Kathryn Bigelow, realizatorul peliculei "The Hurt Locker", considerata favorita la premiile Oscar 2010, are mari sanse sa intre in istorie ca fiind prima femeie premiata la Oscar cu distinctia de Cel mai bun regizor.

Doar patru femei au fost nominalizate de-a lungul timpului la categoria Cel mai bun regizor a premiilor Oscar, ajunse anul acesta la cea de-a 82-a editie: Kathryn Bigelow, Lina Wertmuller pentru pelicula "Seven Beauties", in 1976, Jane Champion pentru "The Piano", in 1992 si Sofia Coppola pentru filmul "Lost in Translation", in 2003, scrie NewsIn.

Expertii in industria cinematografica au sesizat faptul ca femeile sunt subreprezentate din punct de vedere statistic in profesiile creative de la Oscar, denumind acest fenomen "celluloid ceiling" (limita a celuloidului). Numarul mic de realizatori de filme de sex feminin care castiga recunoastere la Oscar reflecta un trend raspandit in industrie, este de parere Martha Lauzen, seful Centrului de studiu al femeii in televiziune si film de la Universitatea San Diego, potrivit presei britanice.

Raportul anual pe care Lauzen il realizeaza despre femeile din industria cinematografica arata ca dintre cele 250 de pelicule cel mai bine vandute in SUA in 2009, doar 7% au fost regizate de femei, dezechilibrul fiind reflectat si in alte zone ale cinematografiei.

"Negarea cu privire la rolul femeii in indistria cinematografica este raspandita. Am auzit editori ai unor mari publicatii, dar si sefi de studiouri, care spuneau ca nu exista vreo problema. Doar pentru ca poti numi cinci femei regizor nu inseamna ca problema nu exista. Daca nu crezi ca e o problema, atunci nu vei cauta o solutie. Si asta perpetueaza starea actuala de fapt",
explica Martha Lauzen.

Lauzen este precauta cu privire la semnificatia succesului pe care Bigelow l-ar putea avea sambata. "Cred ca va atrage atentia asupra problemei pe termen scurt, ceea ce este binevenit. Dar trebuie sa avem asteptari realiste", mai spune specialista.

Kathryn Bigelow a intrat deja in istorie anul acesta, devenind prima femeie care a primit distinctia de Cel mai bun regizor din partea Sindicatului regizorilor americani si la premiile BAFTA.

Drama regizata de Kathryn Bigelow, fosta sotie a lui James Cameron, povestea unei unitati de deminare din Irak, a fost distinsa cu sase premii la BAFTA, eclipsand pelicula "Avatar", care a primit doar doua distinctii, pentru efecte speciale si design de productie, desi ambele pelicule au fost nominalizate la cate opt categorii. Cele doua pelicule merg umar la umar si in competitia pentru Oscar, premii care vor fi decernate pe 7 martie, unde au cate noua nominalizari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.