Politician sau artist, Madalin Voicu te fascineaza pur si simplu prin felul sau de a fi. A mostenit de la tatal sau, maestrul Ion Voicu, atat talentul, cat si modestia. Iubeste femeile si nu se straduieste sa ascunda acest lucru, ba din contra.

Madalin Voicu, politician sau artist?

Unii spun ca sunt cel mai mare artist dintre politicieni, altii cred ca sunt cel mai mare politician dintre artisti. Din punct de vedere profesional, sigur ca acopar mai bine zona culturii, a artei decat cea a politicului. Cred ca un artist care are o traire mai ampla, mai sincera poate fi un bun politician, cu conditia de a nu cadea in pacatul dilentantismului politic. Dupa parerea mea, politicienii buni din Romania pot fi numarati pe degetele de la o mana.

De cand ati intrat in politica, aveti mai multi prieteni sau mai multi dusmani?

Cand esti politician, apropiatii isi imagineaza ca ai o anumita influenta si in alte sfere si atunci cred ca te pot folosi si incep sa-ti ceara anumite servicii. Eu nu cred ca daca esti politician trebuie sa te concentrezi pe interesele tale personale.

Eu am intrat in politica fara sa am nevoie de bani sau de anumite avutii. Familia Voicu e suficient de bine asezata din punct de vedere financiar incat sa-mi fi propus, atunci cand m-am decis sa merg pe acest drum, sa dobandesc nu stiu ce bunuri. E adevarat ca, de cand nu mai sunt deputat, ma cauta mult mai putin oameni sa ma intrebe de sanatate, insa, in felul acesta, am aflat care sunt persoanele care ma apreciaza cu adevarat.

Revenind la muzica. In ultimul timp ati lansat niste albume care au fost foarte bine primite pe piata romaneasca. Nu v-ati gandit sa le distribuiti si in strainatate?

Asta este problema Casei de discuri Electrecord, care imi este partener si care are un anumit statut pe piata muzicala. Ei stiu cum pot fi valorificate materialele mele si in strainatate. Din informatiile mele, compilatiile de muzica lautareasca sau aranjamentele de rock sunt la mare cautare si peste hotare. In toamna, am sa scot la lumina un CD cu interpreti din ultimii 70-80 de ani, din arhiva Electrecord-ului, care o sa se numeasca "Jalea tiganului", iar la sfarsitul anului voi scoate un alt album rock alaturi de formatia mea, Madlok, cu anumite hit-uri internationale, dar si cu compozitii proprii.

Care este diferenta dintre manele si muzica lautareasca?

S-a indus intr-un fel ideea ca maneaua apartine folclorului romanesc sau tiganesc. Este o eroare pentru ca maneaua si geamparaua sunt stiluri orientale aduse de catre turci pe vremea cand acestia dominau sudul tarii.

De aceea, in Dobrogea s-a dezvoltat mai mult muzica orientala, de cat cea populara autohtona, iar, astazi, din cauza unui interes foarte scazut pentru muzica de calitate, maneaua si-a facut loc, ca orice kitsch, printre cei care nu stiu ce inseamna patrimoniul cultural romanesc. Maneaua nu are persistenta unei muzici de calitate. Are doar darul de a te scula dupa scaun si de a incinge un dans obscen din buric.

Veti fi presedintele juriului de la Mamaia si in acest an. Ce spuneti, se mai face muzica buna in Romania?

Fata de anul trecut, cand am acceptat, pentru prima oara, sa fiu presedintele juriului si unde am acordat si un premiu de 1.000 de dolari, anul acesta repet aceeasi figura, insa am pus niste conditii. Nu mai accept ca producatorii si directorii caselor de discuri sa fie membri ai juriului pentru ca isi aduceau trupele si artistii de proasta calitate pe care incercau sa-i promoveze dintr-un interes strict financiar, ceea ce strica pur si simplu muzica romaneasca.

