Trupa se confrunta din nou cu problema cenzurii

Membrii trupei Parazitii sustin ca ultima decizie a Consiliului National al Audiovizualului, prin care se limiteaza difuzarea piesei "Milionari de weekend", este nejustificata. "CNA nu are de lucru si a gasit o alta metoda de a ne cenzura", spune Cheloo, unul dintre membrii formatiei. CNA a decis in sedinta de marti ca piesa "Milionari de weekend", din coloana sonora a filmului cu acelasi nume, sa fie difuzata numai dupa ora 22.00 din cauza violentei limbajului si a imaginilor.

Totodata, CNA a primit o reclamatie de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, care solicita un punct de vedere referitor la unele versuri: "Alergi dupa bani, mereu, chitros mereu ca un evreu". "Nici nu se pune problema de discriminare", explica Cheloo. "Puteam spune "chitros ca un scotian" sau "fara umor, ca un neamt". In plus, am folosit cuvantul "evreu", nu "jidan". E vreo lege care interzice folosirea acestui cuvant? Daca exista, ne conformam si nu-l mai folosim niciodata", adauga el.

"Suntem cea mai ascultata trupa la CNA"

"Lumea o sa vada ca suntem ascultati de intelectuali, pentru ca la CNA lucreaza numai intelectuali si, drept urmare, ne va cumpara albumele. Suntem cea mai ascultata trupa la CNA", glumeste rapperul. In pofida faptului ca CNA aplica metoda cenzurii o data in plus, membrii trupei sustin ca acest lucru nu ii afecteaza. "Privim cu detasare maxima ceea ce se intampla, pentru ca mai mult de atat nu au ce sa ne faca", precizeaza Cheloo.

Ombladon, Freakadadisk si Cheloo, cunoscuti pentru protestele lor fata de cenzura, nu vor da o replica muzicala ultimei decizii a Consiliului National al Audiovizualului, asa cum au facut in trecut. "Ne-am spus punctul de vedere cand am lansat "Jos cenzura". Am tras un semnal de alarma asupra cenzurii de orice fel, iar oamenii au devenit mai atenti la ceea ce se intampla in jur", mai spune Cheloo.

"Prietenii de la CNA isi justifica munca prin noi"

Parazitii e una dintre cele mai protestatare formatii din Romania, lucru care a adus trupei mai multe deservicii, de-a lungul timpului. Prima "intalnire" cu cenzura s-a produs in 1999, cand CNA a decis stoparea difuzarii piesei "Bagabonti 99". Au urmat "Omul din lift" (1999), "Categoria grea" (2001), "Necomercial" (2002), "Bad Joke" (2003), dar si numeroase proteste din partea fanilor. In 2004, Parazitii lanseaza single-ul "Jos cenzura", un semnal de alarma la adresa cenzurii de orice fel. Videoclipul s-a bucurat de participarea unor persoane publice (Andrei Gheorghe, Mircea Toma, Radu Moraru) si de aparitia lui Larry Flynt, fondatorul revistei "Hustler". "Prietenii de la CNA isi justifica munca prin noi", a conchis Cheloo.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.