Trupa australiana Infusion mixeaza pentru prima data in Romania

Trupa australiana Infusion este cap de afis al spectacolului "Free Dome Festival", care are loc in aceasta seara pe plaja din Vama Veche. Concertul face parte din turneul mondial al celor trei australieni, Jamie Stevens, Frank Xavier si Manuel Sharrad, considerati revelatia muzicii electronice. Infusion nu sunt doar DJ, ci au extrapolat conceptul, obtinand un "live act" complex, care i-a trecut in randul trupelor de gen. Cel mai recent single, "Girls Can Be Cruel", este considerat de critici unul dintre cele mai bune exporturi facute vreodata de Australia.

EVZ: Unii critici muzicali spun ca, lipsita de energia rock-ului sau de efervescenta "dance", muzica electronica ar fi murit.

Jamie Stevens: Nu este adevarat. Muzica electronica iti permite sa creezi mereu ceva nou, mai ales daca este combinata cu metode traditionale de a compune. Dar exista si exemple negative, o multime de trupe plictisitoare care au dat o reputatie proasta muzicii electronice. Pe de alta parte, acest lucru se intampla in orice gen muzical. Eu sper ca in curand sa nu mai existe tipologii, de genul muzica dance sau muzica electronica, ci doar muzica buna.

Mai sunt actuale conflictele intre genurile muzicale din anii ‘80 si ‘90?

Sunt conflicte artificiale, create de unii critici muzicali care sustin suprematia unui gen muzical sau a altuia. Cu toate astea, exista o toleranta mai mare decat in trecut si diversele genuri muzicale sunt acceptate cam de toata lumea. De fapt, chiar traim intr-o epoca a "fuziunilor" si asta e foarte bine.

Cand "amesteci" mai multe stiluri, foarte diferite intre ele, dar, cand o faci bine, produsul final este un lucru foarte inspirat. Unele combinatii, ca dance-country, la inceputul anilor ‘90, au fost un esec, iar asta pentru ca au fost facute doar cu scop comercial. In ultima vreme, muzica electronica a imprumutat mult din rock, ceea ce ii confera un sound proaspat, desi continua sa fie un gen creat pe calculator. In replica, si rock-ul a preluat sunete specifice muzicii electronice. Hip-hop-ul a fost intotdeauna un amestec de stiluri. In concluzie, muzica actuala este o fuziune de genuri, sunete, idei.

Muzica Infusion?

De la muzica electronica, bucati create pe sintetizator de Jean Michel Jarre sau Tangerine Dream, la sunete de chitara folosite de The Cure si New Order sau linii melodice folosite in rock-ul anilor ‘80. Desi ne inspiram din multi artisti, scopul nostru este sa facem un produs original, iar daca simtim ca semanam prea mult cu "sursa" de inspiratie schimbam imediat. Muncim mult pentru a crea o combinatie originala de tempouri, orchestratii, armonii de bass si voci. Acum zece ani, cand ne-am format ca trupa, am cantat doar muzica electronica, insa ne doream sa facem ceva nou, diferit. Acesta e scopul nostru in permanenta.

S-a scris in presa de specialitate ca voi sunteti "salvatorii" genului electro...

In nici un caz nu ne consideram asa ceva. Probabil ca spun asta pentru ca avem o alta abordare a muzicii, un alt fel de a face show. Noi venim tot timpul cu ceva nou, improvizam mereu pe scena. Am fost bine primiti mai peste tot, pentru ca acest sound a prins la nivel global. Au fost unele locuri unde muzica noastra a fost foarte bine primita: Japonia, America de Sud si Ungaria.

Este capabil genul sa produca staruri de masa?

Exista muzica electronica ramasa in underground, care nu va prinde niciodata la publicul larg, pentru ca suna ca si cum ar fi de pe alta planeta. Dar exista si muzica electronica extrem de comerciala. Tiesto, de exemplu, umple stadioane la concertele sale. Oriunde exista o forma de divertisment, vor exista si staruri. Unele sunt create artificial si castiga milioane de dolari chiar daca nu fac mare lucru. Daca muzica electronica va fuziona cu muzica pop, asa cum s-a intamplat in anii ‘80, s-ar putea naste din nou staruri ca Howard Jones. Insa foarte putini artisti, din orice gen muzical, pot rivaliza cu Madonna sau Queen.

Ce veti face in Romania?

Plecam a doua zi dupa concert, asa ca nu vom avea timp sa vizitam nimic in Romania, despre care am citit ca este un frumos tinut stravechi. Dar, dupa spectacol, vom merge sa bem ceva, sa dansam si sa stam de vorba cu niste romance frumoase.

Ce asteptati de la publicul roman?

Prieteni de-ai nostri care au cantat in Romania ne-au spus ca publicul este extraordinar. La spectacolul din Vama Veche, prestatia noastra de pe scena va depinde de reactia publicului. Daca spectatorii sunt pusi pe distractie, noi vom da ce avem mai bun, vom savura fiecare moment. De-abia asteptam!


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.