Anul acesta vom facem un experiment, care de fapt este o revenire la o tinuta muzicala mai veche. Big Band-ul Radiodifuziunii Romane va fi formatia care va acompania solistii, ceea ce inseamna ca se va canta doar live. In prezent asistam la niste lucruri care ma intristeaza, pentru ca nu mai conteaza cum canti, ci daca ti se vad chiloteii si nurii.

Asta denota mai mult promiscuitate decat arta. De aceea ar trebui sa ne concentram mai mult pe calitate, nu pe cantitate si sa cernem neghina de grau, astfel incat sa fim o tara care produce cultura, nu care o distruge.

Sunteti un barbat ravnit de multe femei. Care este secretul?

Nu stiu daca sunt ravnit de multe femei. Probabil, declarandu-ma un om dependent de sexul frumos las aceasta impresie. Eu iubesc femeile si la propriu si la figurat, si ma bucur cand vad femei capabile care nu se lasa furate de o anumita conjunctura. Poate tocmai partea asta a mea exuberanta ma face sa am o atitudine deschisa.

Asta probabil ca atrage, ca si faptul ca nu am prejudecati sau fixatii si sunt un om educat, nu un golan. La 53 de ani nu ma pot numi un barbat curtat de femei, dar pot sa spun ca mi-am propus, pana cand voi reusi sa demonstrez ca sunt barbat, sa stau in picioare cu capul pe umeri si sa spun "Doamnelor, domnisoarelor sunt deschis oricarei colaborari, oricarei discutii, atat timp cat exista o legatura sufleteasca si nu una de interes. Eu nu-mi vand trupul, nu fac echilibristica, dar recunosc ca am o slabiciune pentru femei".

Ce spune sotia despre chestia asta?

Sotia mea a inteles ca sunt un barbat care vine acasa, care nu se avanta in aventura. Stie ca nu-mi doresc decat sa-mi cresc copiii in liniste si sa le asigur un viitor linistit si luminos.

Nu credeti totusi ca fidelitatea este baza unei relatii?

Am tot auzit chestia asta cu inselatul. In momentul in care doi oameni au o relatie, care se bazeaza pe anumite sentimente, nu te poti considera o persoana inselata, chiar daca barbatul are o aventura, o scapare. Devine periculos numai atunci cand persista in ea.

Nu stiu, insa, daca femeile care trec prin anumite experiente de acest gen beneficiaza de aceeasi clementa. Eu cred ca barbatul aduce siguranta unei familii, iar femeia trebuie sa se ocupe de atmosfera, de educatia copiilor, iar atunci cand femeile fac lucrurile astea din credinta, si nu din obligatie, este superb.

E o munca mult mai grea pentru o femeie decat pentru un barbat, pentru ca, sa recunoastem, o femeie e mult mai expusa decat un barbat. Daca exista o dorinta care arde in sufletul fiecaruia, si asta inseamna iubire, atunci si greutatile sunt trecute mai usor impreuna.

V-ati ierta jumatatea daca ar avea, la randul ei, o scapare?

In conditiile in care institutia asta nu ar mai merge, i-as spune "Draga mea, daca crezi ca iti poti gasi fericirea in alta parte, hai sa ne despartim". Dar daca lucrurile astea se intampla tacit, pe ascuns, si eu aflu atunci lucrurile devin critice. Eu cred ca cinstea si corectitudinea trebuie sa primeze intr-o casnicie. Poate dupa 20 de ani, doi oameni nu se mai pot apropia, atunci ar face un compromis, daca ar mai ramane impreuna doar de dragul imaginii.

Ce conteaza mai mult la o femeie, forma sau continutul?

Eu cred ca amandoua. Sunt femei care sunt extraordinar de sufletiste, dar care nu au avut norocul sa arate intr-un anumit fel, dar exista si femei care arata superb, dar sunt proaste. Pana acum, nici una dintre variante nu cred ca este cea mai fericita.

O femeie, in primul rand trebuie sa se ingrijeasca, nu sa mearga de doua ori pe saptamana la epilat, dar sa aiba, cat de cat, grija de look-ul ei. Dupa parerea mea, pentru ca sufletul il ai de cand te nasti si nu-l poti cumpara sau nu-i poti aduce nici o modificare, as zice ca cele mai importante calitati raman tot cele interioare.

