Anumite personalitati marcante din istorie au avut o viata controversata si tumultoasa, de multe ori supusa incertitudinii, calomnierii si suspiciunilor celor din jur.

In jurul personalitatii anumitor personaje faimoase ale istoriei, dar si asupra sexualitatii (bisexualitatii) lor pluteste deopotriva o umbra de mister si adevar.

Despre Christina, regina nonconformista a Suediei, se spune ca era atrasa de reprezentantele de acelasi sex si ca avea o slabiciune vadita pentru doamna sa de onoare. Relatia intima si prietenia care le-a legat pe Eleanor Roosevelt si cunoscuta jurnalista Lorena Hickock este aproape confirmata ca fiind reala. Virginia Woolf, in ciuda casniciei fericite cu sotul sau, s-a lasat antrenata intr-o relatie tumultoasa cu Vita Sackvile-West.

Cat este speculatie? Cat este adevar? Si de ce ne-ar interesa atat de mult sa descoperim adevarul despre viata intima a marilor personalitati?...

Christina – regina nonconformista a Suediei (1626 – 1689, regina intre 1632 – 1654)

Faimoasa regina a Suediei, cunoscuta mai tarziu si sub numele de contesa Dohna, a avut o viata controversata si furtunoasa. Insasi venirea sa pe lume este neobisnuita, parintii sai, regele Gustavus Adolphus si regina Maria Eleonora de Brandonburg fiind convinsi ca scumpul lor copil este de sex masculin. Se pare totusi ca baiatul era de fapt fetita.... Pentru ca era singurul mosternitor al tronului a primit educatia pe care ar fi primit-o un mosternitor regal masculin in secolul XVII: a invatat sa calareasca, sa vaneze alaturi de alti barbati.

Avea varsta de 6 ani cand, prin moartea tatalui sau si prin dreptul sau de succesiune, devine regina, iar regentul sau, Axel Oxenstierna, a continuat sa o indrume chiar si dupa incoronarea sa ca regina. In ciuda sfatului acestuia, initiaza sfarsitul razboiului de 30 de ani, negociind Pacea de la Westphalia. Viitoarea regina se imbraca aidoma barbatilor, este pasionata de stiinta si de misterele alchimiei, insa iubeste si artele, devenind patroana artelor si a invatamantului....

Citeste si:
Idei de cadouri pentru femeile care apreciază eleganța și rafinamentul
Idei de cadouri pentru...

putini erau cei carora le era cunoscuta atractia reginei pentru femei si pasiunea pe care a investit-o in relatia cu doamna sa de onoare, frumoasa contesa Ebbe Sparre. Faptul ca regina impartea acelasi pat cu una din femeile de la curte nu inseamna insa nimic neobisnuit in Suedia secolului XVII. In frigurosul nord, oamenii de acelasi sex obisnuiau sa doarma in acelasi pat pentru a se incalzi. Scrisorile de corespondenta dintre cele doua (unele s-au pastrat) sunt descrise insa ca adevarate scrisori de dragoste. Contesa s-a casatorit si a parasit curtea inainte ca regina sa abdice, dar cuvintele de amor intre cele doua au continuat sa circule pe cale scrisa... Dupa abdicarea sa de pe tron si-a luat numele de Maria Christina Alexandra si, in ciuda faptului ca multi ravneau la mana sa, a refuzat sa se casatoreasca, traind dupa liberul arbitru. In schimbul impresionantei sale biblioteci de la Vatican, a cerut sa fie ingropata alaturi de papi si de barbati cu rangul cel mai inalt in catedrala San Pietro.

Citeste si:
Eleganță și Stil: Ghidul Modă pentru Femei
Eleganță și Stil: Ghidul Modă...

Citeste articolul integral pe garbo.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.