Proverbialii tintari din delta nu au reusit sa stinghereasca in nici un fel deschiderea editiei secunde a festivalului „Anonimul“. Organizata in spirit pescaresc, cu juriile intr-o barca „esuata“ pe nisip, ceremonia a reusit sa umple pina la refuz cinematograful in aer liber.

In deschiderea festivalului "Anonimul" din data de 15 august au vorbit Marcel Iures, presedintele festivalului, Miruna Berescu, directorul festivalului si Peter Greenaway, cel din urma declarind ca Sfintu Gheorghe este o locatie bizara ideala pentru vizionarea filmelor lui bizare. Aceste scurte discursuri au fost urmate de interpretarea citorva cintece de catre un cor de satence si de o spectaculoasa lansare la apa.

Era vorba despre ambarcatiuni de mici dimensiuni pe care erau montate ecrane la fel de miniaturale. Evenimentelor li s-au succedat proiectiile in aer liber ale primelor doua parti ale lungmetrajului "Valizele lui Tulse Luper", in ultima dintre ele Marcel Iures jucind rolul generalului german Foestling. Vizionarile au fost intrerupte de o discutie a regizorului cu publicul. In timpul proiectiilor, Peter Greenaway, care nu suporta sa isi revada propriile filme, a stat de vorba cu oricine dorea sa il intrebe ceva.

El a declarat, in timpul unei discutii informale cu citiva tineri, ca Romania este invizibila pentru ca nu a dat nimic civilizatiei cu "C". I-a intrebat apoi cu ce au ei de gind sa contribuie la patrimoniul acestei Civilizatii pentru a remedia aceasta stare de fapt. Cu toate acestea, regizorul stia de Enescu, Brancusi, Cio-ran si Ionesco, despre ultimul afirmind, in traditia replicilor lui provocatoare, ca este supraevaluat.

La prelegerea organizata a doua zi, regizorul si-a descris traiectoria profesionala, discutind totodata influentele care l-au marcat si principiile de teoria filmului pe care le respecta. Acestea se pot rezuma sub sloganul pe care Greenaway l-a repetat de multe ori in cadrul dialogului cu publicul: "Cinema-ul a murit, traiasca cinema-ul!".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.