Parazitii, Bitza, Pavel Stratan, Spitalul de Urgenta, Benone Sinulescu, Gica Petrescu, Maria Tanase. Ce au in comun acesti artisti? Dragostea cantata pentru alcool.

Desi am fi tentati sa credem ca este o tema preferata pentru muzica hip-hop sau rock vom descoperi imnuri inchinate lui Bachus si in alte stiluri muzicale mai pasnice: pop, folk sau populara. Nu mai vorbim de muzica lautareasca, de manea sau de muzica de petrecere, unde bautura este "motorul" distractiei.

ALCOOLUL ESTE VIATA

De departe, cea mai cunoscuta piesa hip-hop dedicata alcoolului este "Bagabonti '99" a trupei Parazitii. "Imi place vinul sec, imi place sa petrec/La bautura sa ma intrec, sunt ciumeg/Beau pana mor si-am sa mor ca n-am masura/Poti sa ma salvezi daca ma cosi la gura".../ Alcoolul este viata si viata e alcoolul/ Din zori pana-n noapte traim in pericol". Povestea continua si in "Degeneratia urmatoare": "Cand soarele rasare am ochii injectati/ Sunt ultimul care mai bea, toti raman blocati."

Bitza atinge si el problema in "Moarte ficatului", unde spune: "Imi ascund banii sa nu-i beau cand beau/ Stau si dau peste cap multa bere la tap/A doua zi multe pastile de fete/ Nu ma enerva, ba capule, ca te sparg de perete/Dupa bere evident urmeaza placere/Cand intr-un pahar inghesuim apa cu vin/Se mai cere un pas, ma ridic, nu-mi revin/Sunt Bitza... (un alcoolic anonim)/.../ Nu pot sa ma mai ridic, mai stau/Pot inca sa vorbesc, mai beau/Nu las timpul ce-a ramas/ Sa se scurga fara sa gasesc nimic de ars".

De altfel, a doua piesa aleasa pentru a-si promova albumul de debut, "Sevraj", este "Vorbeste vinul". Refrenul cunoscut de pe un album mai vechi al Parazitilor suna cam asa: "Tot ce-ti spun acum uita pana maine/Vorbeste vinul pentru mine".
Sisu si Puya se fac si ei, "Zi de zi", "beton" cu "o sticla de burbon". Baietii de la Morometzii trag un semnal de alarma, prin "Romania, trezeste-te", cand pluseaza si spun: "In Romania, 9 romani din 10 sunt in starea in care ma aflu si eu acum", adica sub vraja lui Bachus.

BETIVAN RATAT

Explicatia Holografilor pentru dragostea fata de licorile alcoolice este urmatoarea: "Sunt un balcanic,/.../ Imi place vinul rosu si femeia blonda/Doar cu conditia sa fie rubiconda/Imi place sa iubesc frumos, deci sunt balcanic." Desperado pune punctul pe i si zice: "Ai venit acasa beat si dormi imbracat in pat/Te-or fi vazut vecinii aseara cum ai gresit usa iara/Si o alta locatara te-o vazut trantit pe scara/ Betivan ratat.../Betivan ratat...", in piesa cu acelasi nume, "Betivan ratat".

Tot Desperado se mandreste cu instrumentul propriu: "Am cazanul meu". "Am cazanul meu si sunt fericit/Bautura curge garla si ma simt tare implinit/N-am nici casa, n-am nici masa/Din padure ma hranesc/Dar am cazanul meu/Cu care ma mandresc."

DEMON ALCOOL

Pasarea Colibri: are o piesa care se cheama simplu: "Alcool". "Oh, demon alcool,/N-am amintiri, mi-e capul gol. /Cine-ar fi crezut/Ca din om ajung neom./Oh, demon alcool, .../Lipsit de control,/Sclav la demonul alcool." Suna refrenul veteranilor folkisti.
Baietii de la Verso spun ca lor le place "berea dimineata". Mai mult decat atat, partea "siropoasa" este: "Intr-o seara ma intorceam lovit de la terasa/Eram asa de beat de nu puteam sa intru in casa/Dar sunt baiat destept, am invitat armata/Ca toata lumea buna stau la 3 pe dreapta/Vecina de la 2 a aparut, era pusa pe scandal, era si ea matoala".

Morala este: "Ce bine ne-am intelege noi doi/Daca n-am fi atat de beti amandoi/Ce bine ar fi sa fii doar a mea/Sa stam toata ziua si s-avem ce bea".

DE-AR CURGE VODCA...

Cornel de la Stigma este mult mai pragmatic si spune: "De-ar curge vodca de la sanii tai, iubito/Nu te-as lasa sa dormi, macar o clipa/Din crasma in crasma n-as mai pierde noaptea/De-ar fi la sanii tai sa curga vodca". Pentru Voltaj&Papa Junior "asta-i viata". "Daca esti baiat de baiat, asezat, ai liceu terminat, dar te simti blocat/Nu dispera, ia sticla si bea, nu privi inapoi, haide striga cu noi: "Asta-i, asta-i viata".