Va plac femeile cu initiativa sau cele care se lasa cucerite?

O femeie trebuie sa fie mult mai diplomata decat un barbat. Femeia trebuie sa stie exact cand si cum reactioneaza si, asa cum spune si cantecul, sa nu cedeze din prima. Stiti ca exista si un banc: Daca nu stau zice ca sunt proasta, daca stau zice ca sunt curva, asa ca mai bine ma impiedic. In mintea mea, cred ca o femeie trebuie sa aiba un anumit echilibru. La mine si la sotia mea nu a fost, asa cum zice francezul, un coupe de foudre, ci o legatura care s-a consolidat in timp.

Aveti trei copii, le doriti o cariera politica sau una in muzica?

Madalin, baiatul meu cel mare, are 33 de ani si este un pianist recunoscut, Ioana este in clasa a XI-a si este violonista, Tudor are 14 ani si nu a vrut sa se alinieze muzicii, pentru ca prefera stiintele exacte. Ii place calculatorul, este mult mai pragmatic, cred ca se va indrepta spre sfera politicului.

Ce destinatie de vacanta preferata aveti?

De la 13 ani, de cand "circul", am avut ocazia sa trec prin toata Europa, prin Asia, prin America de Sud. In vremea aceea eram violonist si dirijor si am avut privilegiul sa sustin concerte peste tot in lume. Nu sunt disperat dupa Ibiza, dupa Insulele Canare, n-am fost la Hollywood, nu ma intereseaza destinatiile astea. Sunt indragostit de Valea Prahovei, de Bucovina, de Delta, sunt locuri care ma cheama mult mai mult decat cele din strainatate. Daca plec in strainatate, prefer Viena, Paris sau Roma.

Sunteti un om bogat?.

Din punct de vedere financiar nu sunt probleme, dar cred ca cea mai importanta bogatie a unui om este sufletul. Ca artist, pot sa spun ca sunt bogat si multumit de respectul de care ma bucur din partea publicului, ca politician ma simt bogat pentru ca nu tolerez minciuna si curvasaria politica.

Nu ma las cumparat sau vandut pentru anumite pozitii politice. Partidul din care fac parte, si la care tin, are multe probleme, dar sper ca intr-un final sa ajunga cel mai tare, nu din tara, ci din Europa.

Cum va scapa PDSR-ul de vreascurile pe care le detine?

PDSR-ul trebuie sa scape de aceste scursuri. Cred ca cel care va conduce PDSR, fie ca va fi Geoana ori altcineva, va trebui sa taie in carne vie. Sa-i elimine pe cei care, timp de 15 ani, au adus numai neplaceri PDSR-ului si PSD-ului actual. Oameni care au tinicheaua de coada si care sunt banuiti ca au avut o influenta negativa, atat in economie, cat si in politica si care, nu din intamplare sunt urmariti penal.

Altfel, lumea nu va mai vota PDSR. Si asta e valabil si pentru celelalte partide pentru ca peste tot sunt derbedei. Eu ma voi duce la o alta formatiune politica numai daca voi fi exclus din PSD. Deocamdata sunt vicepresedintele Organizatiei de Bucuresti si imi vad de treburile mele, incerc sa aduc o noua dinamica in politica partidului si sper ca domnii de la centru sa nu faca gafa de a ma da afara din partid, pentru ca ar insemna sa piarda mai mult de 10 procente.

V-a invitat vreodata Nastase la vanatoare?

Nastase nu m-a invitat niciodata nicaieri. S-a folosit de mine asa cum s-a folosit si de altii. Este un politician bun, dar mai are de lucrat la caracter. Chiar daca m-ar invita, nu m-as duce.

Mie imi place sa stau cu oameni cinstiti, nu am nevoie de onoruri politice. De ce sa ma invite? Sa ma mangaie pe crestet. Eu prefer sa citesc o carte, sa ma plimb prin natura.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.