintindu-si cazaturile pe care le-a luat ca incepatoare si spaima pe care a simtit-o.

"Mi-era putin frica, pentru ca este un cal temperamental. ii spuneam "Baiatul mamii". Am cazut de multe ori cu el. Odata am cazut pe gheata si ma si vedeam prinsa cu picioarele sub el. De atunci i-am cumparat potcoave speciale pentru gheata". De departe, Rasfat este cel mai frumos si mai echipat dintre toti caii grajdului din Baneasa. si cel mai plimbat, pentru ca stapana lui, atunci cand e in Bucuresti, vine zilnic la calarie, insotita de garda de corp. "Mai intai l-am inchiriat pe Rasfat. Apoi a venit surpriza. L-am primit cadou de ziua mea, anul trecut, de la sotul si fiica mea. Mi l-au adus din grajd cu o funda mare si rosie la gat. Am fost coplesita". Rasfat a fost incalecat de toata familia, de Ioana, Elena, Bodo. "Numai sotul meu nu l-a incalecat. Nu ca nu i-ar placea, dar nu prea are timp! Acum e si suparat cu toate problemele din tara, cu inundatiile...".

Cal si calaret se indreapta spre padure, urmati indeaproape de instructorul Nelu Szekely si calul sau. Un barbat in varsta care ne vorbeste de sub mustata: "Trebuie sa am grija de cal si calaret, sa nu pateasca ceva!". O ora prin padure, Maria Basescu si instructorul ei calaresc la pas, in trap, in galop. Elevul isi intrece maestrul. "imi place vantul care alearga pe langa noi. Acest sport imi da o mai mare stapanire de sine, o incredere mai mare in fortele mele, ma face mai responsabila fata de animal. il poate practica oricine, la orice varsta!", ne spune Maria la intoarcere, in timp ce racoreste calul cu o carpa imbibata cu apa. Uscat, Rasfat este dus in grajd si hranit cu ovaz.

"O casnicie cat o viata de om"

Maria asteapta cu emotie sa vina decembrie. Atunci ea si sotul implinesc 30 de ani de cand s-au luat. "O casnicie cat o viata de om", ne spune Maria, retraind clipe apuse. "Era in anul patru, la Institut. Ne-am indragostit si ne-am casatorit". Au trecut de atunci 30 de ani, timp in care sotul ei a fost plecat pe mare, ori a facut politica la Bucuresti.

Papagalul Jacko, "spionul" din casa lui Basescu

Prietenoasa, dar tematoare, Maria Basescu scapa cu greu o informatie. Chiar daca sotul ei a fost considerat unul dintre dusmanii cainilor strazii, pe vremea cand era primar general, aflam ca Maria Basescu iubeste mult animalele pentru ca "ele nu au rautatea oamenilor". Ea are doi caini si un papagal vorbitor. "Pe langa cuvintele pe care l-am ajutat sa le invete, Jacko imi inregistreaza convorbirile mele telefonice. Le reproduce apoi cu exactitate", ne zice Maria. "Ar putea fi cu succes un agent al serviciilor secrete" a fost de acord sotia presedintelui.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.