La Vama veche lucrurile sunt foarte triste, pe langa faptul ca politia i-a tras pe dreapta, i-a mai parasit si iubita. "Betia": "M-a lasat iubita mea,/ Ha ha ha, ha ha ha!/O s-o las si eu pe ea/Altu' vine si ti-o ia,/ Cine bea mai mult ca mine/ Ori e beat, ori nu-i e bine/Altu' vine si ti-o ia/Inc-o vodca si-nc-o pruna,/Unde-o fi Elena?"

DOUA BERI GOALE

Nici artistii rock de la noi nu se lasa mai prejos:
OCS, adica Omul cu Sobolani "Beau la masa de o saptamana", face urmatorul anunt: "Dau doua beri goale pentru una plina/Cine se combina, cine se combina?/Cand dau doua beri goale pentru una plina/ Cine se combina? Poate am sa fac o rima".

In cazul celor de la Sarmalele Reci, spritul e "de-o vara". "Pai, viata mea e un sprit de vara/Pe timp de iarna fara sifon/Ce n-as mai vrea ultima oara/Inc-o seara sa nu mai mor, nu mai mor." De departe, veterani sunt cei de la Spitalul de Urgenta care striga cat ii tin plamanii "Traiasca berea in care ne-am nascut/Traiasca berea ca tare ne-a durut/".

Pe cei patru baieti de la ZOB alcoolul ii face sa se plimbe "Printre nori". "Printre nori, printre nori, printre nori alergam impreuna/ Printre nori, ce loc ciudat sa ne intalnim/Printre nori, printre nori, ne-am pierdut printre nori impreuna/Dar m-am speriat si m-am ascuns intr-o sticla de vin."

AM JURAT CA N-OI MAI BEA

Dupa ce ne cere: "Lasati-ma sa beau vin, mai/C-am la inima venin" si "Lasati-ma sa beau bere/C-am la inima durere", Benone Sinulescu zice ca a depasit etapa si vrea sa se lepede de viciu: "Am jurat ca n-oi mai bea, mai/Dar eu nu ma pot lasa, mai". Ii sugeram lui Nea Beni sa incerce programul de dezalcoolizare al Spitalului nr 9. Cine stie, poate da rezultate.

VAI S-AMAR DE CAPU' MEU

Daca ne lam dupa versurile baietilor de la Zdob si Zdub si dupa cele ale lui Pavel Stratan, ajungem la concluzia ca moldovenii sunt un neam de betivi.
Rockerii de la Zdob si Zdub fac public juramantul lor de mahmureala: "Vai s-amar de capu' meu/Of, ma doare tare greu, valeleleu!/Si mi-e greata, si mi-e rau/Jur pe cruce, vin si tuica/Niciodata nu mai beau."

Compatriotul lor, Pavel Stratan ne impartaseste meteahna sa: "Eu beu putin, putin cate putin/Pan' capul meu pe umeri nu mai pot sa-l tin/Si am sa beu atata pana cand am sa aflu cine/Poate sa-mi spuie cat sa beu sa-mi fie numai bine". Cantautorul de peste Prut are si o explicatie plauzibila: "M-am nascut de ziua mea./De fapt, e ziua mea/Mi-o fac in fiecare zi,/Daca trebuie - cateodata /Chiar de doua ori pe zi./De-o vorba, ziua daca-mi cade ziua/Nu mi-o fac de tat/Dar daca-mi cade ziua noaptea - /Noaptea iarasi ma imbat". Dupa ce se-ntreaba retoric, "Mai, ce tot beu asa gustos,/De se duce tot in cap/De parc-as bea cu capu-n jos." Pavel ajunge la concluzia: "Principalu-i important/Ca unde m-am pornit m-am dus/Si daca am ajuns acasa,/Acasa-nseamna c-am ajuns." Logic, nu?

Va atragem atentia ca nu ne-am propus sa trecem in revista toate piesele cu versuri despre alcool, ci doar pe cele mai reprezentative. Poate ca cel mai nimerit ar sa incheiem cu povata Mariei Tanase care pe langa "bun e vinul ghiurghiuliu" mai spune si ca: "Bun ii vinul si gustos/Cand il bei cu om frumos/Dar de-l bei cu om urat/Se opreste vinu-n gat". Sa-i dam dreptate?

PERSOANELE IMATURE PREFERA ALCOOLUL

"Cand vorbim de alcool, ne gandim automat la dependenta", spune psihologul Georgeta Ghinea. "Alcoolul este o forma de defulare. Este alegerea persoanelor imature, care atunci cand dau de greu in viata prefera sa-si gaseasca un refugiu decat sa lupte pentru a-si rezolva problemele. In plus, intotdeauna ceea ce este interzis ne va starni curiozitatea. Nici un om care bea, ca si fumatorul, n-o sa recunoasca raul pe care-l face alcoolul", incheie specialistul.


Despre autor:

Sursa: Ziarulcn.com


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.