Un juriu alcatuit din Eugen Negrici (presedinte), Doina Cetea (secretar), Mircea Martin, Marta Petreu, Dan Cristea, Mircea Muthu, Vasile Garnet, Lucian Vasiliu, George Balaita, Gheorghe Mocuta si Dumitru Chioaru a desemnat ieri nominalizatii si castigatorii pentru anul editorial 2003 a Premiilor Uniunii Scriitorilor din Romania (USR).
Comitetul Director al USR a acordat Premiul National de Literatura poetei Ileana Malancioiu, Premiul Opera Omnia, prozatorului Augustin Buzura si Premiul pentru traducerea literaturii romanesti in strainatate, lui Miljurko Vukadinovici si Vitali Kolodij. Premiul pentru diplomatie culturala i-a revenit lui Constantin Lupeanu, iar premiile speciale ale Comitetului Director, lui Iordan Chimet, Lucian Raicu si Ion Pop, acestuia din urma pentru coordonarea primului Dictionar analitic de opere literare romanesti.
Pentru proza au fost nominalizati Gellu Dorian ("Sfarsitul sau momente din viata unui om falsificat"), Cristian Tiberiu Popescu ("Closca cu puii de aur"), Norman Manea ("Intoarcerea huliganului"), Stefan Agopian ("Fric") si Dora Pavel, care a si obtinut premiul la aceasta sectiune pentru romanul "Agata murind". Premiul pentru poezie i-a fost acordat lui Ioan Es. Pop, pentru volumul "Petrecere de pietoni", ceilalti nominalizati fiind Mircea Petean ("Cartea de la Jucu Nobil"), Mircea Barsila ("Anotimpurile unui catun"), Gabriel Chifu ("Bastonul de orb"), Paul Aretzu ("Cartea psalmilor (semne de iubire)"), Irina Nechit ("Gheara"), Vasile Dan ("Cartea vie") si Ion Pop ("Elegii in ofensiva"). Pentru dramaturgie au fost nominalizati Dumitru Velea, Dan Lungu si D.R. Popescu, acestuia acordandu-i-se premiul pentru volumul "Anglia". Cea mai buna carte de memorialistica a fost considerata "Amintiri si portrete literare", a criticului Gabriel Dimisianu, nominalizat la aceasta categorie impreuna cu Bujor Nedelcovici ("Un tigru de hartie") si Constantin Toiu ("Memorii din cand in cand").
Premiul pentru literatura pentru copii si tineret i-a revenit lui Stelian Turlea, pentru "Planeta portocalie" (au mai fost nominalizati Leo Butnaru si Iuliu Ratiu), iar cel pentru debut, lui Dan Coman ("Anul cartitei galbene", poezie) si Iuliei Sala ("Casa cu pereti de vant", proza), impreuna cu care au fost citati Lacramioara Berechet, Laura Cocora si Claudiu Komartin.
Premiul pentru traduceri i-a fost acordat Marianei Stefanescu, pentru versiunile romanesti ale scrierilor in limba sarba ale lui Milorad Pavic, Milos, Crnjanski si Risto Vasilievski, premiul Andrei Bantas fiindu-i decernat lui George Volceanov pentru traducerea in premiera a piesei "Eduard al III-lea" de Shakespeare. Premiul pentru critica, istorie si teorie literara le-a fost acordat lui Petru Poanta, pentru volumul "Efectul Echinox", si Ecaterinei Mihaila, pentru "Semiotica poeziei romanesti neomoderne", premiul pentru editii critice, lui Constantin Mohanu, pentru editarea operei lui Ioan Slavici, iar cel pentru eseuri, jurnale, publicistica, lui Cassian Maria Spiridon, pentru volumul III din "Ucenicia libertatii. Atitudini literare".
Au fost de asemenea atribuite premii pentru literatura minoritatilor, obtinute de Lang Zsolt si Walasek Julia (la debut), pentru limba maghiara, poetul Slawomir Gvozdenovici, pentru sarba, si Andrei Ivanov pentru literatura in limba rusa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.